logo

“Nü” Erkek Fotoğrafları KATS Sahne’de Sergileniyor

Fotoğrafçı Niko Guido’nun danışmanlığında kurulan kadıNgözÜyle fotoğraf grubu Türkiye’de bir tabuyu yıktı ve ilk kez kadınlar bir araya gelerek erkek modellerle “nü”yü yorumladılar. Dört yıl süren çalışmaları sonucunda ortaya çıkan eserlerini Kasım ayı başında Fransa’nın Nancy şehrinde sergileyen grubun en büyük arzusu, bir gün Türkiye’de de fotoğraflarını sergileme izni alabilmekti.

Türkiye’de fotoğraflarını sergileyebilmek için sergi salonu arayışında bulunmalarına rağmen hiçbir sergi salonundan olumlu yanıt alamayan kadıNgözÜyle fotoğraf grubuna güzel haber sonunda KATS Sahne’den geldi. Nü fotoğraf tarihinde egemen olan “erkek sanatçı, kadın model” hegemonyasına karşı bir duruş sergilemek isteyen kadıNgözÜyle fotoğraf grubunun eserleri, Türkiye’de ilk kez 6 – 20 Aralık 2016 tarihleri arasında KATS Sahne’de sergilenmeye başladı.

kadıNgözÜyle fotoğraf grubunun 6 Aralık’da düzenlenen kokteyl ile açılan sergide Mustafa Alabora, Mehmet Turgut, Alper Saldıran – Pınar Tuncagil, Zeynep Atakan, Niko Guido, Fethi Karaduman, Melek Manisalı ve Yılmaz Sütçü gibi isimler “erkek sanatçı, kadın model” hegemonyasına karşı bir duruş sergilemek isteyen cesur kadınları yalnız bırakmadılar.

Farklı mesleklerden kadınların bir araya geldiği kadıNgözÜyle fotoğraf grubu; mimar, grafiker, bankacı, akademisyen, çevirmen, turist rehberi, doğum fotoğrafçısı, ev hanımı ve emekli kadınlardan oluşuyor. Yaşları 20 ile 70 arasında değişen cesur kadınlar; beden algısı, toplumsal cinsiyet ve mahremiyet kavramlarından yola çıkarak bu proje ile söylemek istediklerini fotoğraflarla dile getirdiler.

Sergide Bahar Akkoyun, Servet Deniz, Elif Gökçe, Esra Çolak, Nurhayat Yenice, Halime Tural, Jasemin Sadıker, Kler Kasutol, Candan Taşatmanlar, Liriya Lee, Mehtap Bülbül, Meltem Çiftçi, Oylum Bülbül Ananas, Özlem Yıldırım Gözde, Özlem Sezgin, Pınar Derin Gençer, Semra Uyar, Sevinç Doğu Yılmaz ve Ülkü Aydın’ın eserleri yer alıyor.

Tamamen kendi olanaklarıyla ve gönüllülük esasıyla çalışarak eserlerini yurtdışında sergileme başarısına ulaşan kadıNgözÜyle fotoğraf grubu, projenin anlam ve önemiyle ilgili olarak “Bu proje hayatın ve sanatın neredeyse her alanındaki erkek egemenliğine karşı bir duruştur. Çoğunlukla erkek sanatçıların ellerinden çıkan ve kadın bedenini ‘estetik bir obje’ olarak ele alan eserler zaman içinde doğallaşmış ve genel kabul görmüştür. Bu nedenle ‘kadıNgözÜyle’ erkek bedenine bakmak, Türkiye’de kadın bedeninde doğmanın utanç ve suçluluk hisleriyle örülü yazgısı yüzünden bir tabuyu yıkmakla eş anlamlıdır. Bizler kadıNgözÜyle erkek bedenine bakarak bir nevi empati geliştirmeyi, ışığı ve hikayesiyle erkek bedeninin de ‘estetik’ ve ‘sanatsal’ olabileceğini göstermeyi amaçladık. Kimimiz erkek bedenin de aciz ve kırılgan olabileceğini, kimimiz kadının nasıl objeleştirildiğini, kimimiz erkeklerin de salt ‘estetik kaygılar’ içerisinde fotoğraflanabileceğini, hatta erkek bedeninin de istenirse bir ‘arzu nesnesi’ olarak görülebileceğini gösterdi. Nü erkek fotoğrafı çekerek kadın bedeninin metalaştırılması karşısında bir duruş sergileyen ve farkındalık yaratmayı amaçlayan bir projenin ilk adımlarını attık. Projemizin çıkış noktası ek anlamlar katmaya gerek bırakmayacak kadar güçlüdür. Malûm Türkiye’de kız çocuğu olarak dünyaya geldiyseniz hayat zordur. Bedeninizden dolayı kendinizi suçlu hissetmeyi öğretirler. Bedeniniz sizin değil, erkek bakışı ve ‘normlarının’ hizmetindedir. Söz konusu ‘normlar’ klasik nü çalışmalarda ise estetize edilmiş haliyle karşımıza çıkar. Maalesef kadına ve sanata bakışın içler acısı durumda olduğu, insanların bedenlere ve toplumsal cinsiyetlerine hapsedildiği bir dünyada yaşıyoruz. Bizler bu projede yer almakla içselleştirmemiz beklenen sınırları aşma cesareti gösterdik” dediler.

Adres: Müselles Sk. No: 3 Esentepe – Şişli / İstanbul

www.katssahne.com

Etiketler: » »
Share
2322 Kez Görüntülendi.
#

SENDE YORUM YAZ

1+3 = ?