logo

Türk Mühendislerin Tasarladığı Hidrojenle Çalışacak İlk Gemi: AYN GREEN

Türk bilim adamları, Ulaşım Sektörü’nde, karbon ayak izini minimuma indirecek bir başarıya imza attı. Türk mühendisler ilk defa “Yeşil Hidrojen” ile çalışacak gemiyi tasarladı.

CNA Grup, Türk bilim insanları ile dünya Gemi İnşa Sektörü’nde önemli bir hamle yapacak “Yeşil Gemi”yi inşa edecek. AYN GREEN ismi verilen gemi çevreci özellikleri ile dünyada önemli bir başarıya imza atacak. Bu gemi rüzgar, güneş enerjisinin yanı sıra ilk defa yeşil hidrojeni yakıt olarak kullanacak. Gemilerde kullanılan ve deniz yaşamını olumsuz etkileyen asbest de AYN GREEN’de olmayacak. Türk bilim insanlarının tasarladığı gemi yine ilk defa akıllı zırh teknolojisine sahip olacak ve Türkiye’yi Dünya Gemicilik Sektörü’nde önemli bir konuma taşıyacak. Uluslararası Denizcilik Örgütü’nün(IMO) 2050 kriterlerinin çok üzerinde olan yeni nesil yeşil gemi tasarımı, dünya tersaneciliğinde de bir devrim niteliğinde üretim olacak.

Gemiyi inşa edecek olan CNA Grup’un Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Yağlı “Bu proje ilk defa 10.000 DTW altındaki deniz taşıtlarında fosil yakıtı sıfırlayacak. Yani, küçük gemiler artık benzin, mazot, kömür, gaz gibi dünyayı kirleten fosil yakıtlara artık hiç ihtiyaç duymadan, yeşil hidrojene bağlı elektrik ile hareket edebilecekler. Evren ısınıyor, artık dünyamız “karbon ayak izimizi” kaldırmakta zorlanıyor. Daha Çevreci, daha yaşanabilir bir dünya için ne yapıyoruz? Çaresiz miyiz? Hayır, hepimizin bu dünya için yapabileceği çok önemli şeyler var. İşte biz bunun için önce ortaya küçük bir düşünce attık, sonra o fikre inanan insanlar yanımıza katıldı ve Türk bilim adamları büyük bir fark yaratmak için gece gündüz bu proje için çalıştılar. Ve sonunda küresel ısınmanın faktörlerinden biri olan gemicilik sektöründe, karbon ayak izimizi minimuma indiren bir başarıya imza attık” dedi.

Türk Bilim İnsanlarının Başarısı

Yağlı “AYN GREEN adını verdiğimiz yeni nesil yeşil gemimiz, 32000 DTW Handy Size özelliğinde bir kuru yük gemisini temel alan bir konseptte tasarlandı. Bu gemi dünya ilk defa IMO’nun 2050 Hedeflerinin üzerine çıktı ve Faz 3 için hedeflenen yüzde 50 emisyon azaltımının çok üstüne çıktı. Kısacası, AB’nin ve IMO’nun 2050’de ulaşmayı planladığı hedefleri biz 2022’de gerçekleştirdik. Ve şimdi hedefimiz karbonsuzlaştırma. Yani Gemicilik Sektörü’nde sıfır emisyona ulaşmak” dedi.

Enerji Yeşile Dönecek, Hız Sabit Kalacak

AYN GREEN, Yeşil Hidrojen, rüzgar ile birlikte mevcut gemi yakıt tüketimlerini aynı anda kullanarak en yüksek enerji verimliliğine ulaştığı bir gemi olacak. Dünya üzerindeki muadilleri yeşil enerjiyi kullanırken hız kaybederken AYN GREEN, yeşil enerjiyi kullanırken hızını sabit tutabilecek.

Neden Devrim Niteliğinde?

– İlk defa bir gemide yeşil hidrojen kullanılarak yakıt verimliliği sağlanacak. Yerinde yeşil hidrojen üreterek gemi yakıtında temiz bir sayfa açılacak.

– Dünyanın Isı geri kazanım teknolojilerindeki en verimli gemisi olacak.

– Yenilenebilir enerjide rüzgar enerjisi ilk defa bu gemide yeni bir model olarak uygulanıyor.

– İlk defa AYN GREEN, enerji yönetim alt yapısını geliştirmek için ontolojik tabanlı enerji yönetim programını uyguluyor. Akıllı enerji yönetimi bu gemide uygulanacak.

– AYN GREEN dünyada full geri dönüşebilirliği sağlayan ve en hafif direnci gösteren gemi olarak dikkat çekiyor.

– 10000 DTW altındaki gemilerde fosil yakıt ortadan kaldırılıyor.

– Dünyada ilk defa 5. Nesil yeşil tersane bu gemi için inşa edilecek.

“Asbest’i Ortadan Kaldırıyoruz”

Yağlı “Ürettiğimiz yeni zırh teknolojisi gemilerde kullanılan ve kanserojen kabul edilen ve deniz yaşamına zarar veren asbesti ortadan kaldıracak. Kullanılan yeni nesil zırh teknolojisi deniz mikroorganizmalarını zarar gelmesini engelleyerek okyanus habitatının korunmasına yardımcı olacak. Hedef limanlarda ve tersanelerde sıfır atık, sıfır kirlilik… Yeşil konsepte bağlı gemi taşımacılığını hayata geçiriyoruz. Yeşil Konsept gemi üretiminde bir standartlaştırmanın ilk adımıdır”.

Türkiye Denizcilik Sektörü’ndeki En Büyük Tekno Girişim Ve Özel Sektör İşbirliği

Yağlı “Yüzyılın gemi projesinde çok geniş bir ekip çalıştı. Türkiye’nin en iyi Üniversiteleri özel sektör ile işbirliği yaptı ve projeyi gerçekleştirdi. İşte Partnerlerimiz: Piri Reis Üniversitesi, Yıldız Teknik Üniversitesi, İstanbul Teknik Üniversitesi, Muğla Üniversitesi, MZS Enerji, Alfa Laval, Veritas, BMA, Teknotasarım, HYDROWORKS.” dedi. 

Etiketler: » »
Share
685 Kez Görüntülendi.