logo

TÜRKKEP, 2015’de 4 Kat Büyümeyi Hedefliyor

mh_turkkep_yuksel_samast

TÜRKKEP Genel Müdürü Yüksel Samast

TÜRKKEP, KEP (Kayıtlı Elektronik Posta) Hizmet Sağlayıcısı olarak, 25 Şubat 2013 tarihinde Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından, E-Fatura Hizmet Sağlayıcısı (Özel Entegratör) ve E-Fatura Saklamacı Kuruluş olarak da, 27 Eylül 2013 tarihinde Gelir İdaresi Başkanlığı’nca (GİB) yetkilendirilmiş bir şirket olarak dikkat çekiyor. Türk Ticaret Kanunu, Tebligat Kanunu ve Vergi Usul Kanunu kapsamında yasal düzenlemesi yapılmış olan, kayıtlı elektronik posta (KEP), e-Tebligat, e-Fatura ve e-Arşiv hizmetlerini kurumsal ve bireysel müşterilerine yetkili hizmet sağlayıcı olarak tek noktadan sağlayabilen ülkemizin ilk kurumu. TÜRKKEP, ayrıca e-İmza, e-Defter ve e-Mutabakat çözümleri ile KEP İleti Yönetim Sistemi (KİYS), KEP Gateway, e-Fatura Yönetimi Sistemi ve e-Fatura İtiraz Sistemi çözümleri ve entegrasyon hizmetleri ile de kurumsal müşterilerine uçtan uca katma değerli çözümler sunuyor.

TÜRKKEP’in kuruluşundan günümüze yaptığı yatırımları, gelecekteki hedefleri ve yatırım planlarını konuşmak üzere TÜRKKEP Genel Müdürü Yüksel Samast ile bir söyleşi gerçekleştirdik.

e-Dönüşüm Tam Olarak Bilinmiyor

İlk olarak Türkiye’de e-Dönüşüm konusunda fazla bir bilinirlik olmadığına dikkat çeken Yüksel Samast, “2014’ün başı Türkiye’de e-dönüşümün ne olduğunun bilinmediği bir dönemdir. e-Dönüşümün yasal düzenlemeleri yapılmış olmasına rağmen bir tek e-imza biliniyordu ama faydasının ne olduğu bilinmiyordu. 2013’ün sonunda e-fatura’ya nasıl geçileceği sorusu kafalardayken, Türkiye’de ilk defa 1 Ocak 2014’de zorunlu oldu. e-Defter konusu ise gündeme hiç gelmemişti. Türkiye’de durum böyle iken biz TÜRKKEP olarak bunların hepsinin altyapı çalışmasını 2014’de oluşturduk ve bunların anlatılmasını, ilgili sektörlerde farkındalığın ve özellikle faydasının anlaşılmasının sağlanmasını hedef olarak belirledik. Çünkü mevzuatın önemli bir kısmında elektronik imza, kep, e-fatura, e-defter ile ilgili zorunluluklar var. Herkes ben buna zorunlu muyum demeye başladı.

2014’ü 50.000 Müşteriyle Kapattık

Biz TÜRKKEP olarak zorunluluklar meselesine vurgu yapmadan faydayı ve ne işe yaradığını anlatmaya çalıştık. Yani verdiğimiz hizmetleri bütün boyutlarıyla, düzenlemeleriyle, faydasıyla, ne işe yaradığı ile ve TÜRKKEP olarak biz bu hizmeti nasıl veriyoruz ile hedef kitlelere bilinirliği, tanınırlığı sağladık. Bu tanıtımı birincisini basın üzerinden yaptık ve çok faydasını gördük. İkincisini ise birebir il, ilçe bazında her yerde eğitim ve seminerlerle gerçekleştirdik. 2014’de 184 tane seminer yaptık. Bu arada 2014’ü 50.000 müşteriyle kapattık. Bu müşterilerin oluşması tamamen bu faaliyetlerle gerçekleşti.

Güçlü Altyapı Yatırımı

Bu sistem artık günlük hayatta kişi ve kurumlar bazında belli bir müşteriye sahip. Bütün bu servislerin, çözümlerin verilebilmesi için ciddi bir teknik altyapıya ihtiyaç var. Biz İstanbul ve Ankara’da 2012 ve 2013’de 1 milyon kullanıcıya hizmet edecek Türkiye’nin en güçlü altyapılarından birini oluşturduk ve 2014’e hazırlıklı girdik. Yani yeni bir altyapı yapmayı gerektirecek bir kapasiteye ihtiyacımız yok. Biz 2014’de donanıma, teknik altyapıya, yazılıma yatırım yapmadık ama personele yatırım yaptık. Kadromuz hem yaygınlaşma hem de bu hizmetlerin büyüyen sayıda müşteriye sağlıklı verilebilmesi için büyümek zorundaydı.  Örneğin 2014’de ofis alanımız 2 kat büyüdü. 500 m²’den 1000 m²’ye çıktı. Bu işe 2014 başında 50 civarında personelle başlamıştık, 106 ile bitirdik. Yani %100 personel büyümesi yaptık. 79 ilde 109 bayide bu sistemi oluşturduk. Biz 2014’de lokalde bütün hizmetleri verebilir hale geldik. TÜRKKEP olarak eğitimi verilmiş, altyapısı kurulmuş, uzun vadede müşterilerinin bütün taleplerini lokalde yönetebilecek nitelikte bir kanal yapısı oluşturmaya çalıştık. Dolasıyla 2014’de hem sayı hem yetkinlikler hem de gelinen ivme itibariyle bu kanaldan çok mutluyuz. Biz bu kanallara TÜRKKEP Başarı Merkezleri (TBM) diyoruz. Buraya gittiğinizde ya da onları çağırdığınızda burası her işinizi hallediyor. Bizim hedefimiz lokalde bütün hizmetleri tek başına, güçlü bir altyapıyla tüm Türkiye’de verebilir hale gelebilmek.” dedi.

Türkiye’nin Dört Bir Yanındaki Bayilerimizle Eko Sistemi Büyütüyoruz

Bayileriyle Türkiye’nin dört bir yanında eko sistemi büyüttüklerini belirten Samast, “Biz Başarı Merkezleri’ni kendimiz ofis olarak açmıyoruz, bayilik gibi yapıyoruz, dolasıyla bizim orada bir iş ortağımız, yatırımcımız var. O ofisin her türlü maliyet işlerinden yatırımcı sorumlu. Yani bu 109 bayi taşın altına elini koyuyor. TÜRKKEP böylece 109 tane ilave yatırım oluşturmuş durumda. Bu ekosistem açısından çok önemli. Yani bir iş ve yeni bir istihdam oluşturduk. Şu anda Türkiye’nin eko sisteminde 1700 kişi çalışıyor. Biz merkezde 106 kişiye ulaştık. 109 bayiyle ve bizim sahada  sattığımız yazılımların, ürünlerin, servislerin müşteri tarafında kurulumunu ve teknik desteğini veren ayrıca bir teknik servis kanalımız var. Biz onlara Çözüm Merkezleri diyoruz. Bütün bunların toplamında 1700 kişi çalışıyor. Dolasıyla TURKKEP 2014 yılında 1700 kişilik istihdamıyla ve 109 yatırımcısıyla kendi ekosistemini doğurmuş oldu. Yani biz parasal yatırımların, merkezdeki insani yatırımların ve teknik altyapı yatırımlarının yanında toplamda Türkiye’ye önemli bir fırsat ve yatırım alanıyla ilgili istihdam oluşturmuş olduk” dedi.

Kadın İstihdamına Büyük Önem Veriyoruz

Kadın çalışanlara ayrı bir önem verdiklerine değinen Samast, “Biz yatırımcıların, girişimcilerin önemli bir kısmının kadın olması için bayağı çaba sarfediyoruz. Çünkü teknolojiye, yeni alanlara baştan kadın girişimcilerin girmesinin kadın erkek meselesine katkı sağlayacağını düşünüyoruz. Bu düşüncemizi KAGİDER başta olmak üzere herkesle paylaştık. Merkezde ve TBM’lerimizde gene pozitif ayrımcılık mantığında kadın çalışanlara öncelik vermeye çalışıyoruz. Şu anda TÜRKKEP’de kadın erkek çalışan ortalaması %40’a %60’dır. Burada yeni bir ekosistem, yeni bir dünya kuruluyor. Dolasıyla kadın çalışana ve kadın girişimciye pozitif ayrımcılık yapılıyor” dedi.

Şirketi 1 Yılda 9 Yaş Gençleştirdik

Çok kısa sürede şirket çalışanlarının yaş ortalamasında ciddi bir düşüş sağlamayı başardıklarını anlatan Samast, “Biz TÜRKKEP olarak Türkiye’de ne kadar eğitim veren üniversite, meslek yüksekokulu ve lise varsa hepsinden istihdam yarattık. Yeni sektörler, e-dönüşüm tüm mesleklerin birleşip sinerji oluşturduğu bir alan oldu. Arkada ciddi bir know how var aslında. Biz bu işe başlarken yaş ortalaması 39 idi, 1 yılda 30’a indi. Yani şirketi %100 büyümeye rağmen 9 yaş gençleştirdik. Özetle biz TÜRKKEP olarak 2014’ün sonuna geldiğimizde 50.000 müşteriye ulaşmış, 106 personele ve 109 iş ortağına sahip, 1000 m² merkezi ofis alanı bulunan, 2 tane İstanbul ve Ankara’da yer alan veri merkezine sahip, Türkiye’nin en iyi teknolojik altyapısı olan, değişik sektörlerde eğitim almış daha çok gençlerin çalıştığı, duayenlerle usta çırak ilişkisi oluşturmuş ve artık ekosistemini kurmuş bir firmayız. Dolasıyla biz 2014’ü çok mutlu kapattık” dedi.

2015 Hedeflerimiz Büyük ve Yatırımlara Devam

2015 Hedefleri ve yapılacak yatırımlarla ilgili bilgi veren Samast, “Biz şu ana kadar ticari olarak bir hedef koymamıştık. İlk defa 2015’e koyuyoruz. Biz kendimizi, 2014 dahil, hep yatırım döneminde gördük. 2015 bizim ilk defa ticari olarak düşünme ve ona bağlı hedefler koyup buna göre hareket edeceğimiz bir yıl. Dolasıyla 2014 sonuna kadar herşey yani girişimcimiz, ortağımız, personelimiz, kanalımız, teknik altyapımız bizim için yatırımdı. Artık TÜRKKEP kullanıcı sayıları ve ciroları itibariyle 4 kat büyüme bekliyor. Biz 2015’i sektörde ticari olarak 4 kat büyüyeceğimiz ve finansal açıdan artık hedeflerin koyulması gerektiğini düşündüğümüz bir yıl olarak görüyoruz.  2015’de artık bu işler oturdu, önemli bir kitle ve sektör e-dönüşümü anladı, birçok büyük kurum hazırlıklarını yaptı. Merkezde bizim 3 tane stratejik hedefimiz var: yüksek gelir, yüksek pazar payı ve yüksek karlılık. Biz 2015’de kendimize sektörde öncü konumunu koruyan, yüksek pazar payına sahip, yüksek gelir elde edebilen ve bunu da ilk defa karlıklık hedeflemiş, karlılık odaklı yönetilen bir şirket olma hedefi koyduk. Personelde 2 kat büyümeyi planlıyoruz. Yani sahada 4 kat, içeride 2 kat büyüme gibi bir görüntü ortaya çıkıyor. Bu bizim merkezdeki personelimiz. Kanalın büyümesi de 2 kat olacak. Toplamda ekosistemde 3000 kişiye ulaşacağız gibi görünüyor. Bayilerimiz de toplamda minimum 2 kat büyür, yani şu anki 100 civarındaki bayimiz 200 olur. Sonuç olarak bayi çalışanlarını ve eko sistemi 2 kat büyütmeyi hedefliyoruz. Gelir bazlı hedef de 4 kat olacak” dedi.

Kamu ve Finans Bizim İçin Özel Olacak

Kamu ve finans sektörlerinin kendileri için özel olacağına da değinen Samast, “Bu işi sürükleyecek olan uygulamalardır. Çok yaygın kullanıcıya hitap edecek uygulama varsa kullanıcı sayısı, yararlanıcı sayısı ona göre artar. Bu kullanıcılar Bankacılık yani Finans Sektörü ve Kamu Sektörü. Bu iki sektörün 2014’de yaptıkları hazırlıklara bakarsak 2015’de çok ciddi penetrasyon oluşturacaklarını düşünebiliriz. Adalet Bakanlığı’nın başlattığı e-tebligat ülkemizde ilk defa kullanılıyor. Dolasıyla kamuda e-tebligat gibi herkesi ilgilendiren uygulamalar başlıyor. Mesela Borsa İstanbul dünyanın en iyi kep kullanıcılarından birisi. 2014’de Altyapısını kurdu, işletiyor, 2015’de bunu paydaşlarıyla daha da büyütecek. Birçok öncü banka da kendileri ve müşterileri arasındaki bütün operasyonlarda yani ihtarından tutun kredisine, cirosuna, sözleşmesine kadar bankacılıkla ilgili tüm evrakı Kayıtlı Elektronik Posta’ya taşımada kullanacak. Yani bizim için kamu ve finans özel olacak” dedi.

Biz Kamunun Açtığı Sahada Bir Oyuncuyuz

Kamunun açtığı alanda bir oyuncu olduklarına değinen Samast, “Devletteki denetleyici kurumlar ciddi bir öncülük yapıyor. Bu yüzden kamuya teşekkür etmeliyiz. Şu anda her şey tepeden inme diye eleştiriliyor. E-dönüşüm’ün her şeyi tepeden inme. Her şeyini bizim devlet yapıyor. Elektronik İmza Kanunu 2004’de çıktığında Türkiye’de devletin dışında özel sektör dahil hiç kimse bunun ne olduğunu bilmiyordu. Kep, e-fatura çıktığında kimse bilmiyordu. Kamu hem teşekkürü, hem takdiri hem de desteği hak ediyor. Yani burada kamunun desteklemesi lazım. Oysa genel algı kamu e-dönüşümde hiçbir şey yapmıyor, işler iyi gitmiyor şeklinde. TÜRKKEP’in faaliyet alanlarının tamamını kamu düzenlemeleri yapmıştır. Dolasıyla biz bunun açtığı sahada oyuncu oluyoruz.” dedi.

e-Kimlik Verilmeye Başlıyor

e-Kimlik konusuna da değinen Samast, “Türkiye’de e-kimlik dönemi başlıyor, 3 yıl içinde vatandaşa elektonik kimlik verilecek. Böylece isteyen herkes 10 saniyede elektronik imza sahibi olabilecek. Bu Türkiye’de ilk defa oluyor. Bu sayede biz hukuki her türlü işlemimizi hemen her yerden yapıp bitirebileceğiz Resmi olarak 7 gün 24 saat vatandaş artık bu ülkede kurumsal, bireysel her türlü işini oturduğu yerden halledebilecek. Bu bir devrim ama kimse buraya bakmıyor. Bilişim Sektörü’nün e-kimlik ile ilgili hiç bir hazırlığı yok. Şimdi yeni Kimlik Kanunu geliyor, vatandaşın haberi yok” dedi.

2015 10 Milyon TL Yatırım

Son olarak 2015’de yapılacak yatırımlara değinen Samast, “2014 sonuna geldiğimizde TÜRKKEP olarak yaptığımız yatırımın toplam bedeli 25 milyon TL’yi aşmış durumda. Bu durum bizim bu işe ne kadar inandığımızın bir göstergesi. Yatırımlar mecburen devam edecek. 2015 sonuna gelindiğinde bu minimum 35-40 milyon TL arasına gelecek. Yani 2015 bizim için +10 milyon TL yatırım gerektiriyor. Anlayacağınız biz bu işe bu kadar inanıyoruz” dedi.

Etiketler: » » » » »
Share
44911 Kez Görüntülendi.