logo

Vitamin Takviyesi

Aykut Altındağ

Aykut Altındağ
aykut@maxihaber.net
Vitamin Takviyesi

Tam 25 yıl önce Bilişim Sektörü ile aşağı yukarı bu zamanlarda tanıştım. O gün bu gündür sektör içerisinde teknik servis dışında neredeyse her görevde çalıştım. Programcılık, Sistem Analistliği, Bilgisayar Öğretmenliği, Web Masterlık, Halkla İlişkiler Yöneticiliği, İnternet Danışmanlığı ve Gazetecilik, Bilişim Sektörü içinde yaptığım işlerden sadece bazıları. Yaklaşık 12 yıldır Online Yayıncılık konusu ile uğraşıyor ve son 9 yıldır da Gazeteci olarak çalışıyorum.

İster basılı olsun, ister online, bir yayını belirli bir kalitede ve çizgide uzun yıllar sürdürebilmek gerçekten çok zordur. Çünkü tek gelir modeliniz vardır, o da reklamdır. Dünyanın en iyi haberini de yapsanız, hergün onlarca özel habere de imza atsanız, eğer yayınınız reklam alamıyorsa, o yayının yaşama şansı yoktur.

Bilişim sektörüne ilk başladığım yıllarda, sektör firmaları reklam dağıtımı yaparken, sektörde yayın yapan birkaç dergi ve gazeteye bütçeyi paylaştırırlardı. Hatta o firmaya daha fazla haber desteği veren yayın, bu pastadan biraz daha fazla pay alırdı. Siz çok yeni bir yayın bile olsanız, birkaç haber desteğinden sonra çok küçük de olsa mutlaka pastadan bir pay alırdınız. Aldığınız reklam da öyle sadaka gibi 1 aylık falan değil, en az 3-6 aylık veya yıllık anlaşma biçiminde olurdu.

Daha sonra bir dönem kendi bilgisayar şirketimizi kurmuştuk. İki ortaklı bu küçük şirketimizde bile oluşturduğumuz minik reklam bütçelerini bize haberleriyle destek olan yayınlara tirajını problem etmeden paylaştırırdık. Hiç tanıyıp bilmediğimiz yayınları bile dinler, fiyat teklifi alır, birlikte proje geliştirmeye çalışırdık.

Bugün geldiğimiz noktada çok şeyler değişti. Gelişen teknoloji ve internetin hayatımıza girmesiyle online yayınlardı, bloglardı derken, cep telefonuna sahip ve sosyal ağlara üye olan herkes Gazeteci ve Yayıncı oldu çıktı.

Artık günümüzde her büyük firmanın bir İletişim Ajansı ve bir de Reklam Ajansı var. Bu iki ajans birbirinden bağımsız ve genelde birbirleriyle iletişimi zayıf olarak çalışıyor. Tiraj ölçme ve yayınların etkinliklerini değerlendirme kriterleri de artık çok değişti. Bunun yanında firmaların tutumları da büyük farklılık gösteriyor. Bazı firmalar hiç reklam vermeyip tüm paralarını halkla ilişkiler faaliyetlerine ayırmaya başladı. Firmaların bazıları lansmanlara ve basın gezilerine yüzbinlerce dolar para harcarken, reklam bütçelerini küçülttüler. Bazı firmalar ise reklam planlamalarını Medya Planlama Ajansları’na bıraktı.

İşte işin içine Medya Planlama Ajansları girince burada en büyük sıkıntıyı tirajı yüksek olmayan yayınlar yaşamaya başladı. Reklam Ajansları medya planlamasını yaparken sadece yüksek tirajı baz almaya ve tirajı düşük dergi ve online yayınları bırakın medya planına almayı, varlıklarını bile sorgulamayı unuttular. Yayın, haberini yaptığı firma ve iletişim ajansı ile çok iyi ilişki içinde bile olsa bu yakınlıktan haberi olmayan ve konunun çok dışında kalan medya planlama ajansının, baz aldığı ölçüm kriterlerinin altında kalan yayından haberi bile olmamaya başladı.

Ne firmanın ne de İletişim Ajansının yetkilileri firmanın Reklam Ajansına kendilerine destek veren yayınların listesini medya planlarına dahil edilsin diye Medya Planlama Ajansı’na bildirmiyorlardı. Aslında bu durumun en büyük sebebinin birilerinin işlerini iyi yapmaması olduğunu düşünüyorum.

Yayınımızın yaşadığı en büyük sorunları 3 maddede topladım.

1- Firmalar, kurumlarına destek olan yayınları “destekleyin” diye Medya Planlama Ajansı’na genelde hiç bildirmediler.

2- Firmanın iletişimi yürüten, yayını basın toplantılara çağıran ve firmanın bültenlerini hazırlayıp servis eden İletişim Ajansı yayınla ilgili olarak firmaya “Şu yayın sizi destekliyor, siz de destek verin” bilgisini onlara hemen hemen hiç vermedi.

3- Medya Planlama Ajansları karma bir plan yaparken genelde tirajları (sayfa gösterimleri) çok yüksek olan yayınları seçiyorlardı.

Özetle, Maxihaber.net olarak yayınımızı 9 yıldır aralıksız sürdürüyoruz. Bu saatten sonra kimse destek olmasa bile bir 9 yıl daha idare ederiz. Gelecek 9 yıl için yine sektörün nabzını tutarak okuyucularımızın bilgilenmesine ve sektör firmalarının tanıtımlarına büyük destek olmayı arzuluyoruz.

Bundan sonra en büyük desteği “bize son 9 yıl içinde en son ne zaman destek olduklarını hatırlayabilen firmalara” vereceğiz. Hafızası zayıf olan firmalar için ise vitamin takviyesi yapacağız.

2013’e beklenti ve hayallerimizle giriyoruz. 2013 umarım hepimiz için hayallerimizin gerçekleştiği, sağlığınızın iyi ve huzurunuzun bol olduğu bir yıl olur.

Aykut Altındağ
Genel Yayın Yönetmeni
www.maxihaber.net

Etiketler: » »
1810 Kez Görüntülendi.
#

SENDE YORUM YAZ

4+1 = ?

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI

  • Sosyal Medyada Dunning-Kruger Etkisi

    01 Aralık 2023 Köşe Yazıları

    Sosyal medya, günümüzde bireylerin düşüncelerini, duygularını ve bilgilerini paylaşmaları için popüler bir platform haline geldi. Fakat bazen sosyal medya üzerindeki tartışmalar ve bilgi paylaşımları Dunning-Kruger etkisi ile açıklanabiliyor. Sosyal psikologlar David Dunning ve Justin Kruger’ın ortaya çıkardığı bu önyargı ile kişiler bir hayalî üstünlüğün bilişsel önyargısı ile ilişkilendiriyorlar. İnsanların yetersiz olduğu durumları fark edememesi hali olarak da açıklanabilir. Bu durumda olan insanların yeterlilik düzeylerini nesnel olarak de...
  • DJI Air 3: İki Ana Kamera İle Geldi

    01 Ağustos 2023 Köşe Yazıları

    Yeni DJI Air 3, çığır açan ikili ana kamera sistemiyle dikkat çeken bir drone. DJI Air 3, 46 dakikaya varan uzun pil ömrü ile de öne çıkıyor. Gelişmiş pil teknolojisi sayesinde tek bir şarjla uzun süreli uçuşlar mümkün olurken, pilin hızlı bir şekilde şarj olabilmesi de özel bir ayrıntı. Bu gelişmeler sayesinde DJI Air 3'ü uzun uçuşlar yapmak isteyenler için ideal bir seçenek haline getiriyor. Ayrıca Air 3, her yöndeki engelleri hem algılıyor hem de bunlardan kaçabiliyor. Kullanılan çift kamera, daha uzun uçuş süreleri ve gelişmiş güvenlik gibi...
  • YouTube’da Herkese Açık Kullanıcı Adı Nedir?

    01 Ekim 2022 Köşe Yazıları

    YouTube’un herkese açık kullanıcı adı, kullanıcıların sizi bulmasına ve sizinle bağlantı kurmasına yardımcı olan yeni bir özellik olarak dikkat çekiyor. Kanal adından farklı olarak, herkese açık kullanıcı adı her içerik üretici için benzersiz olacak. Böylece YouTube'da kişiye özgü kimliğinizi daha kolay oluşturursunuz. Kullanıcı Adları ve Kanal URL'leri Herkese Açık Olacak Herkese açık durumda olan kullanıcı adınız kanal URL'lerinde görünecek. Kişiselleştirilmiş olan URL, herkese açık kullanıcı adı için genel olarak belirleyici olacak. Herk...
  • Dışarıda Halka Açık Wi-Fi Kullanıyor musunuz?

    01 Mayıs 2022 Köşe Yazıları

    Evinizin dışında kendi mobil ağınızdan bağımsız halka açık Wi-Fi kullanıyorsanız risk altında olabilirsiniz. Burada en büyük risk veri hırsızlığına maruz kalmanızdır. Hele bir de bu WiFi ağı üzerinde oturum açtıysanız kullanacağınız verinin cinsine göre bu verilerin ve hesabınızın ele geçirilmesi an meselesidir. Halka Açık Wi-Fi Kullanırken Çok Dikkat Siber korsanlar kullandığınız internet servisinin özelliğine göre sizin oturum açarken kullandığınız şifrelere ulaşabilecekleri gibi banka bilgileriniz, özel belgeleriniz ve yaptığınız e-posta...