logo

Hoax Mesajlara Düşünmeden İnanıyoruz

Aykut Altındağ

Aykut Altındağ
aykut@maxihaber.net
Hoax Mesajlara Düşünmeden İnanıyoruz

Hoax” kelimesini daha önce duymamış olabilirsiniz. Fakat özellikle Hoax mesajlar aslında internet kullanıcılarının çok sık karşılaştığı hatta hemen her gün farkında bile olmadan maruz kaldıkları bir durum. Hoax sözcüğünün Türkçe’deki karşılığını işletmek, kafaya almak, gırgır geçmek olarak düşünürsek Hoax Mesajları da yalan haber içeren, karşıdaki kişiyi işletmek amacıyla gönderilen yalan içerikler olarak tanımlayabiliriz.

Hoax Mesajlara İnanmayın !

Günün birinde tanıdığınız veya hiç tanımadığınız birisinden bir e-posta, SMS veya Facebook mesajı alırsınız. Mesaj hangi konuda yazılmış olursa olsun çok faydalı bulmanız için kurgulanmıştır ve bu mesajı adres listenizdeki tüm tanıdıklarınıza göndermeniz istenmektedir. Siz de eğer bu mesajı tüm arkadaşlarınıza gönderirseniz farkında bile olmadan birilerinin planlarına alet olmuş, dostlarınızla gerçek olmayan bir bilgiyi paylaşmış olabileceğiniz gibi kendinizi de bir anda mahkeme kapısında bulabilirsiniz.

Doğruluğuna Emin Olmadığınız Bir Mesajı Paylaşmayın

Hoax mesajlar genelde İngilizce olarak doğarlar, birileri bu mesajı tercüme eder ve çevresindeki insanlara yayar. Bu şekilde ulaşan e-postalar hem herkesin zamanını çalar hem de gereksiz yere sistem kaynaklarını israf ederler. Hoax mesajlar genelde kurbanların konu hakkındaki bilgisizliğinden faydalanarak büyük bir hızla yayılırlar. Çünkü insanlar çoğunlukla aldıkları mesajların doğruluğunu test etmeden ve mesaj içinde istendiği gibi mesajı adres defterlerindeki tüm adreslere gönderirler. Hoax mesajlar böylece bir anda on binlerce kişiye ulaşıp çok kısa sürede toplum içinde popüler olabilirler.

Aşağıda bu mesajların en meşhur olanlarının örnekleri var.

– Genelde “Tanıdıklarınıza mutlaka gönderin” derler. Mesajlarda “falancanın başına bir iş gelmiş” türünden kontrolü yapılamayacak sahte isim ve kurum imzaları vardır. “X Teknoloji firması uyarıyor veya “Bakanlık yayınlandı” türünden sözler içerir.

– “Messenger paralı olacakmış, bunu şu kadar kişiye yollarsanız, üzerine 7 GB da internet hakkınız olacak” derler.

– Bu mesajı filanca sayıda kişiye iletirseniz, falanca size bedava bir şey gönderecek türünde mesajlar yollarlar.

“Uyandığımda buz dolu bir küvetin içindeydim ve böbreğim yerinde yoktu!” türünde korkutucu yazılar gönderirler.

– “Üzerine oturunca bir acı hissettim, iğnenin yanındaki kağıtta “AIDS’liler arasına hoş geldin!” yazıyordu” türünde dehşet veren mesajlar yollarlar.

– Falanca hastanede yatan kanser hastası için bu mesajı arkadaşlarınıza gönderin. Her gönderinizden falanca firma hastaya şu kadar miktar para bağışlıyor mesajları alırsınız.

– “İşletim sisteminizde virüs var; hemen falanca dosyayı silin!” derler. Dosyayı sildiğiniz anda işletim sisteminiz çalışmıyor elbette.

– “Bu e-posta size şans getirmesi için gönderilmiştir” türünden mesajlar alırsınız. Nedense en çok inanılan konu da budur. Sevdiğiniz arkadaşlarınıza gönderin diyerek sizi en zayıf yerinizden yakalarlar.

– Hamburger markalarını veya yoğurt markalarını kötüleyen sözde üniversite araştırma sonuçları gönderirler. Altında imzası olan öyle bir profesör elbette gerçek değildir ve öyle birisi de yoktur.

– “Falanca bakanlıktan/kurumdan sızan belgeye göre virüs yayılıyor. Bilgisayarınıza bulaşmaması için şu saatlerde bilgisayarınızı kapalı tutun” türünde mesajlar gelir. Hala inanan oluyor mu acaba?

Bu örneklerden daha yüzlercesi var. Lütfen bu ve benzeri mesajları iyi niyetinizle arkadaşlarınızla paylaşmadan önce mutlaka 2 kez düşünün. Farkında olmadan bir firmanın veya kişinin karalanmasına aracılık ediyor ve bu yüzden de bir suç işliyor bile olabilirsiniz.

Burada kontrol kriteriniz aklınız ve mantığınız olmalı. Biraz düşünür ve mantıkla yaklaşırsanız zaten bu mesajların ne kadar uyduruk ve kandırmak amacıyla hazırlandığını anlayacaksınız.

Yazımı anonim bir deyiş ile noktalıyorum. ”Patron her zaman haklı değildir, ama her zaman patrondur”

Etiketler: »
5735 Kez Görüntülendi.
#

SENDE YORUM YAZ

4+7 = ?

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI

  • Sosyal Medyada Dunning-Kruger Etkisi

    01 Aralık 2023 Köşe Yazıları

    Sosyal medya, günümüzde bireylerin düşüncelerini, duygularını ve bilgilerini paylaşmaları için popüler bir platform haline geldi. Fakat bazen sosyal medya üzerindeki tartışmalar ve bilgi paylaşımları Dunning-Kruger etkisi ile açıklanabiliyor. Sosyal psikologlar David Dunning ve Justin Kruger’ın ortaya çıkardığı bu önyargı ile kişiler bir hayalî üstünlüğün bilişsel önyargısı ile ilişkilendiriyorlar. İnsanların yetersiz olduğu durumları fark edememesi hali olarak da açıklanabilir. Bu durumda olan insanların yeterlilik düzeylerini nesnel olarak de...
  • DJI Air 3: İki Ana Kamera İle Geldi

    01 Ağustos 2023 Köşe Yazıları

    Yeni DJI Air 3, çığır açan ikili ana kamera sistemiyle dikkat çeken bir drone. DJI Air 3, 46 dakikaya varan uzun pil ömrü ile de öne çıkıyor. Gelişmiş pil teknolojisi sayesinde tek bir şarjla uzun süreli uçuşlar mümkün olurken, pilin hızlı bir şekilde şarj olabilmesi de özel bir ayrıntı. Bu gelişmeler sayesinde DJI Air 3'ü uzun uçuşlar yapmak isteyenler için ideal bir seçenek haline getiriyor. Ayrıca Air 3, her yöndeki engelleri hem algılıyor hem de bunlardan kaçabiliyor. Kullanılan çift kamera, daha uzun uçuş süreleri ve gelişmiş güvenlik gibi...
  • YouTube’da Herkese Açık Kullanıcı Adı Nedir?

    01 Ekim 2022 Köşe Yazıları

    YouTube’un herkese açık kullanıcı adı, kullanıcıların sizi bulmasına ve sizinle bağlantı kurmasına yardımcı olan yeni bir özellik olarak dikkat çekiyor. Kanal adından farklı olarak, herkese açık kullanıcı adı her içerik üretici için benzersiz olacak. Böylece YouTube'da kişiye özgü kimliğinizi daha kolay oluşturursunuz. Kullanıcı Adları ve Kanal URL'leri Herkese Açık Olacak Herkese açık durumda olan kullanıcı adınız kanal URL'lerinde görünecek. Kişiselleştirilmiş olan URL, herkese açık kullanıcı adı için genel olarak belirleyici olacak. Herk...
  • Dışarıda Halka Açık Wi-Fi Kullanıyor musunuz?

    01 Mayıs 2022 Köşe Yazıları

    Evinizin dışında kendi mobil ağınızdan bağımsız halka açık Wi-Fi kullanıyorsanız risk altında olabilirsiniz. Burada en büyük risk veri hırsızlığına maruz kalmanızdır. Hele bir de bu WiFi ağı üzerinde oturum açtıysanız kullanacağınız verinin cinsine göre bu verilerin ve hesabınızın ele geçirilmesi an meselesidir. Halka Açık Wi-Fi Kullanırken Çok Dikkat Siber korsanlar kullandığınız internet servisinin özelliğine göre sizin oturum açarken kullandığınız şifrelere ulaşabilecekleri gibi banka bilgileriniz, özel belgeleriniz ve yaptığınız e-posta...