logo

Trabzon Ot Lezzetleri Festivali, Gastronomi Turizmi Derneği’nin Katkılarıyla Gerçekleşti

Doğanın kendiliğinden sunduğu onlarca ot çeşidi uzun zaman boyunca yörenin mutfağında inanılmaz lezzetli yemeklere dönüşmüş. Ancak beslenme düzenimizin değişmesi ve hayatımıza giren hazır gıdaların kolay erişilebilir olması artık babaannelerimizin mutfak menülerinden bizleri uzaklaştırmaya başlamış ve devam ediyor. Neyse ki dünyada giderek sağlıklı beslenmeye doğru olan eğilim yeşil besinlerimizin değerini yeniden hatırlattı bizlere.

Bu amaçla sağlıklı beslenme konusunda farkındalık yaratmak ve kültürel değerlerimizin korunması- gelecek nesillere aktarılmasını sağlamak amacıyla Trabzon Olgunlaşma Enstitüsü’nce Trabzon’un 13 ilçesi, 50’ye yakın köyü gezilerek gerçekleştirilen araştırma yörenin mutfak kültürü hakkında güzel bir envantere dönüştü.

Bu doğrultuda Trabzon Turizm Konseyi ortaklarından Trabzon Valiliği, Trabzon Büyükşehir Belediyesi ve Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası ortaklığında Trabzon Ot Lezzetleri Festivali’nin “Doğadan Tabağa Nineden Toruna” temasıyla organize edildi. Trabzon Ot Lezzetleri Festivali’nde yaklaşık 75 çeşit otun tanıtımı ve bu otlardan yapılan 61 çeşit yemeklerin tadımı gerçekleştirildi.

Açılış konuşmalarının ardından Trabzon Valisi İsmail Ustaoğlu ve TTSO Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu tarafından Trabzon Ot Lezzetleri Festivali’ne katılımları ve yarışmalardaki jüri üyelikleri nedeniyle Gastronomi Turizmi Derneği Başkanı Gürkan Boztepe, Trabzon Üniversitesi Gastronomi Bölümü Araştırma Görevlisi Fegan Mutlu, Trabzon Olgunlaşma Enstitüsü Yiyecek İçecek Hizmetleri Bölümü Alan Şefi Sibel Özdemir, Ramada Otel Mutfak Şefi Nizam Bülbül, Grand Vaves Otel Muftak Şefi Özgür Özçetinkaya, Şef Tuna Aktan ve Şef Akif Budak’a plaket verildi.

Yöresel Otlar Tanıtıldı, Yemeklerin Tadımı Yapıldı

Trabzon Ot Lezzetleri Festivali’nde daha sonra yöreden toplanan yaş otların yer aldığı tezgahlar gezildi ve otlar hakkında bilgi alındı. Vali Ustaoğlu, TTSO Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu ve protokol üyeleri, ot tavası pişirme uygulamalarının yer aldığı stantlar, geleneksel otlardan turşu kurma uygulaması, geleneksel etli yarmalı lahana sarması yapımı ve diğer tezgâhları gezdi ve bilgi aldı. Ayrıca şefler tarafından otlardan yapılan çeşitli yemeklerin de katılımcılar tarafından tadımı yapıldı.

Etiketler: » »
Share
849 Kez Görüntülendi.
#

SENDE YORUM YAZ

9+4 = ?