logo

“Seyahatin Geleceğini Şekillendirmek” Başlıklı Raporda İlginç Sonuçlar

mh_amadeus_seyehat_raporu

Turizm ve seyahat endüstrisinin önde gelen ileri teknoloji çözümleri sağlayıcısı Amadeus Bilgi Teknolojileri Grubu, dünyadaki seyahat trendlerinin mercek altına alındığı “Seyahatin Geleceğini Şekillendirmek” başlıklı raporunu yayınladı. 1994’ten bu yana Türkiye’de de faaliyet gösteren ve seyahat dağıtım pazarının lideri konumundaki Amadeus adına seyahat tahminleri şirketi Oxford Economics’in imza attığı bağımsız çalışma, 2023’e doğru ilerlerken, dünyadaki ve Türkiye’deki turizm ve seyahat eğilimlerini gözler önüne seriyor.

Makroekonomik tahminler ile otel, hava yolu, demir yolu, havalimanı, seyahat organizasyon şirketleri ve seyahat acenteleri gibi seyahat sektöründe faaliyet gösteren ve aralarında Türk Hava Yolları’nın da bulunduğu 15 firmanın yöneticisiyle yapılan röportajlar baz alınarak hazırlanan raporun sonuçları, bugün İstanbul’da düzenlenen basın toplantısında açıklandı.

Pek çok çarpıcı öngörü içeren rapora göre global seyahat endüstrisi önümüzdeki yıllarda istikrarlı gelişimini sürdürecek. Çalışmada Türkiye’ye dair tahminler de yer alıyor; 2023’e kadar Türkiye’deki yurtdışı seyahat harcamalarının her yıl yüzde 5’in üzerinde bir oranda artacağına işaret ediliyor.

Ekonomik kriz döneminde küresel seyahat endüstrisinin yıllık büyüme oranının yüzde 4,1 olduğunu saptayan “Seyahatin Geleceğini Şekillendirmek” raporu, önümüzdeki 10 yıl için dünya seyahat endüstrisi için iyimser bir makro-ekonomik tablo çiziyor. Sektörün hızla, küresel gayrisafi hasıla artış oranının yüzde 2 üzerinde, yıllık yüzde 5,4 oranında büyüyeceği tahmin ediliyor.

Bu büyümeyi sağlayan güç ise, 2023 itibariyle yurtdışı seyahat harcamalarında yüzde 20 oranında bir artış kaydedecek olan Çin. 2005’te sadece yüzde 1’lik bir artış gösteren Çin’in yurtdışı seyahat harcamaları önümüzdeki 10 yılda, yurtdışına gidecek ekonomik güce sahip Çinlilerin sayısının ikiye katlanmasıyla hızla tırmanacak. Öyle ki bu yıl dahi Çin’deki yurtdışı seyahat harcamaları, ABD’ninkileri aşacak. Ayrıca, yükseliş grafiği çizen gayrisafi milli hasıla, istihdam ve tüketim oranları sayesinde Çin, 2017 itibariyle en büyük yurtiçi seyahat pazarı olarak konumlanacak.

Ancak seyahat harcamalarındaki büyüme Çin’e özgü değil. Artan gelir ve değişen tüketici alışkanlıkları sayesinde Türkiye, Rusya, Brezilya, Hindistan ve Endonezya gibi gelişmekte olan ülkelerin de gelecek 10 yılda bu alanda yıllık yüzde 5’in üzerinde bir büyüme kaydedeceği hesaplanıyor.

Toplantıda rapor sonuçlarını paylaşan Amadeus Dağıtımdan Sorumlu Başkan Yardımcısı Holger TaubmannEkonomik krizden henüz çıkmakta olan pek çok endüstri segmenti için sevindirici haberlerimiz var; seyahat için yeni bir altın dönem başlıyor. Ancak elbette bu iyimser tahminler herkes için geçerli değil, her zamanki gibi kazananlar ve kaybedenler söz konusu. Türkiye, gelişmekte olan ülkeler arasında öne çıkan oyunculardan biri. Yükselen gelir seviyesi ve değişen tüketici alışkanlıkları, Türkiye’deki hem uluslararası hava trafiğinin hem yurtdışı seyahat harcamalarının artmasını sağlıyor. Geçtiğimiz 10 yıldaki hızlı büyümesini takiben, Türkiye’nin 2023’e kadar yıllık ortalama yüzde 5’in üzerinde bir büyüme yakalaması bekleniyor. Türk Hava Yolları’nın dünyada en fazla destinasyona uçan havayolu şirketi olma vizyonu da bu büyümeye önemli bir katkı sağlıyor” dedi.

Raporu kaleme alan Oxford Economics Müdür Yardımcısı Andrew Tessler Küresel seyahat endüstrisi giderek güç kazanıyor ve değişiyor. Çin’in büyümesi önemli bir etken olmakla birlikte, bu büyümenin arkasında çok daha ince faktörler yer alıyor. Ekonomik kriz süresinde ortaya çıkan rekabet dinamiklerinin yer değişimi ve yeni davranış biçimlerinin süregelmesi, sektördeki kilit göstergeleri etkileyen iki önemli unsurdedi.

Rapordan Öne Çıkan Başlıklar

İş seyahatleri ivme kazanacak: Doğu ve Batı arasında artan ticaret bağlantıları yeni taleplerin ortaya çıkmasını tetikleyecek ancak Batı’daki kısa mesafeli iş seyahatleri ancak 2018’de, 2008 öncesi seviyeye ulaşabilecek. Gelecek 10 yılda küresel iş seyahatlerindeki artışın tetikleyicisi, yüzde 55’lik payıyla Asya olacak.

Hava yolu seyahatlerindeki artışı gelişmekte olan ekonomiler sağlayacak: Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı (OECD) üyesi olmayan ülkelerin hava yolu seyahatleri ilk kez OECD üyesi ülkelerinkini geçerken, 2023 itibariyle küresel hava trafiğini yaratanlar arasında Türkiye, Hindistan ve Rusya gibi gelişmekte olan ülkeler başı çekecek.

Ekonomik krizden bu yana ilk kez uluslararası otel konaklamaları yurtiçi konaklamaları geçti: Yurtiçi konaklama harcamalarının azalması artık normal kabul ediliyor. Aynı zamanda, gelecek 10 yılda Asya’daki tek gecelik ziyaretçi girişlerinde Avrupa’nın dört katı hızda büyüme kaydetmesi bekleniyor. Ancak, yine de uluslararası ziyaretçilerin otel konaklamaları konusunda Avrupa hakim olmaya devam edecek.

Yenilikçi Türk seyahat sektörü: Türkiye’deki seyahat sektörü, hızla artan yurtiçi talepleri karşılamak için Batılı tedarikçilere örnek olabilecek yenilikler sunuyor.

Türkiye değişime açık: Türkiye, teknolojik olarak değişime birçok ülkeden daha açık. Ayrıca Türkiye’deki turizmciler, gelişmiş ülke pazarlarındaki meslektaşlarına göre daha araştırmacı.

Raporun tamamına http://www.amadeus.com/blog/02/04/travel-trends adresinden ulaşabilirsiniz.

Etiketler: » » » »
Share
2275 Kez Görüntülendi.
#

SENDE YORUM YAZ

6+6 = ?