logo

2020’de 3,7 Milyar Kişi 4G/LTE Kullanacak

mh_ericsson_ziya_erdem

Ericsson Türkiye Genel Müdürü Ziya Erdem

Ericsson, mobil dünyanın nabzını tutan Global Mobilite Raporu’nu ve Türkiye’nin de içinde bulunduğu Orta Doğu ve Kuzey Doğu Afrika bölgesi ekini yayınladı. Rapor, Bilgi ve İletişim Teknolojileri (ICT) sektörü ve mobil teknolojilerin hız kesmeyen bir biçimde nasıl geliştiğini değerlendiriyor, mobilitenin günümüzden 2020 yılına kadar yaşayacağı öngörülen değişimine ışık tutuyor.

Mobil data trafiği 2020 yılına kadar dünya genelinde 9 kat artacak

Rapora göre 2020 yılında mobil abone sayısı 9,2 milyara, mobil geniş bant kullanıcı sayısı ise 7,7 milyara ulaşacak. Teknoloji yatırımlarının hızla devam etmesiyle beraber 2020’ye kadar dünya nüfusunun %70’i LTE kapsamasında olacak ve 3,7 milyar kişi LTE kullanacak.

Diğer yandan akıllı telefon pazarındaki gelişim hızla devam ederken, yine aynı zaman dilimi içerisinde akıllı telefon kullanıcı sayısı iki katından fazla artacak. Bu kapsamda dünya nüfusunun %70’i akıllı telefon kullanacak ve toplam mobil veri trafiğinin %80’ini akıllı telefonlar oluşturacak. Tüm bu beklentiler ışığında ise, mobil data trafiği dünya genelinde 2020’ye kadar 9 kat artacak, bu artışta ise video başı çekecek. Video, her yıl %55 oranında büyüyerek, 2020 yılında toplam mobil veri trafiğinin %60’ını oluşturacak.

Türkiye’deki kullanıcılar daha fazla mobil data kullanmak istiyor

Raporda, Türkiye’den akıllı telefon kullanıcılarının davranışlarıyla ilgili de çarpıcı bilgilere yer veriliyor. Buna göre, Türkiye’de akıllı telefon kullanıcılarının %65’i kapsama ve kesintisiz iletişim konularına son derece duyarlı. Diğer yandan, 3G kullanıcıları, önemli miktarlardaki data tüketen pek çok mobil servisi, oldukça yüksek yoğunlukta kullanıyor. Buradan hareketle 3G kullanıcılarının %40’ı sınırsız data planı istiyor ve %41’i daha iyi bir kapsama ve servis kalitesi olması halinde, mobil veri kullanım miktarını arttırabileceğini iletiyor.

Ericsson Türkiye Genel Müdürü Ziya Erdem “ICT sektöründeki dönüşüm tüm dünya genelinde hızlı seyrederken, bu hız Türkiye’de olağanüstü. Geçtiğimiz seneki araştırmalarımızdan 3G kullanıcılarının neredeyse yarısının 4G’ye geçmek istediğini biliyoruz. Aslında bu hız isteği, tamamen kullanıcıların yeni teknolojilere ulaşma isteğinden kaynaklanıyor. Kullanıcılar artık sınırsız internet paketleri kullanmak istiyor, kapsama ve kalite konularında ise eskiye kıyasla çok daha hassaslar. Buradan hareketle, önümüzdeki dönemde 4.5G’nin Türkiye’de hizmete sunulmasıyla, kullanıcılardan ciddi bir talep oluşacağını ve ileri teknoloji kullanımında diğer ülkelerdeki penetrasyon seviyelerine hızla ulaşacağımızı öngörüyoruz. Dünyanın en büyük 100 şehrinde LTE alanında açık ara lider olan Ericsson ise, bu alandaki teknoloji ve bilgi birikimi ile Türkiye’nin bu önemli teknoloji evriminin destekçisi olacaktır” dedi.

Ortadoğu ve Kuzey Afrika bölgesinde LTE abone sayısı 2015 yılında üç katına çıkacak

Araştırma, dünyada 2020 yılında mobil abone sayısının 9,2 milyara ulaşacağını ve bu abonelerin 3,7 milyarının LTE kullanacağını öngörüyor. Öte yandan, Ortadoğu ve Kuzey Afrika Bölgesi’nde 2014 yılı sonu itibariyle 680 milyon olan mobil abone sayısı, 2020’ye kadar 970 milyona ulaşacak. 2020 yılında teknolojinin geleceği nokta ile artan mobil aboneliklerin, bölgedeki bağlanabilirliği daha önce görülmemiş seviyelere taşıması bekleniyor. 2014 yılı sonu itibariyle dünyadaki mobil abone sayısının %10’u, LTE abonelerinin ise yalnızca %1’i, Türkiye’nin de içinde bulunduğu Ortadoğu ve Kuzey Afrika bölgesine ait. 2020 yılı projeksiyonlarına bakıldığında ise dünyada LTE kullanıcı sayısı 3,7 milyar olması beklenirken, bu kullanıcıların 210 milyonu Ortadoğu ve Kuzey Afrika Bölgesi’nde olacak. Bu durum, bölgeden çok ciddi bir data kullanımı artışını da beraberinde getiriyor ve bölgedeki mobil veri trafiği büyümesi dünya genelindeki büyümeyi geride bırakıyor. Bölgede 2014-2020 yılları arasında mobil veri trafiğinde 14 kat büyüme beklenirken, bu büyüme rakamı dünya genelinde 9 kat olarak öngörülüyor.

www.ericsson.com

Etiketler: » » » »
Share
2446 Kez Görüntülendi.
#

SENDE YORUM YAZ

7+6 = ?