Son Dakika
Türkiye’nin E-GÜVEN tarafından üretilen ilk e-imzasının üzerinden tam 12 yıl geçti. Son beş yılda toplamda 2.829.528 adet elektronik ve mobil imza üretildi. Beş yıllık süre zarfında üretilen elektronik imza ve mobil imza sertifika sayılarında yaklaşık 5 kat artış kaydedildi.
Elektronik ve mobil imza, bireylerin ve kurumların güvenli şekilde dijital dünyada işlem yapabilmelerini sağlıyor. BTK verilerine göre, elektronik ve mobil imza sertifikası toplamda 2.829.528 adete ulaşmış durumda. Özel sektörde hizmet veren şirketler ve birçok kamu kuruluşu elektronik imza kullanmaya başladı. 2005 yılından itibaren kullanıcılarına elektronik imzanın avantajlarından faydalanma olanağı sunan E-GÜVEN, geliştirdiği yenilikçi ürün ve çözümleriyle e-imzanın kullanılacağı pek çok yeni alan yaratarak bireylere ve kurumlara fayda sunuyor. Elektronik imza, 5070 Sayılı Elektronik İmza Kanunu sayesinde bireylerin ve kurumların ıslak imza ile gerçekleştirilen bütün işlemlerin dijital olarak yapılabilmesini sağlıyor.
E-imza yüzde 538 oranında arttı
BTK verilerine göre 2012 yılı ilk çeyrek sonuna kadar üretilen elektronik imza sertifika sayısı 372.228 olarak gerçekleşti. Bu rakam 2017 yılının ilk çeyreğinde yayımlanan rapora göre, 2.379.490’ye ulaştı. 2012 yılına göre 2017 yılının ilk çeyreğinde üretilen elektronik imza sertifika sayısı yüzde 538 oranında artmış oldu. 5070 Sayılı Elektronik İmza Kanunu’nda tarif edilen ve ıslak imza ile eşdeğerde olan mobil imza kullanımı da artmış durumda. Farklı işlemlerin her an ve her yerden cep telefonuyla gerçekleştirilmesine olanak veren mobil imza sayısı, her geçen yıl yaygınlaşıyor. 2012 ilk çeyrek sonuna kadar 211.639 adet mobil imza sertifikası üretildi. Mobil imza sertifika sayısı 2017 yılının ilk çeyreğinde 450.038 seviyesine yükseldi. 2012 yılına göre 2017 yılının ilk çeyreğinde üretilen mobil imza sertifika sayısı yüzde 113’lük artış kaydetti.
Bankacılıktan e-ticarete, sözleşmelerden ihaleye her alanda kullanılıyor
E-imza; kağıt, kartuş, toner ve benzeri kalemlerden tasarruf elde edilmesini sağlarken aynı zamanda çevreci yönüyle de ekosisteme büyük faydalar sunuyor. E-imza, giderlerin azalmasını sağladığı gibi zamandan da tasarruf ettiriyor. Sanal dünyada yapılan bütün işlemlerin güvence altına alınarak yapılabilmesine olanak tanıyan e-imza, insan kaynağının en verimli şekilde değerlendirilebilmesini mümkün kılıyor. Bankacılıktan e-ticarete, kurum içi sözleşmelerden ihale süreçlerine, özel ve kamu alanlarında yapılabilen her türlü işlemin hızlı ve güvenli yapılmasını sağlayan e-imza, zaman ve mekan sınırlarını ortadan kaldırıyor.
Ayda 15 milyon doğrulama ve 750 bin mobil imzalama işlemi yapılıyor
Türkiye’nin geçtiğimiz 12 yılda e-dönüşümde önemli bir mesafe kat ettiğini belirten E-GÜVEN Genel Müdürü Can Orhun “Dijital dünyada yapılan işlemlerin güvenli ve hızlı yapılabilmesini sağlayan elektronik ve mobil imza; e-devlet, e-şirket, e-fatura, Kayıtlı Elektronik Posta (KEP), Ulusal Yargı Ağı Bilgi Sistemi (UYAP), Merkezi Sicil Kayıt Sistemi (MERSİS), Elektronik Kamu Alımları Platformu (EKAP), Elektronik Genel Kurul başta olmak üzere pek çok uygulamada kullanılıyor. Türkiye’deki ilk elektronik imzanın üreticisi olarak, ayda ortalama 15 milyon doğrulama ve 750 bin mobil imzalama işlemi gerçekleştiriyoruz. İnsana dokunan ve fayda odaklı teknolojiler giderek yaygınlaşıyor. Bu sene, varlığını daha da hissettiren mobilite eğilimine önem vererek yeni uygulamalarımızı ve çözümlerimizi hizmete sunduk. E-imza ve mobil imzanın farklı alanlarda kullanılmasına öncülük ediyoruz” dedi.
Etiketler: BTK » Can Orhun » E-GÜVEN » e-imzaBENZER HABERLER