logo

Aşırı Vergi Yükü, Ödemeli Yayıncılık Platformunun Gelişimini Engelliyor

mh_telkoder_paytv_bt

TELKODER, Türkiye’de Ödemeli Yayıncılık Platformu (Pay TV) Sektöründe DSmart, Tivibu, Turkcell+, Digitürk, Teledünya, Doping, Filbox gibi markalarla hizmet veren işletmecilerin yaşadığı sorunları açığa çıkaran bir rapor yayınladı. Rapor, 28 Nisan 2015 tarihinde düzenlenen bir basın toplantısı ile medya mensuplarıyla paylaşıldı. Hazırlanan raporda ÖYP (Pay TV) sektörünün dört önemli sıkıntısı olan yüksek vergilendirme rejimi, haksız kullanım ve iletimler, e-fatura imkânının ÖYP (Pay TV) sektörüne tanınmaması ve telif hakları sorunlarına dikkat çekildi. TELKODER, Ödemeli Yayıncılık Platformu Raporu’nda sektörün üzerindeki aşırı yüksek vergilerin mutlaka azaltılması gerektiği, haksız kullanımın önlenmesi için teknik çözümlerin tercih edilmesinin ve telif hakları mevzuatlarının doğru yorumlanmasının sektörün büyümesi için gerekli adımlar olduğu dile getirildi.

Yüksek Vergi Büyümeye Ciddi Engel

TELKODER raporda Türkiye’de yüksek vergilendirme rejimini ÖYP sektörünün üzerinde nasıl büyük bir yük olduğunu ve sektörün gelişmesini, dolayısıyla da vatandaşlara daha kaliteli hizmet verilmesini engellediğini belirtti. ÖYP sektöründe, verilen hizmetler üzerinden toplam %33 (KDV %18 + ÖİV %15), hizmeti veren işletmeci üzerinden toplam %1,35 (BTK katkı payı %0,35 + evrensel hizmet fonu %1) ve platform cihazları üzerinden de toplamda %37,7 (ÖTV %6,7 + KDV %18 + Bandrol %10 + Kültür Bakanlığı Kesintisi %3) vergi alınmakta olduğu dile getirilen raporda TELKODER, çok yüksek rakamlara ulaşan bu vergilerin hem tüketiciyi hem de hizmeti veren işletmeciyi büyük maddi sıkıntılar içerisine soktuğunu belirtti.

Bu bağlamda, birçok eksiği bulunan mevcut mevzuatın mutlaka yenilenmesinin gerektiğini açıklayan TELKODER, bu yolla hem ÖYP sektörünü her açısından geliştirmenin yolunun açılacağını, hem de ülkemiz ekonomisinin gereksiz külfetlerden kurtarılmış olacağını vurguladı. Bunun yanı sıra son kullanıcıların beğendiği bir uygulama olan e-fatura uygulamasının, telekomünikasyon sektöründe faaliyet gösteren operatörlerde olduğu gibi ÖYP hizmeti veren şirketler için de sağlanması gerektiği belirtildi.

Telif hakları konusunda da yayıncı statüsünde olmayan ödemeli yayıncılık platformlarının ekstra “yeniden iletim” bedeli ödemesinin önüne geçilecek düzenlemelerin yapılması gerektiği de TELKODER tarafından hazırlanan raporda yer aldı.

İhtiyaç Duyulan Düzenlenmeler Acilen Hayata Geçmeli

Ödemeli Yayıncılık Platformu (Pay TV) adlı rapor ile ilgili konuşan TELKODER ÖYP Komisyonu Başkanı Rifat BAYATLIOĞLU, “TELKODER bünyesinde bir Ödemeli Yayıncılık Platformu (Pay TV) Komisyonu kurduk. Bu komisyonda TELKODER üyesi olan D-Smart’ın yanı sıra, TELKODER üyesi olmayan TTNet gibi işletmeciler de bulunmaktadır. Ödemeli Yayıncılık Platformu (Pay TV) hizmetleri ile ilgili düzenlemeler hayata geçirilirken, ÖYP sektörünün yapısının bozulmaması da mutlaka dikkate alınmalıdır. Raporumuzda, bu amaca yönelik olarak, ÖYP sektörünün iyileşmesi için yapılacak olan düzenlemelere yönelik öneriler getirilmiştir.” dedi.

TELKODER tarafından hazırlanan Ödemeli Yayıncılık Platformu (Pay TV) Sektörü ile ilgili raporuna www.telkoder.org.tr adresinden ulaşabilirsiniz.

Etiketler: » »
Share
2201 Kez Görüntülendi.
#

SENDE YORUM YAZ

7+2 = ?