Son Dakika
AXA Türkiye, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü’nde Engelsiz Web Sitesini Kullanıma Açtı
Deniz Dikkaya, Artaş Oteller Grubu Satış ve Pazarlama Direktörü Olarak Atandı
Turkchem Eurasia 2024, 13 Bin 897 Ziyaretçiyi Ağırladı
Huawei’nin XMAGE 2024 Mobil Fotoğrafçılık Sergisi İstanbul’da Gerçekleşti
Zyxel Networks, WiFi 7 Portföyünü Genişletiyor
Gastro Elazığ Projesi Kapsamında 76 Çeşit Saray Yemeği Tanıtıldı
—- İyi —-
GSM Operatörleri Arasındaki Rekabetten Tüketiciler Kazanıyor
Turkcell, Vodafone ve Avea arasında çok ciddi ve kıyasıya bir rekabet yaşanıyor. Birbirlerinden abone kapmak için her biri farklı kampanyalar ve tarifelerle öne çıkmaya çalışıyorlar. Böylece tüketiciler için ortaya keyifli bir tablo çıkıyor. Kendi açımdan değerlendirdiğim zaman rekabetin kaliteyi attırdığını ve fiyatları da tüketici lehine aşağıya çektiğini düşünüyorum. Son dönemde gözlemlediğim bir başka konu da Vodafone’un yakaladığı hissedilir bir çıkış. Hem yaptığı kampanyalarla dikkat çekiyor hem de yıllarca gazetecilere karşı olan soğuk duruşundan vazgeçip gazetecilerle olan iletişime büyük önem vermeye başladı. Vodafone Kurumsal İletişim ve İletişim Firması Red Unit iyi işler yapıyor. Vodafone’un özellikle Mobil İnternet konusunda aylar önce hayata geçirdiği saatlik, günlük ve haftalık internet paketlerini de çok başarılı buluyorum. Hiçbir taahhüt gerektirmeden tüketiciyi son derece özgür bırakan bir tarife. Benzer tarifeleri Turkcell’de ne zaman göreceğimizi Turkcell’in İftar Yemeği’nde yöneticilerine sorduğumda bu yılın sonunu bulacağını söylediler.
Söz Turkcell’den açılmışken onlarında da çok sıkı çalıştığını biliyorum. Yılın son çeyreğinde kampanyalarıyla ve yeni projeleriyle kendilerinden çok söz ettirecekler. Avea’nın da boş durmayacağını düşünürsek son çeyrekte GSM Operatörleri’nin kampanya savaşlarına hazır olun.
—- Kötü —-
Sabit Numara Taşınabilirliği
Numara Taşınabilirliği; abonelerin numarasını değiştirmeden hizmet aldığı işletmeyi, bulunduğu fiziksel konumu ve/veya aldığı hizmetin türünü değiştirmesi anlamına gelmektedir. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu bünyesinde kurulu bulunan Numara Taşınabilirliği Sistemi (NTS) 9 Kasım 2008 tarihinde saat 00:01 itibariyle kullanıma açılmıştır. Numara taşıma talepleri GSM işletmecileri tarafından NTS’ye iletilmekte ve mevzuat çerçevesinde gerekli işlemler yapılmaktadır. Sabit hatlarda numara taşınabilirliği uygulaması ise 10 Eylül 2009 tarihi itibariyle başlatıldı.
Numara Taşınabilirliği Resmi Bilgi Sitesi olan www.nts.gov.tr adresine tıkladığınızda ilginç bir rakam ile karşılaşıyorsunuz. Bir tarafta mobil olarak taşınan numara sayısı 19.509.038 olarak görülürken diğer tarafta taşınan sabit numara sayısı sadece 4680 adet.
Ortada bir sıkıntı olduğu gözle görülüyor. Bir tarafta 20 milyona yaklaşan mobil numara taşıması diğer yanda yaklaşık bir yıldır 5000’i bile bulmayan sabit numara taşıma sayısı. İnsanın aklına iki ihtimal geliyor. Ya herkes Türk Telekom’dan çok memnun ya da hiç kimsenin Sabit Numara taşınabilirliği’nden haberi yok. Bakalım yılın son çeyreğinde bu konuyla ilgili ne tür gelişmeler olacak? Açıkcası bu işin muhataplarından Sabit Numara Taşınabilirliği konusunda cazip kampanyalar daha doğrusu ciddi bir hareketlenme bekliyorum.
Not: Bu arada Türk Telekom’un web sitesinde Numara Taşıma ile ilgili hiçbir bilgiye ulaşamadım. Yoksa var da ben mi bulamadım?
—- Çirkin —-
“Dandik Medya”
Bir dostumla yolda yürürken cep telefonu çaldı. Arayan dostumun genç hanım bir akrabasıydı ve daha önce gazetecilik yapmış olmasına rağmen bu aralar işsiz bir durumda evde oturduğunu öğrenince kendisine yardımcı olabilmek amacıyla konuşmak istedim. Yeniden gazetecilik yapmak için iş arıyordu. Kısaca özgeçmişini bana anlattıktan sonra ne tür bir gazetede ve ne şartlarda çalışabileceğini öğrenmek istedim. Cevabı şöyle oldu: “Çok fazla sorun değil her yerde çalışırım ama “dandik medya” olmasın da…”. Bu hanım kızımız büyük, bilinen ve arkasında sermaye gücü olan yayınların dışında kalan yayınları “Dandik Medya” olarak nitelendiriyordu. Demek ki bazı gazeteciler için medya ikiye ayrılıyordu: “Dandik Medya” ve diğerleri…
Her neyse lafı çok fazla uzatmamaya çalışarak çok kısa bir sohbetin ardından telefonu nazikçe kapattım. Kıza çok fazla belli etmedim ama onun hastalıklı düşünce yapısına göre sanırım ben de o kafasında kategorize ettiği “Dandik Medya”da çalışanların bulunduğu gruptaydım.
Dandik kelimesi Türkçe’de genelde “kalitesi düşük olan” veya “işe yaramaz” anlamında kullanılıyor. Genç bir gazeteci arkadaşımın daha yolun çok başında kendi meslektaşlarını sadece çalıştıkları kuruma göre bu şekilde kategorize etmesini çok çirkin buldum. Emek kutsaldır ve her iyi gazeteci de büyük olarak nitelendirilen yayınlarda çalışır diye bir kural yoktur. İşini iyi yapan herkes övgüyü hak eder. Çalıştığı yerin boyutunun ve gücünün yapacağı işi daha iyi yapmasına bir katkısı yoktur.
Bu konuda söylenecek son söz şöyle olabilir. “Dandik Medya” yoktur. Dandik insanlar vardır.
Etiketler: Aykut Altındağ » Numara Taşınabilirliği Sistemi » Red Unit » www.nts.gov.tr
İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI
01 Ekim 2024 Köşe Yazıları
01 Aralık 2023 Köşe Yazıları
01 Ağustos 2023 Köşe Yazıları
01 Ekim 2022 Köşe Yazıları