logo

“4.2 Milyon Euro”

Erkut Altındağ

Erkut Altındağ
erkutaltindag@gmail.com
“4.2 Milyon Euro”

Ülkemizde yaşanan enteresan olaylar bazen gözümüzden kaçabiliyor. Aslında hepimiz gündemi çok iyi takip ediyoruz lakin bakış açımız bazı detayları yakalamak için müsait olmayabiliyor. Son haftalarda güzide kulüplerimiz dünya çapında tanınan oyuncuları ülkemize getirdiler. Örneğin Roberto Carlos’la yıllığı 4.2 milyon Euro olan bir anlaşma yapıldı.

Peki 4.2 milyon Euro’ya ne yapabilirdik? 1000 işçi kapasiteli modern bir fabrika açabilirdik. Bu sayıda insanın işe girmesi demek aileleriyle birlikte direkt olarak 5.000 insanı, dolaylı olarak da 10.000-20.000 insanı finansal olarak olumlu etkileyebilirdi. Biz neyi tercih ettik? 1.000 kişiye hayat boyu mutluluk yerine 1 yabancıya torunlarının torunlarına yetecek kadar mutluluk verdik. Maalesef bunu kutlamak için de havaalanına binlerce taraftar gitti! 1000’er kişilik fabrikalarımız olacağına ünlü futbolcularımız olsun daha iyi!

Borç batağında olan kulüplerimiz 4 yıllığına 50 trilyon ödeyerek futbolcu getiriyorlar. Bu mu iyi yönetime örnek? Hava atmak istendiğinde harcanacak paranın sınırı olmaz. Biz de bu gösteriş işine çok düşkünüz. Bu bizim toplumsal bir hastalığımız. Henüz para kazanmaya başlamadan lüks eşyalara ve cihazlara olan satın alma tutkumuz bizi zor durumda bırakıyor.

Buradaki mesele bir kulüple de alakalı değil. Tüm kulüplerimiz bu yıl nedense yıldız oyuncu alma savaşı var. Bu savaştan kim galip çıkar bilinmez ama giden paralar Türkiye’ye ait. Futbolun görsel bir şölen olduğu konusu doğru olabilir. Türkiye’deki kulüplerin futbol oyunu için bu düzeydeki yüksek meblağları ayırması ise çılgınlıktır. Her ne kadar kulüpler kendi bütçeleri ile ödeseler de o bütçeleri oluşturan asıl kaynak da halkın parasıdır. İşe ihtiyacı olan, bir lokma yemeğe muhtaç insanlarımız varken bu israftır, bedeli ağır ödenir.

“Roberto Carlos’un ve Lincoln’un gelmesi ülke tanıtımında katkı sağladı”. Az önce okuduğunuz cümle bizim için avuntu kaynağı bile değil. Ülkemizin ve insanlarımızın reklamdan ziyade işsiz insanlara iş sağlamak için harekete geçmesi gerekiyor. Turizmin canlandırılması için elbette dış tanıtım da önemli ama bizi kurtaracak olan asıl gelişme çalışma yaşındaki herkese niteliklerine uygun olarak istihdam sağlanmasıdır. Bizi 100 sene önce öldürmeye ve vatanımızı işgal etmeye gelen ülkelere reklam yapsak ne olur yapmasak ne olur? Bu ülkelerden bazılarının teröre destek verdiği de biliniyor.

Yine yapılan çok büyük hatalardan biri de büyük firmaların futbolculara çeşitli hediyeler vermesi. Örneğin geçtiğimiz senelerde yabancı bir otomobil firması bir takımın yabancı oyuncularına 1 yıl süreli kullanmaları için araba hediye etti. Zaten o arabadan düzinelerce alabilecek parası olan insanları neden seçerler? Bunu kim açıklayabilir? Neden bir fakir insanımıza ya da doğu bölgelerinde yaşayan ve doğum yapmak üzere olan eşini karla kaplı yollarda kızak çekerek hastaneye yetiştirmeye çalışan vatandaşımıza hediye edilmez? Bunun cevabını bu otomobil firması verebilir mi?

Türk halkının müthiş zekası gerektiği yerde ve gerektiği şekilde kullanılamıyor. İş gösterişe ve ihtişama geldiğinde kafamız duruyor, beynimiz çalışmıyor ve düşünemiyoruz, geçici heveslere uyuyoruz. Bu ülkede yaşayan bu kadar aç insan varken yabancıları el üstünde tutup, onları havaalanında karşılamak ve ultra lüks bir hayat yaşatmak aklı başında insanların yapacağı bir iş değildir. Ülkemiz diğer ülkeler gibi değil, asla onlarla kıyaslamaya kalkmayın. Bizim çok özel değerlerimiz ve geleneklerimiz var. Biz şu anda başka ülkelerin kültürlerine uygun davranamayız.

Türkiye’de yetişen genç beyinleri yabancılar kiralıyor, kendi ülkelerini kalkındırıyorlar, biz buna önlem alamıyoruz ve dünyanın çeşitli ülkelerindeki insanları zengin ediyoruz. Bu nasıl bir iştir? Daha vahim olanı da tüm bunların farkında olmayışımız!

Yapılan bu transferlere ödenen paralar halkımız için bir kayıptır, çöpe atılmıştır. Bunun farkında olanlar olayları kendi kafalarında sorgulamaya devam edecektir. Farkında olmayanları ise tribünde göreceğiz.

Etiketler: » »
1126 Kez Görüntülendi.
#

SENDE YORUM YAZ

1+10 = ?

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI

  • Sosyal Medyada Dunning-Kruger Etkisi

    01 Aralık 2023 Köşe Yazıları

    Sosyal medya, günümüzde bireylerin düşüncelerini, duygularını ve bilgilerini paylaşmaları için popüler bir platform haline geldi. Fakat bazen sosyal medya üzerindeki tartışmalar ve bilgi paylaşımları Dunning-Kruger etkisi ile açıklanabiliyor. Sosyal psikologlar David Dunning ve Justin Kruger’ın ortaya çıkardığı bu önyargı ile kişiler bir hayalî üstünlüğün bilişsel önyargısı ile ilişkilendiriyorlar. İnsanların yetersiz olduğu durumları fark edememesi hali olarak da açıklanabilir. Bu durumda olan insanların yeterlilik düzeylerini nesnel olarak de...
  • DJI Air 3: İki Ana Kamera İle Geldi

    01 Ağustos 2023 Köşe Yazıları

    Yeni DJI Air 3, çığır açan ikili ana kamera sistemiyle dikkat çeken bir drone. DJI Air 3, 46 dakikaya varan uzun pil ömrü ile de öne çıkıyor. Gelişmiş pil teknolojisi sayesinde tek bir şarjla uzun süreli uçuşlar mümkün olurken, pilin hızlı bir şekilde şarj olabilmesi de özel bir ayrıntı. Bu gelişmeler sayesinde DJI Air 3'ü uzun uçuşlar yapmak isteyenler için ideal bir seçenek haline getiriyor. Ayrıca Air 3, her yöndeki engelleri hem algılıyor hem de bunlardan kaçabiliyor. Kullanılan çift kamera, daha uzun uçuş süreleri ve gelişmiş güvenlik gibi...
  • YouTube’da Herkese Açık Kullanıcı Adı Nedir?

    01 Ekim 2022 Köşe Yazıları

    YouTube’un herkese açık kullanıcı adı, kullanıcıların sizi bulmasına ve sizinle bağlantı kurmasına yardımcı olan yeni bir özellik olarak dikkat çekiyor. Kanal adından farklı olarak, herkese açık kullanıcı adı her içerik üretici için benzersiz olacak. Böylece YouTube'da kişiye özgü kimliğinizi daha kolay oluşturursunuz. Kullanıcı Adları ve Kanal URL'leri Herkese Açık Olacak Herkese açık durumda olan kullanıcı adınız kanal URL'lerinde görünecek. Kişiselleştirilmiş olan URL, herkese açık kullanıcı adı için genel olarak belirleyici olacak. Herk...
  • Dışarıda Halka Açık Wi-Fi Kullanıyor musunuz?

    01 Mayıs 2022 Köşe Yazıları

    Evinizin dışında kendi mobil ağınızdan bağımsız halka açık Wi-Fi kullanıyorsanız risk altında olabilirsiniz. Burada en büyük risk veri hırsızlığına maruz kalmanızdır. Hele bir de bu WiFi ağı üzerinde oturum açtıysanız kullanacağınız verinin cinsine göre bu verilerin ve hesabınızın ele geçirilmesi an meselesidir. Halka Açık Wi-Fi Kullanırken Çok Dikkat Siber korsanlar kullandığınız internet servisinin özelliğine göre sizin oturum açarken kullandığınız şifrelere ulaşabilecekleri gibi banka bilgileriniz, özel belgeleriniz ve yaptığınız e-posta...