logo

Kaspersky Lab, Blockchain Tabanlı Güvenli Online Oylama Sistemi Polys’i Tanıttı

Verimliliğin önemli olduğu modern mobil dünyada, geleneksel oy verme işleminin getirdiği kısıtlamalar daha da göze batar hale geldi. Geleneksel yöntem, pahalı ve zaman alıcı olmasının yanı sıra, oy vermek için fiziksel olarak gelemeyenlere göre zorlayıcı oluyor. İnternet üzerinden oy vermek bu zorlukları aşmaya yardımcı olabilir fakat bu da beraberinde şu soruları akla getiriyor: Süreci nasıl güvene alabiliriz? Oylarımızın dışarıdan ya da içeriden değiştirilmediğinden nasıl emin olabiliriz?

Kaspersky Lab Business Incubator, blockchain gibi yenilikçi teknolojilerin potansiyel uygulama alanlarını keşfetmeye odaklanan bir araştırma projesinin parçası olarak Polys adlı bir deneysel projenin üzerinde çalışan geliştirici ekibine destek oldu. Çalışmanın sonucunda ortaya ticari bir çözüm çıktı. Güvenli, anonim ve ölçeklenebilir bir çevrimiçi oylama yapma imkânı sunmayı hedefleyen proje, sonuçların katılımcılar veya oylamayı düzenleyenler tarafından değiştirilmesini de engelliyor.

Kaspersky Lab Yatırım ve İnovasyon Birimi Lideri Vartan MinasyanKaspersky Lab Business Incubator’da iç ve dış ekipleri, güvenliğin önemli olduğu alanlara uygulanabilen parlak fikirler ve teknolojiler geliştirmeleri için destekliyoruz. Bu alanlardan biri de internet üzerinden oy verme. Ekibimiz blockchain teknolojisinin olası uygulama alanlarını araştırırken, şirketimizin siber güvenlik uzmanlığı ile birlikte kullanıldığında bu teknolojinin çevrimiçi oy verme ile ilgili gizlilik, şeffaflık ve güvenlikle ilgili temel sorunları çözebileceğini fark etti. Kendi içimizde geliştirdiğimiz bu yeniliğe uygun bir ortam oluşturmayı başardığımız için de heyecanlıyız” dedi.

Polys, oylamaların doğrulanmasını ve oy sayımlarının merkezi olmayan bir şekilde yapılmasını sağlayan Ethereum (Blockchain 2.0 olarak da anılıyor) akıllı sözleşmelerini baz alıyor. Projenin ana faydası, blockchain’in merkezi olmayan yapısı sayesinde oy verme işleminin ağa katılan kişiler tarafından doğrulanabilmesi. Oylama verilerinin tamamı sunucularda saklanmıyor. Bunun yerine ağdaki tüm katılımcıların bilgisayarlarında bilgi blokları olarak saklanıyor. Bunu silmek isteyen bir siber suçlunun tüm bilgisayarlara girmesi ve her bir veri grubuna erişmesi gerekiyor. Blockchain ayrıca oy verenlerin, oylarının gerçekten doğru kaydedilip kaydedilmediğini kontrol etmesini ve oylardaki değişikliklerin anında açığa çıkmasını sağlıyor. Blockchain teknolojisinin getirdiği şeffaflık sayesinde oyları takip etmek ve tarafsız grupların denetim yapmaları kolaylaşıyor. Fazladan kaynağa veya personelin fiziksel olarak bulunmasına da gerek kalmıyor.

Polys oylama sistemi içindeki blockchain ayrıca şifreleniyor ve matematiksel algoritmalarla destekleniyor. Bunların tümü, oy verenlerin kimliğinin gizli kalmasını sağlamaya, ara sonuçlarını gizlemeye ve şifrelenmiş verilerde hesaplama yapmaya yardımcı oluyor. Dağıtık ve açık yapıları nedeniyle bunları diğer blockchain sistemlerinde gerçekleştirmek mümkün değil. Algoritmaları akıllı sözleşme ortamına uygulayarak blockchain teknolojilerinin avantajlarından yararlanırken kısıtlamalarını da ortadan kaldıran Poys, dikkat çekici yenilikler sunan bir proje olarak öne çıkıyor.

Polys’in kaynak kodları herkese açık. İsteyen herkes Polys’in ardındaki teknolojiyi test edebilir, doğrulayabilir ve keşfedebilir. Tüm blockchain uzmanları, sızma testleri gerçekleştirenler veya çevrimiçi oylama sistemlerine destek verenler Polys’e yakında GitHub üzerinden erişebilecek.

Parity Technologies’in kurucularından Jutta Steiner Parity Techologies olarak, böylesine yenilikçi bir projede Polys’in platform tercihi olarak yer almaktan heyecan duyuyoruz. Blockchain birçok sektörde her geçen gün daha fazla uygulanıyor ve oylama prosedürünü merkezi olmayan bir hale getirmenin süreci daha adil hale getireceğine ve sisteme daha fazla güven getireceğine inanıyoruzdedi.

Polys, katılımcı sayısı fark etmeksizin her seviyeden oylamaya destek olacak şekilde tasarlandı. Özel bir proje talebi üzerine platform, uluslararası şirketler, siyasi partiler, üniversiteler, global topluluklar ve STK’lardaki binlerce kişinin oy vermesini sağlayacak şekilde ölçeklenebiliyor. Ayrıca kimlik doğrulama, arayüz tasarımı, entegrasyon ve diğer hizmetler için gereksinimlere göre uygulamayı düzenlemek de mümkün. Sistem yalnızca belirli bölgelere sunuldu. İlgililer, web sitesindeki iletişim formunu doldurarak bulunabilirlik ve fiyatlar hakkında daha fazla bilgi alabilir.

Özelleştirilmiş platforma ek olarak, herkesin kullanımına açık ve hazır ücretsiz bir servis de bulunuyor. Bir oylama düzenlemek için, web sitesine girerek Organizer Panel’de bir oylama oluşturup oylarla ilgili bilgileri (adayların veya diğer katılımcıların adları ve ekstra bilgiler gibi) doldurmak yeterli. Oy verenlere e-posta gönderilmesi ve oyların sayılması gibi geri kalan işlerin tümü Polys tarafından gerçekleştiriliyor.

Çözüm ve teknoloji hakkında daha fazla bilgiyi web sitesinde bulabilirsiniz.

www.kaspersky.com/tr

Etiketler: » » »
Share
1823 Kez Görüntülendi.