logo

1. Altın Kaşık Gastronomi Ödülleri Sahiplerini Buldu

Ülkemizin özgün lezzetlerini ve yöresel üreticileri desteklemek adına bir lezzet envanteri oluşturulması konusunda önemli işlere imza atan ve uluslararası projelerle adını duyuran Mutfak Dostları Derneği çalışmalarına hız kesmeden devam ediyor. Mutfak Dostları Derneği’nin bu yılki gala yemeği “Tarihin Sıfır Noktası: Göbeklitepe” temasıyla 27 Nisan 2019 tarihinde Feriye’de gerçekleştirildi. İnsanlık tarihinin sıfır noktası olarak tanımlanan Göbeklitepe’yi gastronomik bir perspektiften deneyimleyerek binlerce yıl öncesine bir yolculuk yaptıran gecede Feriye’nin genç şefi Esra Acar Koç ve ekibinin Göbeklitepe Kazı Koordinatörü ve Almanya Arkeoloji Enstitüsü’nden Dr.Lee Clare’in referansıyla listelenen ürünlerden seçilerek oluşturduğu menü büyük beğeni topladı. Büyük ilgi gören gecede ayrıca Mutfak Dostları Derneği Yönetim ve Danışma Kurulu tarafından Türk mutfağına emeği geçen isimlere verilen Altın Kaşık Gastronomi Ödülleri’nin lansmanı yapıldı.

2019 yılında Cumhurbaşkanı tarafından “Göbeklitepe Yılı” ilan edildiğini belirten Mutfak Dostları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Zeynep Kakınç “İnsanlığın geleceğini değiştirecek olan tarımla ve buğdayla tanışma hikayesinin başladığı yer olan Göbeklitepe, kuşkusuz hem turizmimiz hem de gastronomimiz adına belki de sahip olduğumuz en büyük değerlerden biri. Bu noktadan hareketle, derneğimizin her yıl özel bir konseptle gerçekleştirdiği gala yemeğini bu yıl Göbeklitepe’ye ithaf etmeye karar verdik. Neolitik Çağ’da bulunan malzemelere ışık tutan ve bu besinlerin günümüz modern mutfak teknikleriyle harmanlanması ile oluşturulan Göbeklitepe menüsü Göbeklitepe Kazı Koordinatörü ve Almanya Arkeoloji Enstitüsü’nden Dr.Lee Clare›in referansıyla listelenen ürünlerden seçilerek oluşturuldu. Gala yemeğimizi Feriye’nin tarihi ve büyüleyici atmosferinde yapmayı planladığımız için, bu menüyü mutfak ekibiyle yine aynı ürünleri baz alarak revize ettik. Ayrıca bu akşam ilk kez gerçekleştireceğimiz, gelecek senelerde de devam ettireceğimiz Altın Kaşık Gastronomi Ödülleri’yle zengin mutfak kültürümüzü korurken geleneksel mutfak kültürüne zarar vermeden sınırları kaldıran, yaratıcılığı destekleyen, topraklarımızdaki ürünler ve pişirme teknikleri ile ilgili farkındalık yaratan sürdürülebilir bir organizasyonun ülkemize kazandırılmasını amaçlıyoruz. Bu bir derecelendirme sistemi değil; emeğin, lezzetin ve yaratıcılığın desteklenmesini; yeni yeteneklerin ortaya çıkarılmasını, kategorisinde örnek olarak görülüp ödül verilen mekan ve kişiler aracılığıyla o kategorideki kalite kriterlerine dikkat çekilmesini hedefleyen bir ödül“ dedi.

Göbeklitepe Hakkında Son Gelişmeler İlgiyle Dinlendi

Gala gecesi sadece gastronomi alanında değil aynı zamanda da kültürel ve tarihi boyutuyla da beğeni topladı. Gala yemeğine özel davetli olarak katılan Göbeklitepe Kazı Koordinatörü ve Almanya Arkeoloji Enstitüsü’nden Dr. Lee Clare, Göbeklitepe kazı alanındaki son bulguları aktardı. Göbeklitepe’nin insanoğlunun yerleşik hayata geçişinde büyük rol oynadığını belirten Clare “Göbeklitepe çok amaçlı bir yapı. Sadece dini ritüeller için değil aynı zamanda sosyalleşme için inşa edilmişti. Diğer bir ifadeyle hem sosyal hem dini bir merkezdi. Göbeklitepe orada yaşayan insanların kendi anlatılarını, hikâyelerini ortaya koyabilmek için yaptıkları bir yerdi. Göbeklitepe avcı-toplayıcı yaşamdan tarıma geçişte çok uzun ve sancılı bir süreç yaşayan atalarımızın eseri. Kazı devam ettikçe alanda yerleşik hayatın izlerine rastlıyor ve şaşırtıcı bulgulara ulaşıyoruz. Bu nedenle Göbeklitepe inanılmaz bir evrensel değer” dedi. Ardından söz alan Mutfak Dostları Derneği Başkanı Ahmet Örs, hem gazeteci ve araştırmacı kimliği, hem derin gözlemleriyle Göbeklitepe’nin gastronomik yönünü katılımcılara aktardı.

1. Altın Kaşık Gastronomi Ödülleri Sahiplerini Buldu

Gala yemeğinde ayrıca Mutfak Dostları Derneği Yönetim ve Danışma Kurulu tarafından Türk mutfağına emeği geçen isimlere verilen Altın Kaşık Gastronomi Ödülleri’nin lansmanı gerçekleştirildi. Bu yıl ilk kez verilen ödüller kapsamında Gazeteci ve eski Mutfak Dostları Derneği Başkanı Ahmet Örs’e “Yaşam Boyu Başarı Ödülü” takdim edilirken, Gastronometro Direktörü, başarılı şef Maximilian Thomae “Mutfaktaki Türk Dostları” kategorisinde, Boğatepe Çevre ve Yaşam Derneği Başkanı ve geleneksel peynir üreticisi İlhan Koçulu ise “Gastronomiye İlham Verenler” (Geleneksel Peynirciliğin Gururu Boğatepe Köyü) kategorisinde ödüle layık görüldü.

Her yıl düzenlenmesi planlanan Altın Kaşık Gastronomi Ödülleri aşağıdaki kategorilerde verilecek.

Yılın Şefi / Türk veya Ülkemizde Çalışan Yabancı Şefler

yılın en iyi geleneksel lokantası (kebap, balık, esnaf vb.)

Yılın En İyi Yabancı Konsept Lokantası

Yılın En İyi Tek Ürün Geleneksel Lokantası

Yılın En İyi Pastanesi veya Tatlı Evi

Yılın En İyi Ürün Satış Noktası / Yiyecek – İçecek

Yılın Genç Şefi

Mutfak Dostları Derneği neler yapıyor?

Mutfak Dostları Derneği, bilimsel araştırmalar yaparak, yaptırarak mutfak zenginliklerimizi, yeme-içme ve sunma adabını bütün özellikleriyle ortaya çıkarmak amacıyla kuruldu. Yurt içi ve yurt dışında mutfağımızın tanıtılmasını sağlamak, bu alanda eğitimler düzenlemek, yeme-içme ile ilgili gelişmeleri izlemek, bu tür çalışmaları özendirmek, derneğin kuruluş amaçları arasında yer alıyor.

Türk mutfağı ile ilgili bilimsel araştırmaları destekleyen, çeşitli yayınlar hazırlayan, panel, konferans ve geziler düzenleyen dernek, önceden belirlenen temalar çerçevesinde hazırlanmış menülerin ikram edildiği gastronomik zenginliği olan yemekler de organize ediyor. Mutfak Dostları Derneği, “Coğrafî İşaretleme Sistemi” (Appelation d’origine Controlée) konulu panellerle, Türkiye’nin yöresel, özgün lezzetlerinin kalite standartlarının, üretim bölgelerinin ve kriterlerinin belirlenmesinin önemini vurguluyor.

ESSEDRA ve ALE Projeleri Başarısı

Geçtiğimiz yıllarda ulusal biyogüvenlik yasasının GDO’lu ürünler açısından sakıncalarını üyeleri ve kamuoyu ile paylaşan Mutfak Dostları Derneği, 2012 – 2016 yılları arasında Slow Food’un Balkan ülkelerinde gıda, sürdürülebilir kırsal kalkınma ve çevreyle ilgili faaliyet gösteren STK’larla ortaklaşa gerçekleştirdiği ESSEDRA Projesi’nin Türkiye ortağı olmuştu.

Proje boyunca, üreticileri organize ederek tek çatı altında toplayıp onlara yeni pazar fırsatları yaratmayı, ürünlerinin hak ettiği değerlerini vererek yerel üreticilerin geleceğini korumayı hedefleyen “Presidia” çalışmaları yapıldı. Dünyada 249’u İtalya’dan olmak üzere toplam 442 Presidia ürünü var. Türkiye’de ise sadece üç Presidia ürünü bulunuyor; Kastamonu İhsangazi Siyez Bulguru, Mutfak Dostları Derneği’nin Essedra Projesi kapsamında yürüttüğü çalışmalar ile birlikte Karaman Divle Obruk Peyniri Presidia’sı “Kars Boğatepe Gravyeri Presidia”sı. Ayrıca peynir/süt ürünleri üzerine yoğunlaşarak bu alanda üreticilerin yaşadıkları yasal sıkıntılar üzerinden diğer proje ortakları ile birlikte savunuculuk çalışmalarına katkı sunuldu. Boğatepe Çevre ve Yaşam Derneği’ne Boğatepe Gravyer peyniri, Presidium çalışması kapsamında peynir üreticilerinin kalite ve kapasitelerinin geliştirilmesi amacıyla süt alım cihazı ve antibiyotik kitleri alımı konusunda dernek, bedelin bir kısmını bağışlayarak kaliteli üretim yapılmasını sağlamaya çalıştı.

Projenin bir uzantısı olarak devam eden Anadolu Lezzet Envanteri (ALE) kapsamında Anadolu’dan yok olmaya yüz tutmuş toplam 59 adet geleneksel gıda ürünü listeye eklendi. Süreç ilerledikçe listeye eklenen ürünlerin daha da artması planlanıyor.

www.mutfakdostlari.org.tr

Etiketler: » » » »
Share
3256 Kez Görüntülendi.
#

SENDE YORUM YAZ

5+10 = ?