logo

Yurtdışı İnternet Kullanımı

Aykut Altındağ

Aykut Altındağ
aykut@maxihaber.net
Yurtdışı İnternet Kullanımı

Yurtdışında internet kullanımı akıllı cep telefonlarının kullanım artışına paralel olarak ciddi oranlarda yükseliş gösterdi. Fakat özellikle bilinçsiz kullanıcılar yurtdışında kullandıkları internetin hacimine bağlı olarak çok ciddi meblağlarda sürpriz faturalarla karşılaşabiliyorlar.

Türkiye’de aylık 100 MB seviyesindeki cep internet paketleri farklı GSM operatörlerine göre 5 TL ile 10 TL arasında değişiyor. Fakat yurtdışına çıkıldığında durum çok farklı, çünkü yurtdışı kullanımında GSM şirketinin bulunduğunuz ülke ile yapılan roaming (Uluslararası dolaşım) anlaşmasına göre ücretler 20-30 kat artabiliyor.

Konuyla ilgili olarak GSM operatörlerinin web sitelerini inceleyerek bir araştırma yaptım. Karşıma birbirinden farklı fiyat ve paket seçenekleri çıktı. Şimdi bunları paylaşmak istiyorum.

TURKCELL

Yurt dışında internet kullanan Turkcell müşterileri kademeli tarife sistemiyle ücretlendiriliyor. Turkcell faturalı hat müşterileri ilk 10MB için 14TL/MB; 10-20MB arası 7TL/MB ve 20 MB üzeri 3,5TL/MB ödüyor.

Eğer günlük Data Paketi satın alırsanız tüm vergiler dahil sadece 25TL’ye günlük 20 MB kullanabiliyorsunuz. Data paketlerinden ancak Turkcell Faturalı Hat Sahipleri yararlanabiliyor.

ABONE DATA yazıp 2222’ye sms atan faturalı hat sahibi Turkcell müşterileri tüm vergiler dahil 25TL’ye bir gün boyunca 20MB data kullanabiliyorlar. Kampanya katılımı için yurtiçinden atılan sms’ler ücretsiz, yurtdışında ise yurtdışı sms şeklinde ücretlendiriliyor.

Ayrıca Turkcell’de 2 yeni Yurtdışı Data Paketi daha duyuruldu. Bunlardan ilki İtalya Data Paketi. ABONE ITALYA yazıp 2222’ye sms atan faturalı hat sahibi müşteriler tüm vergiler dahil 19TL’ye günde 2GB data kullanabiliyorlar.

Arabistan Data Paketi’ne gelince; ABONE ARABISTAN yazıp 2222’ye sms atan faturalı hat sahibi müşteriler tüm vergiler dahil 50TL’ye bir ay boyunca 1GB data kullanabiliyorlar.

AVEA

Durum Avea’da biraz daha değişik. Yurtdışında da internete bağlı olmak isteyenler için Avea’nın yurtdışı İnternet Paketleri ihtiyaca göre seçenekler sunuyor. 3MB internet paketi 30 TL’ye sunulurken 10 MB İnternet Paketi ise 90 TL’ye alınabiliyor.

Avea’nın yeni yurtdışı paketlerine tercih edilen paketin adını yazıp (INTERNET3 ve INTERNET10) yurtiçinden veya yurtdışından 9499’a mesaj göndererek, müşteri hizmetlerinden, web online işlemler üzerinden ya da Avea Wap sayfasından kolayca kayıt olunabiliyor.

VODAFONE

Vodafone’da ise İnternet Paketleri sadece yurt içinde geçerli. Yurtdışında kullandığınız veri GPRS uluslararası dolaşım tarifesi üzerinden ücretlendiriliyor. Yurtdışında faturalı hat sahipleri 1 MB veriyi 12_TL bir ücret karşılığında kullanabiliyorlar. Faturasız hatlarda internet kullanımı ile ilgili Vodafone web sitesinde bir bilgiye rastlayamadım.

PEKİ NELERE DİKKAT ETMELİYİZ?

Yüksek faturalarla karşılaşmamak için öncelikle cep telefonunuzun ayarlar bölümünden bağlantı seçeneklerinde bulunan “internete otomatik olarak bağlan” seçeneğini kaldırmamız gerekiyor. Yurtdışındayken sürpriz faturalarla karşılaşmamak için yapılacak bir diğer şey de sosyal ağ sitelerinden uzak durmak. Facebook, Twitter ve Friendfeed benzeri uygulamaları kullanmamaya gayret edin.

Eğer acil internet kullanımı ihtiyacı duyarsanız da operatörünüzün sunduğu internet bağlantısını değil, Wi-Fi bağlantısı bulup bağlanmanızda büyük fayda var. Anlayacağınız tüm oluşturulan paketlere rağmen yurtdışında internet kullanmak yine de çok pahalı. Mesela günlük 5 MB internet 10_TL gibi veya haftalık 50 MB internet 50_TL gibi daha uygun fiyatlı paketlerin çok daha fazla talep göreceği gibi yurtdışı internet kullanımını da teşvik edeceğini söyleyebilirim.

Bu ayki yazımı anonim bir deyiş ile bitiriyorum. “Kızım sana söylüyorum, gelinim sen anla…”

Etiketler: » » »
2532 Kez Görüntülendi.
#

SENDE YORUM YAZ

5+2 = ?

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI

  • Sosyal Medyada Dunning-Kruger Etkisi

    01 Aralık 2023 Köşe Yazıları

    Sosyal medya, günümüzde bireylerin düşüncelerini, duygularını ve bilgilerini paylaşmaları için popüler bir platform haline geldi. Fakat bazen sosyal medya üzerindeki tartışmalar ve bilgi paylaşımları Dunning-Kruger etkisi ile açıklanabiliyor. Sosyal psikologlar David Dunning ve Justin Kruger’ın ortaya çıkardığı bu önyargı ile kişiler bir hayalî üstünlüğün bilişsel önyargısı ile ilişkilendiriyorlar. İnsanların yetersiz olduğu durumları fark edememesi hali olarak da açıklanabilir. Bu durumda olan insanların yeterlilik düzeylerini nesnel olarak de...
  • DJI Air 3: İki Ana Kamera İle Geldi

    01 Ağustos 2023 Köşe Yazıları

    Yeni DJI Air 3, çığır açan ikili ana kamera sistemiyle dikkat çeken bir drone. DJI Air 3, 46 dakikaya varan uzun pil ömrü ile de öne çıkıyor. Gelişmiş pil teknolojisi sayesinde tek bir şarjla uzun süreli uçuşlar mümkün olurken, pilin hızlı bir şekilde şarj olabilmesi de özel bir ayrıntı. Bu gelişmeler sayesinde DJI Air 3'ü uzun uçuşlar yapmak isteyenler için ideal bir seçenek haline getiriyor. Ayrıca Air 3, her yöndeki engelleri hem algılıyor hem de bunlardan kaçabiliyor. Kullanılan çift kamera, daha uzun uçuş süreleri ve gelişmiş güvenlik gibi...
  • YouTube’da Herkese Açık Kullanıcı Adı Nedir?

    01 Ekim 2022 Köşe Yazıları

    YouTube’un herkese açık kullanıcı adı, kullanıcıların sizi bulmasına ve sizinle bağlantı kurmasına yardımcı olan yeni bir özellik olarak dikkat çekiyor. Kanal adından farklı olarak, herkese açık kullanıcı adı her içerik üretici için benzersiz olacak. Böylece YouTube'da kişiye özgü kimliğinizi daha kolay oluşturursunuz. Kullanıcı Adları ve Kanal URL'leri Herkese Açık Olacak Herkese açık durumda olan kullanıcı adınız kanal URL'lerinde görünecek. Kişiselleştirilmiş olan URL, herkese açık kullanıcı adı için genel olarak belirleyici olacak. Herk...
  • Dışarıda Halka Açık Wi-Fi Kullanıyor musunuz?

    01 Mayıs 2022 Köşe Yazıları

    Evinizin dışında kendi mobil ağınızdan bağımsız halka açık Wi-Fi kullanıyorsanız risk altında olabilirsiniz. Burada en büyük risk veri hırsızlığına maruz kalmanızdır. Hele bir de bu WiFi ağı üzerinde oturum açtıysanız kullanacağınız verinin cinsine göre bu verilerin ve hesabınızın ele geçirilmesi an meselesidir. Halka Açık Wi-Fi Kullanırken Çok Dikkat Siber korsanlar kullandığınız internet servisinin özelliğine göre sizin oturum açarken kullandığınız şifrelere ulaşabilecekleri gibi banka bilgileriniz, özel belgeleriniz ve yaptığınız e-posta...