logo

2015 Giyilebilir Cihazların Yükselen Yılı Olacak

mh_xerox_giyilebilir_cihazlar

Yeni yılda günlük hayatımızı kolaylaştıran, iş süreçlerini basitleştirip hızlandırarak zaman kazandıran teknolojilerin trend olacağını belirten Xerox iş analistleri, 2015’in en çok konuşulan teknoloji trendinin giyilebilir  cihazlar olacağını söylüyor.

Xerox’un tahminlerine gore 2015 yılında gündemimize yön verecek teknoloji trendleri şunlar olacak:

Vücudumuza entegre cihazlar

Teknolojiyi, interneti vücudumuzda ve giysilerimizin üzerinde taşımamızı sağlayacak giyilebilir cihazlar 2015 yılının en popüler teknoloji trendi olacak. Geçtiğimiz yıllarda ilk örnekleri piyasaya çıkan akıllı gözlüklerin yetenekleri gün geçtikçe gelişecek. Ünlü bir markanın çıkaracağı akıllı saat modelleri, 2015 yılının en çok konuşulacak ve talep görecek giyilebilir teknolojik ürünü olacak. Bu akıllı saatle internete girecek, telefon görüşmesi yapacak, mesajlarımızı okuyabileceğiz. Müzik dinleyecek, fotoğraf, video çekecek, e-posta ve SMS mesajlarımıza sesli yanıtlar vereceğiz. İş yaşamının yönetilmesinde, sağlık ve spor alanlarında bu tür giyilebilir cihazları kullanıyor olacağız.

Ev yapımı elektronik ürünler

3D baskı ve basılı elektronikler (printed electronics) gelecekte birbirini tamamlayan iki farklı teknoloji olarak hayatımıza girecek. 3D baskı her türlü nesnenin ve objenin birebir kopyasını basarken, Xerox’un da üzerinde çalıştığı “printed electronics” yani basılı elektronikler plastik, silikon, cam, tekstil gibi farklı ve esnek materyaller üzerine elektronik devre basmayı sağlayacak. Böylece hem hafif ve bükülebilen elektronik cihazların üretilmesini hem de 3D baskı ile basılan nesnelerin  çalışan birer elektronik cihazlara dönüşmesi sağlanacak. Bu iki alanda 2015 yılında önemli gelişmeler yaşanması bekleniyor. 2015’te 3D baskı makineleri ve 3D baskı maliyetleri azalacak, 3D baskı daha da yaygınlaşacak.

İnternetle konuşan eşyalar

Akıllı saatler, telefonlar, arabalar, gözlükler derken çok yakında hemen hemen her nesne internet ve bluetooth teknolojisi üzerinden birbirine bağlı olacak. “Network” kavramı farklı bir anlam kazanacak. Her nesneyle internet üzerinden bağlantı kurup komut verebileceğiz. Örneğin siz eve gitmeden kahve makineniz kahvenizi yapmış, televizyonunuz izleyeceğiniz filmin kanalını açmış olacak. Sahip olduğunuz birçok eşya birbiriyle konuşacak ve internet üzerinden işlevleri yönetilebilecek.

Gerçekmiş gibi hissettiren aparatlar

Günümüzde pilot adaylarının kullandığı uçak simülatörlerinden oyun severlerin kullandığı oyunun içindeymiş hissi veren gözlüklere kadar birçok alanda sanal gerçeklik teknolojisi kullanımı 2015 yılında yeni örnekleri ile karşımıza çıkacak. Teknoloji şirketlerinin sanal gerçeklik üzerine yaptığı yatırımlar 2015’te sıra dışı sanal gerçeklik uygulamalarını deneyimlememizi sağlayacak. Yakın bir gelecekte giyilebilir cihazların desteği ile örneğin sanal bir okulda ders görebilecek, daha temeli atılmamış bir evin içini gezebileceğiz.

Konuşan görüntülü dokümanlar

İnternetin ve mobil teknolojilerin en çok etkilediği alanlardan biri de baskı sektörü. 2015 yılında trend olacak uygulamalardan biri de akıllı interaktif dokümanlar olacak. Basılı dokümanlar üzerinde yer alacak mobil QR kodlar, barkodlar ve sanal gerçeklik uygulamaları kağıt dokümanları üzerinde ses, resim ve video barındıran interaktif akıllı dokümanlara dönüştürecek. Şirketler pazarlama ve reklam çalışmalarını akıllı interaktif dokümanlarla yapacak. Böylece baskı işletmelerinin düşen baskı hacimleri tekrar çoğalacak.

Bulutların üzerinden iş yapmak

Bilgi ve verinin saklanma, paylaşılma adresi 2015 yılında da bulut (cloud) ortamlar olacak. Kişi ve kuruluşların her geçen gün daha fazla güven duyarak kullanmaya başladığı bulut (cloud) ortamlara geçişler 2015 yılında da artarak devam edecek. Bulut (cloud) sadece bilgi ve verinin arşivlenip, saklandığı yerler değil, bilginin paylaşıldığı, başka araçlara aktarıldığı bir transfer noktası olarak kullanılacak. Dokümanlar bulut üzerinden basılacak, saklanmak üzere buluta taranacak ve bulut aracılığı ile paylaşılacak. Son teknoloji Xerox ofis araçları da, buluta bilgi tarama, paylaşma ve bulut üzerinden doküman basmayı sağlayacak şekilde kullanıcılarına hizmet verecek. 2015 yılında bulutla bağlantı kurabilen makineler en çok talep gören ofis cihazları olacak.

Her yer ofis her yer çalışma alanı

2015 yılı Türkiye’de de şirketlerin çalışanlarını daha çok evden çalıştırdıkları bir yıl olacak. Notebook, akıllı telefon, tablet gibi akıllı cihazların iş içinde kullanımının yaygınlaşması ile iş yapış şekilleri de değişiyor. Büyük şehirlerdeki aşırı trafik yoğunluğu da, şirketlerin çalışanlarını, mobil ve uzaktan çalışmaya yönlendirmesine neden oluyor. Şirketlere uzaktan VPN bağlantılarla erişmek, IP telefon ve video konferans gibi teknoloji altyapılarını kullanmak, çalışanların şirketteymiş gibi evlerinden çalışmalarını sağlıyor. Geçtiğimiz yıl içinde Xerox’un da bulunduğu küresel kuruluşların %51’i mobil/uzaktan çalışma prosedürlerini uygulamaya koydu, yüzde 77’si ise iş için kişisel mobil cihazların kurumsal ağlara bağlanmasına izin verdi.

Etiketler: » » » »
Share
2201 Kez Görüntülendi.
#

SENDE YORUM YAZ

8+1 = ?