logo

Desiba Enerji, İlk Yerli Güneş Paneli Yatırımını Mersin’de Hayata Geçiriyor

Desiba Enerji Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mustafa Ülkan Delikan, J.v.G Thoma Yönetim Kurulu Başkanı Hans Thoma

Desiba Enerji, Alman ortağı J.v.G Thoma ile birlikte Türkiye’nin Alman teknolojisi ile üretilen ilk çöl tipi teknolojili güneş paneli fabrikasını hayata geçiriyor. 30 milyon Euro’luk yatırımla Jurawatt markası altında Mersin’de kurulacak güneş paneli fabrikasının Türkiye ekonomisine üretim, istihdam ve ihracat anlamında katkıda bulunulması hedefleniyor. Gerçekleştirilen üretim ile yurtdışından yapılan panel ithalatı azalacak, Türkiye’nin yenilenebilir enerji sektöründeki payı artacak.

Desiba Enerji ve Alman ortağı J.v.G Thoma tarafından ülkemizi enerji liginde üst sıralara taşımak ve sürdürülebilir enerjiye erişimi kolaylaştırmak hedefiyle üretime Nisan ayı itibariyle başlayacak Jurawatt için gerçekleştirilen basın toplantısında konuşan Desiba Enerji Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mustafa Ülkan Delikan, yatırım sayesinde ülkemizin en büyük yerli panel üreticilerinden biri olacaklarını belirtti. Delikan “Devletimizin adeta ekonomik bir seferberlik ilan ettiği bu günlerde, Türkiye’ye yatırım yapıyor olmaktan büyük gurur duyuyoruz. Dünya enerji piyasası bir dönüm noktasında bulunuyor. Sürdürülebilir enerjiye erişim, şüphesiz çağımızın en önemli konularından birisi. Küresel enerji talebinin 2040 yılına kadar üçte bir oranında artacağı öngörülüyor, yenilenebilir enerji kaynaklarının, elektrik enerjisi üretimindeki payı da gün geçtikçe artıyor. Yenilenebilir enerji sektöründe Türkiye’nin de önemli bir oyuncu olması ve bu alandaki rekabet gücünü artırması, yenilenebilir enerji çağının gerisinde kalmaması son derece önemli” dedi.

Dünyaya güneş enerjisi paneli ihracatı gerçekleştirmeyi hedefliyoruz”

Güneş enerjisi sektörünü, gelecekte tüm enerji sistemini dönüştürecek, yepyeni ürün ve hizmetlerin yaratılacağı bir zemin olarak konumlandırmak gerektiğini belirten Delikan “Alman ortağımız J.v.G Thoma ile Jurowatt markası adı altında Mersin’de güneş santralleri için panel üretimi yapacak fabrikamızı, 30 milyon dolarlık yatırımla hayata geçiriyoruz. 5 bin 900 metrekaresi kapalı olmak üzere toplam 43 bin metrekarelik alanda kurulu, Nisan ayında faaliyetlerine başlayacak fabrikamızın sağladığı katma değerle ülkemiz ihracatına destek vermesini ve başta yakın coğrafya ülkeleri olmak üzere tüm dünyaya ihracat gerçekleştirmeyi hedefliyoruz. 400 kişilik istihdam yaratacak yatırımımızın yıllık üretim kapasitesi 400 megavatlık panel üretimini karşılayabilir düzeyde olacak. 2017 yılı üretim hedefimiz ise 200 megavat” dedi.

Alman teknolojisi ile geleneksel panellere göre yüzde 30 daha verimli”

Ülkemizdeki güneş panellerin genellikle Çin teknolojisi ile üretildiğini, bu yatırımın ise Alman teknolojisi sayesinde sektörde büyük bir fark yaratacağını belirten Delikan “Çöl tipi teknolojisi olarak adlandırılan teknolojimiz sayesinde, 125 santigrat dereceye kadar üretim imkanı sunduğu için 90 derecede devrelerini otomatik olarak kapatan geleneksel panellere göre en az yüzde 30 daha verimli ve uzun ömürlü paneller üreteceğiz” dedi.

J.v.G Thoma Yönetim Kurulu Başkanı Hans Thoma: “Türkiye, güneş enerjisi sektörü için çok doğru bir yatırım merkezi”

Basın toplantısında Türkiye’ye ve Desiba markasına duydukları güvenden bahseden J.v.G Thoma Yönetim Kurulu Başkanı Hans Thoma “20 yıl önce Almanya’da kurduğumuz global solar panel üretim markası olan J.v.G Thoma ile 6 farklı ülkede yatırımlarımıza devam ediyoruz. Desiba ortaklığında Jurawatt markası ile Türkiye’ye gelmekten mutluluk duyuyoruz. Türkiye’nin güneş enerjisi sektörü için çok doğru bir yatırım merkezi olduğunu ve büyük bir cazibesi olduğunu düşünüyorum. J.v.G Thoma markamızın güneş paneli üretimindeki deneyimi ve Desiba’nın gücü ile Türkiye’de çok başarılı bir iş çıkartacağımıza inanıyoruz” dedi.

Etiketler: » » » »
Share
4754 Kez Görüntülendi.