logo

Odakule, Çevreci ve Akıllı Donanım Uygulamaları İle Yenilendi

Türkiye’nin ilk gökdelenlerinden birisi olan İstanbul Sanayi Odası mülkiyetindeki Odakule binası, bir yıllık tadilat sürecinin ardından Başbakan Binali Yıldırım tarafından yeniden hizmete açıldı.

Çevreci ve akıllı donanım uygulamaları ile yenilenerek tüm birimleriyle faaliyetine başlayan Odakule’nin kurdele kesimi törenine Başbakan Binali Yıldırım, Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Cevdet Yılmaz, AK Parti İstanbul Milletvekili Mehmet Muş, İstanbul Valisi Vasip Şahin, İBB Başkanı Kadir Topbaş, Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan, İSO Meclis Başkanı Zeynep Bodur Okyay, İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan ve İSO Meclisi üyeleri katıldı.

Bulunduğu konum itibari ile hem İstiklal Caddesi’ne hem de Meşrutiyet Caddesi’ne cephesi olan, iki cadde arasında bina sınırları içinde yer alan pasaj fuayesinden her gün binlerce kişinin geçiş yaptığı Odakule, tadilat süresince dış cephe, mekanik ve elektrik tesisatı, iç-dış dekorasyon gibi aşamalar açısından yenilendi.

Su ve enerji tasarrufu hedeflendi

Toplam 15 bin 750 metrekare kapalı alana sahip olan 23 katlı Odakule’de renovasyon çalışmaları ile gün ışığından en üst düzeyde faydalanılması, ayrıca su ve enerji tasarrufu sağlanması hedeflendi. Bina dışına çift camlı giydirme cephesi ile toplam 3 bin 850 metrekare cam değişimi yapıldı. Isıtma-soğutma sistemi teknolojik VRF sistemleri, aydınlatma ise yine düşük sarfiyatlı LED armatürler ile yenilendi. Elektrik gücü artırılan binada, tüm sistemlerini besleyebilecek kapasitede UPS yapıldı. Çatılarda açık renkli kaplama malzemelerinin kullanımı ile ısı adası etkisi azaltılmaya çalışıldı, ayrıca drenaj sistemi de oluşturuldu.

Yangın sistemi yenilendi, asansörler hızlandı

Binada olası bir yangına karşı son teknoloji acil anons sistemi, yangın algılama ve ihbar sistemi, yağmurlama sistemi, yangın hidrofor grupları tesis edilirken, tüm binanın elektrik tüketim ihtiyacını karşılayacak jeneratör sistemi de devreye alındı. Yine Odakule’de trafik optimizasyonu sağlayan 3 metre/saniye hıza sahip akıllı sistemli dört asansör kullanıldı. İç mekan yapı kimyasallarından zararlı bileşik oranları da en az olanlar tercih edildi.

Otoparkta yeni nesil araçlar da düşünüldü

Kullanılan malzemelerin geri dönüştürülmüş içeriğe sahip olduğu binada, otopark bölümü de çevreci bir anlayışla yeni bir çehreye büründü. Otoparkta geri dönüşüm için atık toplama istasyonu oluşturuldu. Yeni nesil araçların da düşünüldüğü otoparkta elektrikli araç şarj istasyonu düzenlendi. Bina kulesine Türkiye’de ilk olan kablosuz kontrol ünitesine sahip ve wi-fi özellikli Teleskopik cephe temizleme sistemi kurulurken, yıldırım gibi doğal afetlere karşı paratoner de tesis edildi. Binada ayrıca erkek ve bayan mescitleri oluşturuldu.

Etiketler: »
Share
2936 Kez Görüntülendi.
#

SENDE YORUM YAZ

10+3 = ?