logo

Zifiri Karanlıkta 2 Saat

Aykut Altındağ

Aykut Altındağ
aykut@maxihaber.net
Zifiri Karanlıkta 2 Saat

Gözlerinizi kısa bir süreliğine tamamen kapatın… Sımsıkı… Zifiri karanlığı hissederek… Ve sonra gözlerinizi açmadan günlük rutin işlerinizi yapmayı sürdürmeye çalışın. Ve artık işlerinizi sadece dokunarak, koklayarak, duyarak ve tadarak yaşayabileceğinizi düşünün. Bu duyguya gözlerinizi açmadan kaç saniye (dakika demiyorum) dayanabilirsiniz?

Eğer yolunuz Galata Diyalog Derneği’ne düşerse, kendinizi sınamak için büyük bir fırsat yakaladınız demektir. Hem yemek yemek, hem de tamamen karanlık bir ortamda büyük bir sınavdan geçmeye hazırsanız, tam 2 saatlik muhteşem bir deneyim sizi bekliyor olacak.

Galata Diyalog Derneği ile birlikte düzenlediği etkinlikte basın mensuplarına farklı bir deneyim yaşatmak isteyen, engelli vatandaşların yaşamlarını kolaylaştırmak ve onları daha fazla hayatın içine katmak için pek çok farklı alanda gerçekleştirdiği hizmet ve projelerini “Engel Tanımayanlar” çatısı altında birleştiren Turkcell, engelleri önce zihinlerden kaldırmanın gerekli olduğu düşüncesiyle ‘engel tanımayan’ bir deneyim yaşatacağı toplantının bir kısmını zifiri karanlıkta gerçekleştirdi.

Tamamen ışıksız bir ortamda gerçekleşen yemek öncesi cep telefonlarımız, yanıcı ve ışık saçıcı eşyalarımız ve gözlüklerimiz bize tahsis edilen bir zarfın içinde teslim alındı. Daha sonra görme engelli teşrifatçının ardından herkesin bir eli diğerinin omuzunda olmak üzere mekana girip masalarda bize ayrılan yerlere oturtulduk. Sonra özel bir menü bize görme engelli garsonlar tarafından servis edildi. Ama yemeklerin ne olduğu söylenmediği için ancak koklayarak ve yemeği elleyerek ne olduğunu anlamaya çalıştık. Bu arada isteyene şarap, isteyene alkolsüz içecek servisi başladı. Hemen ardından görme engelli müzisyenlerin ve misafir sanatçıların seslendirildiği şarkılarla canlı müzik keyfi başladı. Ve elbette coşku artınca da karanlığa aldırmadan bu zifiri karanlık ortamda şarkı söylemeye ve dans etmeye başladık. Bize ilk söylendiğinde nasıl geçireceğimizi düşündüğümüz 2 saatlik süre hem yetmedi, hem de inanın çok az geldi. Gecenin sonunda mekandan ayrılırken müthiş bir deneyim yaşamanın keyfini ve yeniden ışığa kavuşmanın mutluluğunu hissettim.

Turkcell Genel Müdür Yardımcısı Koray Öztürkler, birlikte yaşadığımız bu unutulmaz deneyimin ardından Turkcell’in engellilere yönelik oluşturduğu sosyal sorumluluk projeleri hakkında bilgi verdi. Özellikle “Turkcell Hayal Ortağım” servisini çok başarılı buldum. Turkcell, görme engelli abonelerinin bilgiye erişimlerini kolaylaştırmak için çok yeni ve ücretsiz bir hizmet olan “Turkcell Hayal Ortağım” servisi ile aboneler Türkiye’deki ve dünyadaki tüm güncel haberlere, dünya klasiklerine ve bilgi paketlerine kadar birçok konudan faydalanabilecek. Young Guru Academy (YGA) işbirliği ile gerçekleştirilen servis sayesinde Milli Kütüphane Başkanlığı’na ait 4.000 seslendirilmiş kitabı ve YGA Kütüphanesi’nde bulunan 10.000 sesli kitabı dinleyebilecekler. Uygulamanın cep telefonundan kullanılabilir olması sayesinde de bilgiye her an her yerden ulaşılabilinecek. Turkcell’in Hayal Ortağım servisini kullanabilmek için cep telefonunuzdan 8020’yi aramanız yeterli.

Turkcell’in işitme engelliler için görüntülü çağrı merkezi oluşturması da gerçekten övgüye değer. Turkcell ayrıca Grup bünyesinde 500 engelli istihdam eden, çalışanların yarısı engellilerden oluşan Karaman ve Van-Erciş çağrı merkezleri ve homeagent (evden çağrı merkezi müşteri temsilcisi hizmeti) projesi ile de engellilerin iş hayatına katılımını destekleyerek, mobil iletişim olanaklarını kullanarak teknoloji ve bilgiye erişimde kolaylıklar sunuyor.

Türkiye’nin en büyük sosyal sorumluluk projelerine imza atmak öyle kolay değil. Turkcell bu konuda GSM Operatörleri arasında tartışmasız önde. Vodafone son dönemde sosyal sorumluluk projelerinde biraz daha kıpırdandı ve Düşler Akademisi Projesi oldukça iyi gidiyor. Avea’ya gelince; elbette onların da çeşitli projeleri var. Ama ne yazık ki onların Erkan Akdemir yönetimindeki Kurumsal İletişim tarafı diğer operatörlerle karşılaştırdığımda oldukça zayıf kalıyor. Bazen yayınımızı takip ettiklerinden bile şüphe duyuyorum.

Konuyu fazla dağıtmadan sonuç olarak; Turkcell rutin bir basın toplantısının dışına çıkıp engellilerin yaşantılarını bir parça daha iyi anlayabilmemiz için bizlere çok farklı bir deneyim yaşatarak engellilere yönelik hayata geçirdiği projelerini anlattı ve şu mesajı verdi: “Biz engelliler için şirket çalışanlarımızla el ele verecek çalışıyor ve onların hayatlarını kolaylaştıracak yeni projeler yapıyoruz.” Umarım tüm GSM operatörlerimiz sosyal sorumluluk projeleriyle bizleri sürekli şaşırtmaya devam ederler.

Bu ayki yazımı bir deyiş ile bitiriyorum. “Bazen uzun uzun cümleler kurarsın anlayan olmaz. Tutar bir nokta koyarsın, duymayan kalmaz.”

Aykut Altındağ
Genel Yayın Yönetmeni
www.maxihaber.net

Etiketler: » » »
2019 Kez Görüntülendi.
#

SENDE YORUM YAZ

6+10 = ?

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI

  • Sosyal Medyada Dunning-Kruger Etkisi

    01 Aralık 2023 Köşe Yazıları

    Sosyal medya, günümüzde bireylerin düşüncelerini, duygularını ve bilgilerini paylaşmaları için popüler bir platform haline geldi. Fakat bazen sosyal medya üzerindeki tartışmalar ve bilgi paylaşımları Dunning-Kruger etkisi ile açıklanabiliyor. Sosyal psikologlar David Dunning ve Justin Kruger’ın ortaya çıkardığı bu önyargı ile kişiler bir hayalî üstünlüğün bilişsel önyargısı ile ilişkilendiriyorlar. İnsanların yetersiz olduğu durumları fark edememesi hali olarak da açıklanabilir. Bu durumda olan insanların yeterlilik düzeylerini nesnel olarak de...
  • DJI Air 3: İki Ana Kamera İle Geldi

    01 Ağustos 2023 Köşe Yazıları

    Yeni DJI Air 3, çığır açan ikili ana kamera sistemiyle dikkat çeken bir drone. DJI Air 3, 46 dakikaya varan uzun pil ömrü ile de öne çıkıyor. Gelişmiş pil teknolojisi sayesinde tek bir şarjla uzun süreli uçuşlar mümkün olurken, pilin hızlı bir şekilde şarj olabilmesi de özel bir ayrıntı. Bu gelişmeler sayesinde DJI Air 3'ü uzun uçuşlar yapmak isteyenler için ideal bir seçenek haline getiriyor. Ayrıca Air 3, her yöndeki engelleri hem algılıyor hem de bunlardan kaçabiliyor. Kullanılan çift kamera, daha uzun uçuş süreleri ve gelişmiş güvenlik gibi...
  • YouTube’da Herkese Açık Kullanıcı Adı Nedir?

    01 Ekim 2022 Köşe Yazıları

    YouTube’un herkese açık kullanıcı adı, kullanıcıların sizi bulmasına ve sizinle bağlantı kurmasına yardımcı olan yeni bir özellik olarak dikkat çekiyor. Kanal adından farklı olarak, herkese açık kullanıcı adı her içerik üretici için benzersiz olacak. Böylece YouTube'da kişiye özgü kimliğinizi daha kolay oluşturursunuz. Kullanıcı Adları ve Kanal URL'leri Herkese Açık Olacak Herkese açık durumda olan kullanıcı adınız kanal URL'lerinde görünecek. Kişiselleştirilmiş olan URL, herkese açık kullanıcı adı için genel olarak belirleyici olacak. Herk...
  • Dışarıda Halka Açık Wi-Fi Kullanıyor musunuz?

    01 Mayıs 2022 Köşe Yazıları

    Evinizin dışında kendi mobil ağınızdan bağımsız halka açık Wi-Fi kullanıyorsanız risk altında olabilirsiniz. Burada en büyük risk veri hırsızlığına maruz kalmanızdır. Hele bir de bu WiFi ağı üzerinde oturum açtıysanız kullanacağınız verinin cinsine göre bu verilerin ve hesabınızın ele geçirilmesi an meselesidir. Halka Açık Wi-Fi Kullanırken Çok Dikkat Siber korsanlar kullandığınız internet servisinin özelliğine göre sizin oturum açarken kullandığınız şifrelere ulaşabilecekleri gibi banka bilgileriniz, özel belgeleriniz ve yaptığınız e-posta...