logo

Aracınız Kışa Hazır mı ?

Aykut Altındağ

Aykut Altındağ
aykut@maxihaber.net
Aracınız Kışa Hazır mı ?

Havalar soğudu ve kış çok yaklaştı. Peki aracınız kışa hazır mı? Eğer aracınızı kışa hazırlamazsanız aracınız ile ilgili büyük sıkıntılar yaşayabilirsiniz. Kışlık bakım, araçların zorlu hava şartlarında karlı, ıslak ve kaygan yollarda güvenli bir biçimde kullanılması için gerekli olan kontrollerin uzmanı tarafından düzenli olarak yapılması olarak tanımlanabilir.

Aracınız Kışa Hazır mı Değil mi ?

Kış hava koşullarında aracınız ile sürüş yaparken dikkat etmeniz gereken konulara aşağıda değindim.

Akü Kontrolü Yapın

Genel olarak otomobil aküleri dört-beş yıllık bir kullanım ömrüne sahiptir. Zorlu kış şartlarına akünüzün de hazır olup olmadığını ancak akünüzü test ettirerek anlarsınız. Ölçüm yapılan akünün değerleri düşükse akünüzü zaman geçirmeden değiştirin.

Kış Lastiğiniz Hazır mı?

Kış aylarında yağışlı hava koşullarında bile sürüş performansınız etkilenmesin istiyorsanız kullandığınız lastiklerinizi kış lastikleri ile değiştirmelisiniz. Çünkü kış lastiklerinin dişleri daha derindir ve lastiğin deseni karın ve suyun lastikte tutulmasını engelleyecek şekilde tasarlanmıştır. Aracınızda daha güvende olabilmeniz için kış şartlarının ağırlaşmasını beklemeden kar lastiklerini aracınıza taktırın.

Silecek Lastikleriniz Aşınmış mı?

Eğer silecek lastikleriniz fazla kullanımdan veya aşırı sıcağa maruz kalmaktan yıpranmışsa işlevini düzgün yerine getiremez ve camınızı iyi temizleyemez. Sileceklerinizin fazla yıpranmaması için karlı ve buzlu havalarda sileceklerin cama yapışmaması için onları kaldırın. Böylece cama yapışan sileceklerin hasar alma olasılığını yok etmiş olursunuz. Silecekleriniz çalıştığında ses yapıyor ve camı iyi temizlemiyorsa, vakit geçirmeden serviste silecek lastiklerinizi yenileyin.

Antifriz Kontrolünü Mutlaka Yapın

Çok soğuk kış günlerinde ısı sıfırın altına indiğinde radyatör suyu donar. Bunu engellemek için antifriz denilen bir sıvı suya ilave edilir. Antifriz eklendiği suyun donma derecesini düşürür ve motoru korur. Aracınız için kullandığınız antifrizin görevi motor suyunun donma derecesini yükseltmektir. Böylece suyun donması engellenerek motorun hasar almasının önüne geçersiniz. Antifriz ayrıca aracınızın radyatörünü ve soğutma sistemini paslanmaya karşı da korur.

Aracınızın Tüm Lambalarını Kontrol Edin

Aracınızın sorunsuz çalışan lambaları sizin yolu daha iyi görmenizi sağladığı gibi aynı zamanda da sizin görülmenize de yardımcı olur. Far ve sinyal lambalarınızın tam olarak çalıştığına ve far ayarlarınızın düzgün olduğuna emin olun. Yanmayan bir sinyal lambası bile uzun kış gecelerinde sizi çok zor durumda bırakabilir.

Yolda Kalırsanız Diye Önlem Alın

Zorlu kış şartlarında bir de şehirlerarası yolculuğu sık yapıyorsanız aracınızda Trafik Kiti dışında bazı şeyler de bulundurmanız yararınıza olabilir. Yolda kaldığınızda en önemli ihtiyacınız içme suyu ve atıştırmalık yiyeceklerdir. Uzun süre dayanan atıştırmalık bir şeyleri ve bir şişe içme suyunu her zaman araçta bulundurmak gerekir. Bagajda da bir battaniye, ışıldak, eldiven ve bir yağmurluk bulundurmak size olası zor durumlarda konfor sağlar.

Bakımı Yapılmamış Araçla Yola Çıkmayın

Eğer aracınızın rutin bakım zamanı geçmişse ve bakımı yapılmamışsa aracınızı bakıma sokmadan yola çıkmayı düşünmeyin. Bakımı yapılmış araçla yola çıkmak hem size güven verecektir hem de olası yıpranmış ve arızalı parçalar değişeceğinden güvenliğiniz garanti altına alınacaktır. Bir de aracınızı trafik kurallarına uygun kullanırsanız ağır kış şartlarında bile gideceğiniz yere güvenle ulaşırsınız.

Evrak Kontrolü Yapın

Aracınızın trafik muayenesi ve egzoz muayenesi yapılmış mı? Aracınızın zamanı geçen veya yapılmamış trafik sigortası ve kasko sigortası var mı? Ehliyetinizin 10 yıllık yenileme süresine daha zaman var mı? Mutlaka kontrol edin ve eksiklerinizi tamamlayın. Bütün bu anlatılanlara uygun davrandığınız takdirde artık güvenle yola çıkabilirsiniz. Kazasız ve belasız yolunuz açık olsun.

Etiketler: »
5547 Kez Görüntülendi.
#

SENDE YORUM YAZ

1+1 = ?

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI

  • Sosyal Medyada Dunning-Kruger Etkisi

    01 Aralık 2023 Köşe Yazıları

    Sosyal medya, günümüzde bireylerin düşüncelerini, duygularını ve bilgilerini paylaşmaları için popüler bir platform haline geldi. Fakat bazen sosyal medya üzerindeki tartışmalar ve bilgi paylaşımları Dunning-Kruger etkisi ile açıklanabiliyor. Sosyal psikologlar David Dunning ve Justin Kruger’ın ortaya çıkardığı bu önyargı ile kişiler bir hayalî üstünlüğün bilişsel önyargısı ile ilişkilendiriyorlar. İnsanların yetersiz olduğu durumları fark edememesi hali olarak da açıklanabilir. Bu durumda olan insanların yeterlilik düzeylerini nesnel olarak de...
  • DJI Air 3: İki Ana Kamera İle Geldi

    01 Ağustos 2023 Köşe Yazıları

    Yeni DJI Air 3, çığır açan ikili ana kamera sistemiyle dikkat çeken bir drone. DJI Air 3, 46 dakikaya varan uzun pil ömrü ile de öne çıkıyor. Gelişmiş pil teknolojisi sayesinde tek bir şarjla uzun süreli uçuşlar mümkün olurken, pilin hızlı bir şekilde şarj olabilmesi de özel bir ayrıntı. Bu gelişmeler sayesinde DJI Air 3'ü uzun uçuşlar yapmak isteyenler için ideal bir seçenek haline getiriyor. Ayrıca Air 3, her yöndeki engelleri hem algılıyor hem de bunlardan kaçabiliyor. Kullanılan çift kamera, daha uzun uçuş süreleri ve gelişmiş güvenlik gibi...
  • YouTube’da Herkese Açık Kullanıcı Adı Nedir?

    01 Ekim 2022 Köşe Yazıları

    YouTube’un herkese açık kullanıcı adı, kullanıcıların sizi bulmasına ve sizinle bağlantı kurmasına yardımcı olan yeni bir özellik olarak dikkat çekiyor. Kanal adından farklı olarak, herkese açık kullanıcı adı her içerik üretici için benzersiz olacak. Böylece YouTube'da kişiye özgü kimliğinizi daha kolay oluşturursunuz. Kullanıcı Adları ve Kanal URL'leri Herkese Açık Olacak Herkese açık durumda olan kullanıcı adınız kanal URL'lerinde görünecek. Kişiselleştirilmiş olan URL, herkese açık kullanıcı adı için genel olarak belirleyici olacak. Herk...
  • Dışarıda Halka Açık Wi-Fi Kullanıyor musunuz?

    01 Mayıs 2022 Köşe Yazıları

    Evinizin dışında kendi mobil ağınızdan bağımsız halka açık Wi-Fi kullanıyorsanız risk altında olabilirsiniz. Burada en büyük risk veri hırsızlığına maruz kalmanızdır. Hele bir de bu WiFi ağı üzerinde oturum açtıysanız kullanacağınız verinin cinsine göre bu verilerin ve hesabınızın ele geçirilmesi an meselesidir. Halka Açık Wi-Fi Kullanırken Çok Dikkat Siber korsanlar kullandığınız internet servisinin özelliğine göre sizin oturum açarken kullandığınız şifrelere ulaşabilecekleri gibi banka bilgileriniz, özel belgeleriniz ve yaptığınız e-posta...