logo

OpenStack Day İstanbul 2016’da Bulut Bilişim Masaya Yatırıldı

mh_openstack2016_01

OpenStack Day İstanbul 2016, “Bulut Yeniden Tanımlandı” sloganıyla 31 Mayıs 2016 tarihinde Hilton İstanbul Bomonti Hotel’de düzenlendi. “Bulut”, “Bulut Güvenliği”, “Yarının Bulutu” gibi konuların tartışıldığı etkinliğe Bulut Bilişim Sektörü’nün üst düzey yetkilileri, yazılımcılar ve IT Yöneticileri katıldı.

mh_openstack2016_02

OpenStack, NASA ve Rackspace Cloud tarafından geliştirilmeye başlanmış bir bulut bilişim altyapısı olarak dikkat çekiyor.

Etkinliğe konuşmacı olarak katılan OpenStack Yetkili Müdürü Jonathan Bryce, OpenStack Vakfı hakkında bilgi verdi. Bryce “Openstack açık kaynaklı bir bulut bilişim projesidir ve tüm dünyada 50.000 kişi ve 178 ülke tarafından geliştirilmiştir. Vakıf, global toplulukları organize etmeye yardımcı olan, bulut bilişim yazılımının herkese açık, erişilebilir ve ücretsiz olmasını sağlayan, kar amacı gütmeyen bir kuruluştur. Bu aktivite yerel topluluk üyeleri tarafından organize edilmektedir. Biz bunu her yıl dünyanın her yerinde 30-35 kere tekrarlıyoruz. Bulut Bilişim ile dünyanın farklı yerlerinde çalışanları bir araya getirmek gerçekten önemli” dedi.

mh_openstack2016_03

Türkiye Pazarı ve yeni teknolojinin geliştirilmesi ile ilgili herhangi bir potansiyelin olup olmadığıyla ilgili olarak Bryce “Benim için gerçekten ilginç oldu. Buraya geçen yıldan sonra ikinci gelişim. Türkiye’de Bulut Bilişim teknolojisini kullanan, teknolojiyi sadece ileriye dönük geleneksel yollarla düşünmeyen, aynı zamanda internette neler yapabileceğimizi arayan farklı sektörlerin olduğunu gördüm. Biz sadece insanlar için değil, bilgisayarlar için de ileriye bakıyoruz” dedi.

Gelecek 5 yıl içindeki beklentilerle ilgili olarak Bryce “Önümüzdeki beş veya on yıl içerisinde insan olarak kullanacağımız her sektörde bir bileşen olarak bu teknoloji kullanılacak.  Ve bildiğiniz gibi bunun arkasındaki güç büyük ölçüde bulut teknolojisi, mobil teknoloji ve büyük veri. Ben bu teknolojinin yalnız birkaç firma veya birkaç ülke ile sınırlı kalmamasını, bundan yararlanmak isteyen herkese ücretsiz olarak açık olmasını istiyorum” dedi.

mh_openstack2016_04

OpenStack Türkiye User Grubu kurucularından Ahmet Türkgil etkinlikte neler yapıldığına değinirken “Etkinlikte aslında geleceği tanımlaya çalışıyoruz. Geleceğin ID’si nedir onu tanımlamaya çalışıyoruz. Geleceğin ID’si dediğimiz zaman herşey bigdata bunun etrafında dönen cloud uygulamalardan oluşuyor. Aslında bunun yapıtaşı olan ve geleceği tanımlayan şey bulut. Burada openstack aslında Open source açık kaynak kodlu bir platform. Asıl burada yaptığımız şey bu işin ilk mimarları tasarlayanlarını burada bizim bilişim dünyamızla buluşturmak ve onların gelecekteki öngörülerini paylaşımlarını sağlamak. Burada biraz daha high-level diyebileceğimiz şekilde hem üreticilerin bu konuda kod sağlayan ki openstack baktığınız zaman şu anda 400’den fazla üreticinin kod ürettiği vmware dahil Microsoft dahil diğerlerininde olmaya çalıştığı Walmark, NASA, Expediem, CERN, MIT baktığınızda küçük bir araştırma laboratuvarları ve birçok retail hizmetler bu sistem üzerinden planlanıyor. O yüzden bizim yaptığımız şey non – profil bir organizasyon yani bir karşılık beklemeden bu geleceğe ülkemizi hazırlamaya çalışmak” dedi.

mh_openstack2016_05

OpenStack Türkiye User Grubu’nun diğer kurucusu olan Volkan Civelek  konuyla ilgili olarak “Yapmaya çalıştığımız şey Openstack Foundation’dan insanlar getirerek openstack’in nolduğunu güncel en son birinci ağızdan uptadeler verebilmek. Openstack ciddi büyük bir ekosistem bunun etrafında birde renderlar var.normalde opensource açık kaynak bir yazılım olmasına rağmen renderların desteği ile enterprise seviyesinde desteklenir bir yapısı var. Amacımız bunları yapanları çıkartıp gösterebilmek. Mit ‘de yapılmış,Ulakbim’de yapılmış, Akbank’ta yapılmış uygulanabilirliğini gösterebilmek” dedi.

mh_openstack2016_06

Etiketler: » » » » » » »
Share
2682 Kez Görüntülendi.
#

SENDE YORUM YAZ

9+2 = ?