logo

“Bilişim Teknolojileri Meslek Seçimi ve Ücretler Araştırması” Sonuçları Açıklandı

Bilişim Sektörü Derneği (TÜBİDER) ve Bilişim Sektörü Dernekleri Federasyonu (TÜBİFED) tarafından yapılan “Bilişim Teknolojileri Meslek Seçimi ve Ücretler” araştırmasının sonuçları 19 Temmuz 2017 tarihinde İstanbul Point Hotel Barbaros’da düzenlenen basın toplantısıyla açıklandı. Basın toplantısına TÜBİDER Bilişim Sektörü Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Vural, TÜBİFED Bilişim Sektörü Dernekleri Federasyonu Yönetim Kurulu Başkanı Şenol Anlaş, TÜBİDER Bilişim Sektörü Derneği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Niyazi Saral, TÜBİDER-TÜBİFED Yönetim Kurulu Üyeleri ve basın mensupları katıldı.

TÜBİDER Bilişim Sektörü Derneği “Bilişim Teknolojileri Meslek Seçimi ve Ücretler” araştırması ilk olarak 2013 yılında Mesleki Yeterlilik Kurumu bilişim meslekleri standartları ve yeterlilikleri çalışması çerçevesinde yapıldı. 2017 yılında tekrarlanan araştırma 2,000’den fazla profesyonel ve 200’den fazla şirket çalışanları üzerinde yapılan anket çalışmasına dayalıdır.

TÜBİDER Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Vural “Bilgi ve İletişim Teknolojileri Sektörü’nün, ülke ekonomisinin büyümesinde, istihdamın ve dünya pazarlarındaki rekabet gücünün artmasında kaldıraç görevi gördüğü ve Türkiye için stratejik sektör olarak konumlandırılması gerektiği dillendirildikçe bilişim kariyerlerinin cazibesi daha da öne çıkmaktadır. TÜBİDER Bilişim Sektörü Derneği olarak bu araştırmayı yapmaktaki amacımız Türkiye’nin her köşesinde, yüzlerce üniversitemizde bilişim-elektronik-robotik-biyomedikal alanlarında halen okuyan birçok öğrencinin, mezun olduğunda iş ararken karşılaşacağı zorluklara bir nebze olsun yardımcı olmaktır. Bu araştırma ile gençlere bilişim mesleklerini, mesleki sorumluluklarını, gereken eğitim ve becerilerini irdeliyor ve iş bulma süreçlerinde nelerle karşılaşacaklarını, ne gibi ücret alabileceklerini gösteriyoruz. Bilişim Teknolojileri farklı alanlardan sürekli büyüyerek birçok kişinin kariyer planında daha çok yer almaya başladı. Bilişim Teknolojileri gün geçtikçe hem donanımların hem de insanların çok daha yetenekli olması gereken bir alana dönüştü. Donanımlar yeni ve çok farklı şeyler yapmaya imkan tanıdıkça bu hıza bizlerin uyum sağlaması önemli hale geldi. 3 boyutlu yazıcılar, sanal gerçeklik gözlükleri ve yapay zeka uygulamaları, giyilebilir teknolojiler, nano teknolojiler ve sayısal medikal robotik cihazlar, büyük data ve nesnelerin interneti uygulamaları günümüzde hızla hayatımızda yer almaya başladılar. Özellikle genç beyinlerin bilişim teknolojileri alanında yeniliklere uyum sağlamaları ve enerjilerini doğru yönde harcamaları en büyük isteğimizdir. Eğer Bilişim Teknolojileri alanında yaşanacak gelişmeleri önceden kestirebilir ve kendi yetenekleriniz doğrultusunda hareket eder ve kendi kendinizi geliştirmeye önem verirseniz, geleceği şimdiden yakalamışsınız demektir. Bilişim Teknolojileri alanında kariyer planının ilk basamağı kendinizi tanımak, bilgi seviyenizi belirlemek ve yeteneklerinizi keşfetmektir. Gücünüzü ve enerjinizi, doğru alanda kendinizi geliştirme ile tamamlayarak kariyerinize yön verebilirsiniz” dedi.

Yapılan araştırma sonucunda Bilgi ve İletişim Sektörü toplam istihdamının her yıl yaklaşık %3-4 büyüdüğü ve 2016 için 120-130.000 kişi olduğu hesaplanmaktadır. Bilgi Teknolojileri kategorisi toplam sektör içinde yüzde 66 pay ile yaklaşık 80-85.000 olduğu tahmin edilmektedir. 2016 rakamlarına göre Bilişim Sektörü Bilgi Teknolojileri kategorisi meslek alanlarında çalışanlar arasında ilk sırada %15.13 ile bilgisayar donanım elemanı, ikinci sırada ise %TÜBİDER10.02 ile BT yardım masası teknisyeni gelmektedir. 2017 ve yakın gelecek için TÜBİDER popüler 23 meslek belirlemiş olup, araştırmada yer verilen bu mesleklerde en ön sırada yazılım sektörü ile ilgili yetişmiş eleman ihtiyacı gelmektedir. Yazılım alanındaki yetişmiş eleman ihtiyacının yarattığı talepten ötürü ücret artışları da bu meslekler için enflasyonun üzerinde seyretmektedir. İşverenlerin çalışanlarda ihtiyaç duyacakları becerilerde ilk sırada yer alan mesleki ve teknik becerilerden hemen sonra yabancı dilin gelmesi dikkat çekicidir.

2016 yılında iş arayanların Anadolu ve İstanbul/Ankara/İzmir şehirlerinde bilişim meslek alanlarına göre dağılımına bakıldığında toplam iş arayanların %58’inin 3 büyük ilde toplandığı ve birinci sırada hizmet/işletme, ikinci sırada ise teknik yönetim/kalite kontrol/bilgi güvenliği konularının geldiği görülmektedir.

Etiketler: » » » » »
Share
2081 Kez Görüntülendi.
#

SENDE YORUM YAZ

4+10 = ?