logo

Khan Academy Türkçe 5 Yaşında

Khan Academy Türkçe Direktörü ve Bilimsel ve Teknik Yayınları Çeviri Vakfı Genel Müdürü Alp Köksal

STFA Grubu’nun girişimiyle, bir STFA Vakfı olan Bilimsel ve Teknik Yayınları Çeviri Vakfı çatısı altında hayata geçen Khan Academy Türkçe beşinci yaşını kutluyor. Sunduğu 7000’den fazla eğitim içeriği ile bugün 36 dilde ulaşılabilen uluslararası eğitim platformu Khan Academy’nin İngilizce’den sonraki en büyük dijital kütüphanesini sunan Khan Academy Türkçe bu sürede 10 milyon kişiye ücretsiz dijital eğitim olanağı sundu.

Tek bir şeyi bilmelisin: Her Şeyi Öğrenebilirsin” ilkesiyle hayat boyu öğrenme konusunda toplumsal farkındalık yaratmayı ve eğitimde fırsat eşitliğini güçlendirmeyi hedefleyen Khan Academy Türkçe’nin eğitim içeriklerine hiçbir ücret ödemeden ulaşılabiliyor.

www.khanacademy.org.tr ve tr.khanacademy.org adreslerinde 7300 ders videosu 100 bine yakın interaktif alıştırma ve yüzlerce makale Türkçe olarak yayınlanıyor. Kar amacı gütmeyen bir kuruluş olan Khan Academy Türkçe’nin dersleri ilkokul seviyesinden üniversite seviyesine kadar matematik, fen bilimleri, sosyal bilimler, iktisadi bilimler, uzay bilimleri, tıp ve sanat gibi konularda geniş bir alanı kapsıyor. Ayrıca, ders videoları altyazı seçeneği ile sunuluyor ve böylece işitme engelli kullanıcılar için de bir yardımcı kaynak oluşturuyor.

Eğitimde Fırsat Eşitliğine Katkı Amaçlanıyor

Sosyal girişim, kurumsal sosyal sorumluluk ve gönüllülük kavramlarını eğitim ile bir araya getiren Khan Academy Türkçe, 500’den fazla gönüllüsü, sivil toplum alanındaki işbirlikleri, paydaş olduğu projeleri, pilot okulları, gönüllü öğretmenleri ve sunduğu ücretsiz dijital kütüphanesi ile eğitimde fırsat eşitliğine katkı sunuyor. Kar amacı gütmeyen bir platform olan Khan Academy Türkçe’nin hazırladığı ders videoları, bilgiye ulaşmak isteyen her bireyin kullanımına açık olduğu gibi, Milli Eğitim Bakanlığı ile yapılan işbirliği kapsamında kısa adı EBA olan Eğitim Bilişim Ağı’nda da yayınlanıyor ve Türkiye’deki tüm okullara ulaşıyor. Gönüllülerin desteği ile Khan Academy Türkçe her geçen gün daha fazla insana ücretsiz öğrenme imkanı ulaştırmakla kalmıyor, öğretmenlere sunduğu yenilikçi dijital araçlarla eğitim teknolojilerinin sınıflarla buluşmasına da katkı sağlıyor. 2006 yılında Salman Khan tarafından Silikon Vadisi’nde kurulan ve kısa sürede milyonlarca kişinin ücretsiz ve kaliteli eğitim aldığı bir platforma dönüşen Khan Academy, öğrenci ve öğretmenleri destekleyerek eğitime katkı sağlamayı amaçlayan ve kar amacı gütmeyen bir kuruluş. Bill Gates’in kendi çocuklarının eğitimi için de faydalandığını söylediği platformun destekçileri arasında Carlos Slim ve Google gibi isimler de yer alıyor. Türkiye’de ise STFA Grubu’nun girişimiyle 2012 yılında bugün 36 dile ulaşan Khan Academy’nin ilk uluslararası iştiraki olarak kurulan Khan Academy Türkçe, 19 Kasım 2013 tarihinde faaliyete geçti.

Khan Academy Türkçe Direktörü ve STFA Grubu’nun eğitim vakfı olan Bilimsel ve Teknik Yayınları Çeviri Vakfı Genel Müdürü Alp Köksal “Bugün tüm dünyada eğitim alanında bir reform yaşıyoruz; eğitim kişiye özel ve veriye dayalı bir deneyime dönüşüyor. İletişim ve bilişim teknolojileri eğitimde fırsat eşitliğini güçlendirmek için çok önemli bir şans sunuyor. Eğitimde dijital dönüşüm sayesinde bilgi özgürce paylaşılıyor ve bu dönüşümü doğru yerden yakalayan toplumların bir adım öne geçmek için ellerinde çok önemli bir fırsat var. Dünya standartlarında ve ücretsiz eğitim imkanı sunan Khan Academy Türkçe’nin, Türkiye’nin genç, sosyal ve teknolojiyle barışık nüfusunun bu fırsatı değerlendirmesi için katkı sunmasını hedefliyoruz. STFA Grubu’nun girişimi ve STFA Vakfı çatısı altında bu hedef doğrultusunda bir araya gelen yüzlerce gönüllümüzle birlikte çıktığımız yolda, geçtiğimiz beş yıl içinde sürekli büyüyen bir öğrenme kaynağı ile 10 milyondan fazla bireyin hayatına dokunduğumuz için mutluyuz. Khan Academy Türkçe, eğitim alanında yaşamakta olduğumuz dönüşümün önemli bir paydaşı ve her zaman ücretsiz bir kaynak olarak Türkçe eğitime hizmet etmeye devam edecektir” dedi.

Etiketler: » » » »
Share
3601 Kez Görüntülendi.
#

SENDE YORUM YAZ

2+10 = ?