logo

“Vakitsizlik Sendromu”

Aykut Altındağ

Aykut Altındağ
aykut@maxihaber.net
“Vakitsizlik Sendromu”

Sürekli bir yerlere yetişmeye çalışıyor, randevulara geç kalmaktan korkuyor ve anlamsız bir telaş içinde yaşıyoruz. Boşa geçirecek, soluklanacak bir dakikamız bile yok. Tükettiğimiz ne varsa hep bir aceleyle tüketiyoruz. Yemeğimizi hızlı yiyor, yaşantımızı hızlı yaşıyor ve hızlı seviyoruz. Cep telefonumuz elimizden hiç düşmüyor. Dostlarımızla bir masada yan yana otursak bile birbirimize “merhaba” demeden önce sosyal ağlarda yer bildirimi yapıyor hatta yanımızdaki arkadaşımızla “WhatsApp” üzerinden mesajlaşıyoruz. Kısaca tanımlamak gerekirse “Vakitsizlik Sendromu” içindeyiz.

Akşam olup eve geldiğimizde de yine cep telefonlarımız hep elimizde. Eşimizle veya sevgilimizle aynı evlerde yaşıyoruz ama farklı klavyelerde ve farklı ekranlarda hayatlarımızı sürdürüyoruz. Eskiden eve iş getirilmez yapılacak herşey mesai saatleri içinde işyerlerinde yapılırdı. Şimdilerde ise teknolojinin ve internetin gelişmesiyle mobil cihazlarımızın olduğu her yer işyerimiz oldu. Tuvalete bile tabletlerle girilen bir hayatı yaşıyoruz. Çünkü vaktimiz az ama yapılacak işimiz çok.

Günümüzde evlilikler 1 yıl, sevgili olmak ise 1 ay bile sürmüyor. Ekonomik şartların ağırlığı ve hayatı yakalama telaşı içinde tahammül sınırlarımız çok daraldı. Hızlı yaşayıp o kadar hızlı tüketiyoruz ki bazen kendi tüketim hızımıza kendimiz bile yetişemiyoruz.

Çorbamızı hazır çorba, pizzamızı dondurulmuş hazır pizza, mantımızı hazır mantı, yemeğimizi fast food olarak yine hızlıca tüketiyoruz. Aynı anda TV seyrederken, tabletimizde sosyal ağları takip ediyor ve cep telefonumuzdan da e-postalarımıza bakıyoruz. Mutfağa girerek yemek yapmaya hiç zamanımız yok. Akşam eve geldiğimizde cevaplanacak onlarca e-posta eşimize ve ailemize ayıracak zamanı bizden çalıyor. Alışverişe de gidecek zaman yok. Online sipariş veriyoruz, internetten kargo ile geliyor. Benzer durum bankalar için de geçerli. Bankaya da gidecek zamanımız yok. Para ile ilgili herşeyimizin kontrolü online bankacılık üzerinde.

Aslına bakarsanız hangi bilgisayarın veya akıllı telefonun klavyesi bir dost ile karşılıklı içilen kahveden daha sıcak olabilir ki? Ya da hangi sosyal ağ sevdiğiniz insanla birlikte sarılıp film seyretmekten daha büyük bir keyif verebilir? Kaçımız gün içinde mobil cihazlarına veya bilgisayarlarına ayırdığı zamanın yarısını sevdikleriyle karşılıklı sohbet etmeye ayırıyor? Henüz hayatımızda kaçırdığımız zamanı ne yazık ki kopyala-yapıştır yaparak geri getiremiyoruz. Sıcak bir tebessümün yerini alabilecek bir cihaz henüz icat edilmedi ama bir vakitsizlik telaşı içinde hayatta savrulup gidiyoruz.

Mevcut sistem bizi aşırı çalışmaya ve ihtiyacımızdan çok daha fazlasını tüketmeye zorluyor. Kısır bir döngü içinde beton yığını apartman dairelerimizden demir yığını plazalarımıza asfalt yollardan gidiyoruz. En son ne zaman toprağa yalınayak bastığımızı, ıslak çimen kokusunu en son ne zaman duyduğumuzu hatırlamıyoruz bile…

Haydi, akıllı telefonunuzu elinize alın. Çok uzun zamandır aramadığınız sevdiğiniz bir insanı arayın ve onunla bir yemek veya kahve içmek için sözleşin. Ona “zaman” ayırın. Birgün “keşke” dememek için hala zamanınız olduğunu unutmayın. Evet, hala ne bekliyorsunuz?

Bu ayki yazımı anonim bir deyiş ile noktalıyorum. “Diğerlerine göre yaşarsan kaç kuruşunun olduğu önemlidir. Değerlerine göre yaşarsan nasıl bir duruşunun olduğu önemlidir”.

Aykut Altındağ
Genel Yayın Yönetmeni
www.maxihaber.net
Hashtag: #aykutabiburada

Etiketler: » »
3334 Kez Görüntülendi.
#

SENDE YORUM YAZ

1+6 = ?

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI

  • Sosyal Medyada Dunning-Kruger Etkisi

    01 Aralık 2023 Köşe Yazıları

    Sosyal medya, günümüzde bireylerin düşüncelerini, duygularını ve bilgilerini paylaşmaları için popüler bir platform haline geldi. Fakat bazen sosyal medya üzerindeki tartışmalar ve bilgi paylaşımları Dunning-Kruger etkisi ile açıklanabiliyor. Sosyal psikologlar David Dunning ve Justin Kruger’ın ortaya çıkardığı bu önyargı ile kişiler bir hayalî üstünlüğün bilişsel önyargısı ile ilişkilendiriyorlar. İnsanların yetersiz olduğu durumları fark edememesi hali olarak da açıklanabilir. Bu durumda olan insanların yeterlilik düzeylerini nesnel olarak de...
  • DJI Air 3: İki Ana Kamera İle Geldi

    01 Ağustos 2023 Köşe Yazıları

    Yeni DJI Air 3, çığır açan ikili ana kamera sistemiyle dikkat çeken bir drone. DJI Air 3, 46 dakikaya varan uzun pil ömrü ile de öne çıkıyor. Gelişmiş pil teknolojisi sayesinde tek bir şarjla uzun süreli uçuşlar mümkün olurken, pilin hızlı bir şekilde şarj olabilmesi de özel bir ayrıntı. Bu gelişmeler sayesinde DJI Air 3'ü uzun uçuşlar yapmak isteyenler için ideal bir seçenek haline getiriyor. Ayrıca Air 3, her yöndeki engelleri hem algılıyor hem de bunlardan kaçabiliyor. Kullanılan çift kamera, daha uzun uçuş süreleri ve gelişmiş güvenlik gibi...
  • YouTube’da Herkese Açık Kullanıcı Adı Nedir?

    01 Ekim 2022 Köşe Yazıları

    YouTube’un herkese açık kullanıcı adı, kullanıcıların sizi bulmasına ve sizinle bağlantı kurmasına yardımcı olan yeni bir özellik olarak dikkat çekiyor. Kanal adından farklı olarak, herkese açık kullanıcı adı her içerik üretici için benzersiz olacak. Böylece YouTube'da kişiye özgü kimliğinizi daha kolay oluşturursunuz. Kullanıcı Adları ve Kanal URL'leri Herkese Açık Olacak Herkese açık durumda olan kullanıcı adınız kanal URL'lerinde görünecek. Kişiselleştirilmiş olan URL, herkese açık kullanıcı adı için genel olarak belirleyici olacak. Herk...
  • Dışarıda Halka Açık Wi-Fi Kullanıyor musunuz?

    01 Mayıs 2022 Köşe Yazıları

    Evinizin dışında kendi mobil ağınızdan bağımsız halka açık Wi-Fi kullanıyorsanız risk altında olabilirsiniz. Burada en büyük risk veri hırsızlığına maruz kalmanızdır. Hele bir de bu WiFi ağı üzerinde oturum açtıysanız kullanacağınız verinin cinsine göre bu verilerin ve hesabınızın ele geçirilmesi an meselesidir. Halka Açık Wi-Fi Kullanırken Çok Dikkat Siber korsanlar kullandığınız internet servisinin özelliğine göre sizin oturum açarken kullandığınız şifrelere ulaşabilecekleri gibi banka bilgileriniz, özel belgeleriniz ve yaptığınız e-posta...