logo

Doğuş Üniversitesi Evrensel Keşif ve İletişim Ofisi’nden (DÜEKİ), Artemis II’ye Yakın Takip

Apollo programının son uçuşundan 54 yıl sonra insanlığı yeniden Ay yolculuğuna çıkaran Artemis II misyonu, Doğuş Üniversitesi Evrensel Keşif ve İletişim Ofisi’nin (DÜEKİ) gündemine aldığı kritik bir uzay politikası gelişmesi olarak değerlendirildi.

Soğuk Savaş döneminin simgesi Apollo programının 1972’deki son uçuşunun ardından geçen 54 yıllık aradan sonra, 1 Nisan’ı 2 Nisan’a bağlayan gece Türkiye saati ile sabah 01:35’te NASA’nın Artemis programı kapsamındaki ilk insanlı uçuş olan Artemis II misyonu, Kennedy Uzay Merkezi’nden başarıyla fırlatıldı. Biri Kanadalı, diğer üçü Amerikalı olmak üzere toplam dört astronotu taşıyan Orion uzay aracı, Ay yörüngesinde gerçekleştireceği uçuşun ardından 10 Nisan’da Dünya’ya dönmesi planlanarak yola çıktı.

Artemis II misyonu, uzay keşfi tarihinde birden fazla ilki birden kayıt altına almaktadır: insanlığın bugüne dek ulaştığı en uzak mesafeye erişmek, Ay’ın Dünya’dan görülemeyen yüzünü çıplak gözle gözlemleyebilmek ve mürettebatında hem bir kadın hem de ilk kez bir Afro-Amerikan astronotu barındırmak bu misyonu tarihsel olarak ayrıcalıklı kılmaktadır. Misyon Ay’a iniş öngörmemekle birlikte, 2028 yılında gerçekleştirilmesi hedeflenen insanlı Ay inişinin kritik bir provası niteliğini taşımaktadır. “Houston: We Have Had a Problem” ifadesiyle tarihe geçen ve aya inemeden mucizevi bir dönüş başaran Apollo 13’ün ardından insanlığın Dünya’dan en uzak noktaya ulaştığı bu uçuş, 2026 yılının Nisan ayını uzay tarihi için son derece özel bir koordinata yerleştirmektedir.

DÜEKİ: “Artemis II, Derin Uzay Vizyonlarını Yeniden Hayata Geçiriyor”

2025 yılında kurulan ve farklı disiplinlerden akademisyenleri bünyesinde bir araya getiren Doğuş Üniversitesi Evrensel Keşif ve İletişim Ofisi (DÜEKİ), Artemis II’nin fırlatılış sürecini ve bilimsel boyutlarını yakından izledi. Uzay araştırmaları, bilgi üretimi ve insanlığın ortak geleceğine yönelik bilimsel katkıları daha ileri bir boyuta taşımayı hedefleyen Ofis, bu misyonu yalnızca bir uzay uçuşu olarak değil, uzay politikaları ve uluslararası işbirliği açısından da kırılma noktası olarak ele almaktadır.

Ofisin kurucu kadrosunda yer alan ve uzay politikaları alanındaki çalışmalarıyla tanınan Doğuş Üniversitesi İktisadi, İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü öğretim üyesi Dr. Itır Toksöz Bullens, misyonun anlamını şu sözlerle değerlendirdi: “Yıllardır insanlı uçuşlar yalnızca alçak Dünya yörüngesi ve Uluslararası Uzay İstasyonu görevleri çerçevesinde kalmaktaydı. Artemis II ile bu eşik aşılmış, güneş sisteminin ve derin uzayın diğer destinasyonlarına insanlığı taşıyacak vizyonlar an itibarıyla yeniden hayat bulmuştur.”

Doğuş Üniversitesi İktisadi, İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü öğretim üyesi Dr. Itır Toksöz Bullens

Ay’dan Mars’a: Uzay Keşfinin Jeopolitik ve İnovasyon Boyutu

Dr. Toksöz Bullens, Artemis II misyonunun taşıdığı önemin yalnızca Ay’da kurulması planlanan istasyonlar ya da gelecekteki yerleşimlerle sınırlı olmadığının altını çizdi. Bir sonraki büyük hedef olan Mars’a giden yolda kritik bir adım teşkil eden bu misyon; beraberinde getireceği inovasyon dalgası, devletlerarası uzay politikası işbirlikleri ve devletler ile özel sektör arasındaki yeni ortaklık modelleri bakımından da derin izler bırakacaktır. DÜEKİ’nin tüm bu süreçleri disiplinlerarası bir perspektifle etüd etmeye ve değerlendirmeye devam edeceğini belirten Dr. Toksöz Bullens, Ofisin bu tarihi dönüşümü hem bilimsel hem de sosyopolitik boyutlarıyla izleme kararlılığında olduğunu vurguladı.

 

Etiketler: » » » » »
Share
3 Kez Görüntülendi.