logo

İş Hayatının Başarı Şifresi: NLP

İndus Danışmanlık Kurucu Danışmanı M. Efsun Yüksel Tunç

Kurumlar NLP kullanarak daha yüksek başarı sağlayabiliyor. Her sektörde kullanılan başarı ya da mükemmellik bilimi diye de adlandırılan NLP teknikleriyle ilgili çarpıcı açıklamalarda bulunan İndus Danışmanlık Kurucu Danışmanı M. Efsun Yüksel Tunç, hakkında tepkisel yaklaşımların da bulunduğu NLP’nin 20.yüzyılın en etkili zihin kontrol taktiklerinden biri olduğunu hatırlattı.

Geçmişi aslında 60’lara kadar uzanan ve bununla birlikte genel kabul gördüğü haliyle 70’lerde Richard Bandler ve John Grinder tarafından ortaya konulan Neuro Linguistic Programming’in (NLP) Türkçe karşılığı Zihinsel Dilsel Programlama. Aslında zihin için bir kullanım kılavuzu. Doğru kelimelerle zihne nasıl format atılabileceğini ortaya koyuyor.

Daha güçlü iletişimciler olmak, daha mutlu ve üretken bireyler olmamızı sağlayacak zihin yapısının oluşturulması çok önemlidir. NLP önce kendi zihnimizle sonra başkalarının zihniyle doğru iletişimi esas alıyor. Bu nedenle liderlik, hizmet sunma, satış, pazarlama, ikna ve müzakere süreçlerinde aktif kullanılıyor ve tüm bu süreçler için çeşitli araçlar ve uygulamalar sunuyor.

İndus Danışmanlık Kurucu Danışmanı M. Efsun Yüksel Tunç, iş hayatında kurumların NLP ile daha yüksek başarı sağlayabileceklerini vurgulayarak, iş hayatında NLP’nin ele alınış şeklini örnekleriyle şöyle açıklıyor: “Neuro insanların görme, işitme, hissetme, koklama ve tatma duyuları ve bu duyuların yönetildiği beyin ve sinir sistemini anlatır. Mağazaların özel koku kullanması ve müşterilerin sonra bu kokuyu duyduklarında markayı hatırlaması gibi düşünebiliriz. Ya da özel bir şekil seçilip NLP teknikleriyle zihinlere işlenip şekli gördüğümüzde markayı hatırlamamız gibi. Linguistic yaşam deneyimlerinin dil vasıtası ile kodlanması, dilin deneyim edinme ve değişim süreçlerindeki etkisi vurgulanır. “Ateş seni çağırıyor.” dediğimizde aklımıza gelen marka kelimelerle verdiği özel mesajın yanında görselle de pekiştirme yaparak markasını zihinlerimize daha kolay ulaştırmaktadır. “Başka bir arzunuz?” diye sorsam hepinizin aklına aynı bankanın gelmesi de deneyimin dil ile kodlanmasına örnektir. Programming ile arzu edilen değişiklikleri gerçekleştirmek üzere, duygu, düşünce ve davranışlarımız üzerinde, bilinçli veya bilinç dışı akıl yardımıyla yapılan yeniden düzenleme biçimi vurgulanmaktadır”.

Küçük alışkanlıkların değişiminden devlet kontrollü problemlerin çözümüne kadar pek çok alanda NLP kullanımını görebildiğimizin altını çizen M. Efsun Yüksel Tunç, en çok kullanıldığı alan pazarlama ve satış olmakla beraber, çalışan devir hızını aşağı çekmede veya müşteri memnuniyeti sağlamada da NLP uygulamalarının kullanıldığını aktardı.

M.Efsun Yüksel Tunç’un verdiği bilgilere göre her sektörde kullanılan başarı ya da mükemmellik bilimi diye de adlandırılan NLP ile şirketler

– Liderlerinin güçlerini artırmak için kullanabilirler.

– İkna mühendisliği yapabilirler.

– Mükemmelliği modelleyebilir ve çoğaltabilir.

– Olağanüstü sonuçlara ulaşmak için NLP dil kalıplarını kullanabilir.

– NLP teknikleriyle fark yaratan ve etkileyen iletişim kurabilir.

– Organizasyonel değişimi hızlandırabilir ve moral ve motivasyonu yükseltebilir.

– Hedeflere odaklanmayı kolaylaştırabilir.

– İlgi çekici, akılda kalıcı ve bilinçaltına hitap eden sunumlar hazırlayabilirler.

Tüm bunları yapabilmek için bireylerin ve/veya kurumların inanç sistemlerinin kuvvetli olması, karşı tarafın düşüncelerini nasıl organize ettiğini anlaması, diğerlerinin inanç sistemini çözebilmesi ve gelen mesajları doğru anlayıp kaydetmesi gerekir. Böylelikle zihinsel dilsel programlama daha rahat yapıla bilinir. Duyusal keskinlik ve davranışsal esneklik becerisi ve örüntü tanımada ustalık varsa kodlamalar daha başarılı olur ve hedef kitle daha rahat harekete geçirilir.

M. Efsun Yüksel Tunç “Alışkanlıkların yönetimi ve bireysel gelişim alanında çok başarılı sonuçlar veren NLP uygulamalarını tabi ki kendi çıkarları doğrultusunda kullanan ve manipüle eden şirketler ya da bireyler mutlaka olacaktır. NLP bir dizi olumlu etkiyle birlikte gelir, ancak aynı zamanda 20. yüzyılın en etkili zihin kontrol taktiklerinden biri arasında yer alır. O yüzden de İngiltere gibi pek çok Avrupa ülkesinde aleyhine yazılar yazılmakta, dernekler vasıtasıyla zararlı olduğuna dair insanları bilinçlendirmeye yönelik çalışmalar yapılmaktadır” dedi.

Etiketler: » »
Share
1892 Kez Görüntülendi.