logo

Van Depremi, Cumhuriyet Bayramı ve Ekonomi

Aykut Altındağ

Aykut Altındağ
aykut@maxihaber.net
Van Depremi, Cumhuriyet Bayramı ve Ekonomi

Van’da meydana gelen ve o bölgede yaşayan kardeşlerimizi büyük acı ve sıkıntılara gark eden 7,2 büyüklüğündeki deprem hepimizin içini çok acıttı. Bütün ulus bir anda birlik oldu ve bölgeye yapılan yardımlar çığ gibi büyürken yaraları sarmaya başladık. Deprem felaketinden yaklaşık bir hafta sonra Cumhuriyetimizin 88. Yılı Törenleri vardı, fakat Başbakanlık genelgesiyle Cumhuriyet Bayramı Resmi Geçit Törenleri, devletin zirvesindeki resepsiyonlar, tüm programlar, kutlama ve yürüyüşler Cumhuriyet tarihimizde ilk defa iptal edildi. Çelenk koyma törenleri dışında resmi bir etkinlik yapılmazken, kimileri Van’da acı içinde olan insanlar varken kutlamaların rahatsızlık vereceği görüşünde birleşti ve kararı kendilerince haklı buldu. Diğer bir görüş ise “Ulusal törenlerin bir eğlence değil ulus olarak birlik ve beraberliğimizin simgesi olduğu” yönündeydi.

Benim şahsi görüşüm Van Depremi bahane edilerek keşke törenler iptal edilmeseydi. Boğazda havai fişek atılarak yapılan gösterişli eğlenceler elbette yapılmayabilirdi ama ulusal birlik ve beraberliğe bu kadar ihtiyaç duyduğumuz bir dönemde “Cumhuriyet” gibi ne zor şartlar altında elde ettiğimiz değere sahip çıkarak ve “Deprem Acısı” vurgulanarak yapılan törenler toplumu bölmez, hatta daha da birleştirirdi.

Cumhuriyet Bayramı kutlamaları bir eğlence değildir. Ulusca tek bir simge için kenetlenmektir. Belki birçok kişi “bu sene büyük acımız var bir kere kutlamasak ne olur?” diyecektir. İşte işin aslında en tehlikeli tarafı da budur. Artık bir emsal vardır. Seneye veya ondan sonraki yıllarda artık Türkiye yaşanacak farklı acılarda (Şehit, deprem, sel, toplu ölüm vs.) bu acıyı ve felaketi yaşayan taraf olarak bu yılki kutlama iptalini emsal gösterecek, “bizim de acımız var, bizim kaybettiklerimizin başı kel mi?” diyecektir. Ve önlerinde emsal olduğu için de Cumhuriyet Kutlamaları’nın iptalini haklı olarak talep edebileceklerdir.

Sürekli büyük acı ve felaketlerin yaşandığı ülkemizde bundan sonra Cumhuriyet Bayramı Kutlaması yapabilmek için öncesinde ülkemizin büyük bir felaket yaşanmaması için dua etmemiz gerekecek.

Gelelim ekonomiye. Geçenlerde D&B Türkiye’nin (Dun & Bradstreet Bilgi ve Danışmanlık A.Ş) her üç ayda bir fikir önderleri konumundaki işadamlarının katılımıyla gerçekleştirdiği Ekonomik Beklentiler Endeksi Raporu açıklandı. Rapora göre Yunanistan’da başlayan ve Avrupa’yı saran yangının Türkiye ekonomisini yavaşlatması bekleniyor. Buna rağmen şirket performanslarındaki artışın devam etmesi öngörülüyor.

Rapor sonuçlarına göre son çeyrek ilk 3 çeyreğe göre zorlu geçecek. Bu tabloya rağmen yöneticilerin beklentisi, son çeyrekte şirketlerin performanslarının artacağı yönünde görünüyor.

D&B Ekonomik Beklentiler Endeksi’nde sorgulanan bir başka konu da istihdam oldu. 2011 yılının son çeyreğinde istihdamın artacağına inananların oranı 3. çeyreğe göre 4 puan düşerek yüzde 33’e geriledi. İstihdam oranının azalacağına düşünenlerin oranı da 4 puanlık artışla yüzde 4’ten 7’ye yükseldi. İstihdam oranının aynı kalmasını bekleyenlerin oranı da yüzde 60 olarak gerçekleşti. Ayrıca genel olarak, yılın son çeyreğinde kredi kaynaklarına erişimin az da olsa kolaylaşacağı beklentisi hakim.

Özet olarak; son çeyrekte bizleri oldukça hareketli günlerin beklediğini düşünüyorum. Başta tekno marketler olmak üzere tüm teknolojik cihazları satanlar hem hedeflenmiş cirolara ulaşabilmek için hem de eldeki stokları tüketebilmek amacıyla çok agresif kampanyalar yapacaklar. Markalar arasında rekabet oldukça kızışacak. Özellikle telekom operatörleri Avea, Turkcell, Türk Telekom ve Vodafone’un yeni katma değerli hizmet ve kampanyaları yine son çeyreğe damgasını vuracak. Elbette en şanslı taraf bilinçli tüketici olacak. Özellikle akıllı cep telefonu ve mobil bilgisayalarda cihazların teknolojik ömürleri 6 aya kadar düşmüşken, 24 aya varan taahhütlü kampanyalara da bir ayar zamanının geldiğini düşünüyorum. Taahhütler artık 12 ayı geçmemeli…

Felaketlerin, acıların olmadığı ve kazancın bol olduğu güzel günler dilerim.

Bu ayki yazımı J. Harris’in bir deyişi ile bitiriyorum. “Kötümser yanlız tüneli görür, iyimser tünelin sonundaki ışığı görür, gerçekçi tünelle birlikte ışığı ve de gelecek treni görür.”

Etiketler: » » »
1641 Kez Görüntülendi.
#

SENDE YORUM YAZ

7+9 = ?

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI

  • Sosyal Medyada Dunning-Kruger Etkisi

    01 Aralık 2023 Köşe Yazıları

    Sosyal medya, günümüzde bireylerin düşüncelerini, duygularını ve bilgilerini paylaşmaları için popüler bir platform haline geldi. Fakat bazen sosyal medya üzerindeki tartışmalar ve bilgi paylaşımları Dunning-Kruger etkisi ile açıklanabiliyor. Sosyal psikologlar David Dunning ve Justin Kruger’ın ortaya çıkardığı bu önyargı ile kişiler bir hayalî üstünlüğün bilişsel önyargısı ile ilişkilendiriyorlar. İnsanların yetersiz olduğu durumları fark edememesi hali olarak da açıklanabilir. Bu durumda olan insanların yeterlilik düzeylerini nesnel olarak de...
  • DJI Air 3: İki Ana Kamera İle Geldi

    01 Ağustos 2023 Köşe Yazıları

    Yeni DJI Air 3, çığır açan ikili ana kamera sistemiyle dikkat çeken bir drone. DJI Air 3, 46 dakikaya varan uzun pil ömrü ile de öne çıkıyor. Gelişmiş pil teknolojisi sayesinde tek bir şarjla uzun süreli uçuşlar mümkün olurken, pilin hızlı bir şekilde şarj olabilmesi de özel bir ayrıntı. Bu gelişmeler sayesinde DJI Air 3'ü uzun uçuşlar yapmak isteyenler için ideal bir seçenek haline getiriyor. Ayrıca Air 3, her yöndeki engelleri hem algılıyor hem de bunlardan kaçabiliyor. Kullanılan çift kamera, daha uzun uçuş süreleri ve gelişmiş güvenlik gibi...
  • YouTube’da Herkese Açık Kullanıcı Adı Nedir?

    01 Ekim 2022 Köşe Yazıları

    YouTube’un herkese açık kullanıcı adı, kullanıcıların sizi bulmasına ve sizinle bağlantı kurmasına yardımcı olan yeni bir özellik olarak dikkat çekiyor. Kanal adından farklı olarak, herkese açık kullanıcı adı her içerik üretici için benzersiz olacak. Böylece YouTube'da kişiye özgü kimliğinizi daha kolay oluşturursunuz. Kullanıcı Adları ve Kanal URL'leri Herkese Açık Olacak Herkese açık durumda olan kullanıcı adınız kanal URL'lerinde görünecek. Kişiselleştirilmiş olan URL, herkese açık kullanıcı adı için genel olarak belirleyici olacak. Herk...
  • Dışarıda Halka Açık Wi-Fi Kullanıyor musunuz?

    01 Mayıs 2022 Köşe Yazıları

    Evinizin dışında kendi mobil ağınızdan bağımsız halka açık Wi-Fi kullanıyorsanız risk altında olabilirsiniz. Burada en büyük risk veri hırsızlığına maruz kalmanızdır. Hele bir de bu WiFi ağı üzerinde oturum açtıysanız kullanacağınız verinin cinsine göre bu verilerin ve hesabınızın ele geçirilmesi an meselesidir. Halka Açık Wi-Fi Kullanırken Çok Dikkat Siber korsanlar kullandığınız internet servisinin özelliğine göre sizin oturum açarken kullandığınız şifrelere ulaşabilecekleri gibi banka bilgileriniz, özel belgeleriniz ve yaptığınız e-posta...