logo

Yeni Alımların Ertelenmesi Kurumsal Donanım Pazarını Olumsuz Etkiliyor

mh_jenerik_kurumsal_donanim_pazari

Sunucu ve harici depolama sistemlerini içeren Türkiye kurumsal donanım pazarı 2014 yılında hem bölgede, hem de ülkede yaşanan politik ve sosyal gerginlik nedeniyle yavaşlayan yatırımların etkisiyle bir önceki yıla oranla gerileme kaydetti. IDC tarafından yayınlanan en son rakamlar doğrultusunda; yıl boyunca telekom, finans ve devlet tarafında gerçekleşen çeşitli projelere rağmen kurumsal donanım pazarı $325,9 milyona ulaşarak 2,4% yıllık düşüş kaydetti.

IDC Türkiye ofisinden Sistem ve Altyapı pazarından sorumlu Kıdemli Araştırma Analisti Aslı Demir Koçkal “IBM x86 sunucu işini Lenovo’nun satın alması ile birlikte IBM’in x86 sunucu yüklemeleri hem adet, hem ciro anlamında tüm yıl içerisinde düşüş kaydetti ve bu da toplam pazar rakamlarını aşağıya çekti” yorumunu yaptı. “x86 sunucu pazarı adet bazında 1,7% düşme gösterirken, ciro bazında 1,0% büyüme kaydetti. Ciro bazında yaşanan büyümeyi, veri merkezlerinde sanallaştırılan sunucu sayısının artışına ve bulut-tabanlı altyapı ürünlerine olan talebin artmasına bağlayabiliriz. Adetin düşmesini ise daha çok sunucu sanallaştırma teknolojisinin yaygın ve etkin bir şekilde kullanılması ile birlikte veri merkezlerinde ihtiyaç duyulan sunucu sayısının azalması olarak yorumlayabiliriz” dedi.

Türkiye harici depolama pazarı 0,1% büyüme ile ciro bazında aynı performansı göstererek, yılı $158,3 milyon ile kapattı. Türkiye’deki birçok organizasyon büyüyen kapasitelerini yönetmek için depolama sistemlerine yatırım yapmaya devam etse de, 2014 yılı performansının bir önceki yıl 2013’ün büyüme oranı olan 9,6%’nın çok gerisinde kalmasına engel olamadı.

Koçkal “Komşu ülkeler ve bölgede yaşanan gerginlikler kurumsal yatırımları olumsuz etkilerken, depolama ürünlerinin ömrünü uzatan teknolojilerin daha yaygın bir şekilde kullanılması yeni alımların ertelenmesi 2014 yıllık pazar rakamlarını negatif yönde etkiledi. Ancak banka ve telekom sektörü tarafından yapılan yatırımların etkisiyle 2014’de satılan üst seviye ürünlerin oranında yıllık bazda artış yaşandı” dedi.

IDC’nin açıkladığı rakamlara göre, HP 2014 yılında da 42,0% pazar payı ile lider olurken IBM ve Dell ise ikinci ve üçüncü olarak yerlerini aldılar. Cisco 2014 yılında blade sunucu tarafında yaptığı projelerle 133,9% yıllık büyüme kaydederek güçlü bir performans sergiledi. Harici depolama pazarında ise EMC 34,9% pazar payı ile birinci olurken; EMC’yi, Netapp ve HP 14,1% ve 11,8% pazar payları ile takip ettiler.

 

Etiketler: » »
Share
1972 Kez Görüntülendi.
#

SENDE YORUM YAZ

10+6 = ?