logo

Birleşik Krallık Teknoloji Zirvesi Gerçekleşti

mh_birlesik_krallik_teknoloji_zirvesi

Birleşik Krallık hükümeti tarafından Türkiye ile ticaret ve yatırımı desteklemek amacıyla iki yıldır yürütülen GREAT kampanyası kapsamında 27 Kasım 2014 tarihinde İstanbul’da “Birleşik Krallık Teknoloji Zirvesi” düzenlendi.

Zirve, Birleşik Krallık Başkonsolosu ve Birleşik Krallık Ticaret ve Yatırım Ajansı (UKTI) Türkiye, Orta Asya & Güney Kafkaslar Genel Direktörü Leigh Turner ev sahipliğinde ve Birleşik Krallık Başbakanlığı Türkiye Özel Ticaret Temsilcisi Lord Janvrin ile TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Yücel Altunbaşak’ın katılımıyla gerçekleştirildi. Zirvede, Birleşik Krallık İş, Beceri ve Yenilik Politikaları Bakanlığı ve TUBİTAK işbirliğinde eş finansmanla oluşturulan ve 5 yıl süre ile yürütülecek, yıllık 8 milyon Sterlin büyüklüğündeki ‘Newton-Kâtip Çelebi Fonu’nun duyurusu yapıldı. Zirvede ayrıca GREAT Startup yarışmasını kazanan girişimciler açıklandı.

Birleşik Krallık İstanbul Başkonsolosu Leigh Turner, Türkiye’de teknoloji alanında uluslararası ölçekte büyümeyi hedefleyen çok sayıda teknoloji şirketi bulunduğunu belirterek   “Bilgi ve İletişim Teknolojileri (BİT) sektöründe dünya lideri olan Birleşik Krallık, bu alanda devletin sağladığı destek ile Avrupa ülkeleri arasında yatırımcılara en cazip iş ortamlarından birini sunuyor. Birleşik Krallık’ın 58 milyar Sterlin büyüklüğündeki BİT sektörü yılda 930 milyon Sterlin tutarında AR-GE yatırımı çekiyor. Aralarında Microsoft, IBM, HP, Google, Facebook ve Intel’in de bulunduğu 100.000 BİT şirketine ev sahipliği yapıyoruz” dedi.

Great kampanyası Türkiye ile daha güçlü ticari bağlar kurulacak

Birleşik Krallık Hükümeti’nin, GREAT kampanyasıyla Türkiye ile daha güçlü ticari bağlar oluşturmayı hedeflediğini de kaydeden Turner “Teknoloji sektörü bu kampanyanın odaklandığı kilit alanlardan birisi. Birleşik Krallık, sunduğu büyük devlet desteği, düşük vergi, yetenekli işgücü ve sorunsuz iş yapma ortamı ile, Avrupa’nın en çok yabancı yatırım çeken ülkesi. Bu çerçevede Türk teknoloji şirketlerinin dünyaya açılma yolundaki yatırımları için de önde gelen seçenek durumunda” dedi.

BİT, teknoloji, yazılım, IT hizmetleri, güvenlik, teknoloji odaklı Ar-Ge gibi alanlarda faaliyet gösteren Türk ve Birleşik Krallık şirket ve kurumlarını buluşturan zirve, bu alanlarda yurt dışına açılmayı hedefleyen Türk şirketleri ile Türkiye ile işbirliği arayışında olan Birleşik Krallık şirketlerini biraraya getiren bir platform oldu.

 Newton-Kâtip Çelebi Fonu”

Birleşik Krallık Teknoloji Zirvesi açılışında, Newton-Katip Çelebi Fonu’nun duyurusu da yapıldı. Fon ile ilgili bilgi veren Birleşik Krallık Başbakanlığı Türkiye Özel Ticaret Temsilcisi Lord Janvrin “TÜBİTAK işbirliği ile sürdüreceğimiz Newton – Katip Çelebi Fonu aracılığı ile araştırma ve inovasyona dayalı çözümler üreten projelere yıllık 8 milyon sterlinlik bir kaynak aktaracağız. Bu fon, çok değerli bazı projeler için önemli bir fırsat oluşturacak ayrıca iki ülke arasındaki işbirliğini de güçlendirecek” dedi.

İngiltere ve Türkiye arasında geliştirilecek işbirlikleriyle Türkiye’deki ekonomik kalkınma ve sosyal refah konularına ortak çözümler geliştirmeyi amaçlayan ve beş yıllık bir süre için tahsis edilmiş olan fon, araştırma ve inovasyon odağında yapılandırılacak işbirlikleri sayesinde, iki ülke arasında güçlü, sürdürülebilir ve sistemli ilişkiler kurulmasını da hedefliyor. Söz konusu fon ile bilimsel araştırma ve inovasyonun  başarıyla sürdürülmesine yönelik destek sağlanarak iki ülke arasındaki işbirliği ve ticaretin arttırılması için de fırsatlar oluşturulması amaçlanıyor.

Birleşik Krallık Teknoloji Zirvesi, gün boyunca gerçekleştirilen “Gelişmekte Olan Ülkelerde Teknoloji Markaları Oluşturmak”, Sürdürülebilir Kalkınma için Gelişmiş Teknolojiler”, “Büyük Veri, Daha Büyük Fırsatlar” ve “Teknolojiyi Finanse Etmek”  başlıklı paneller ile devam etti.

Etiketler: » »
Share
2215 Kez Görüntülendi.
#

SENDE YORUM YAZ

6+7 = ?