logo

2016’da Gündemde Yer Alacak 5 Siber Güvenlik Konusu

jenerik_bilgi_guvenligi

Uyumsoft Bilgi Sistemleri ve Teknolojileri AŞ Bilgi Güvenliği Uzmanı Adem Şimşek, 2016 yılında, gündemde yer alacak 5 siber güvenlik konusuyla ilgili olarak “Siber güvenlik alanında ülkemizde yaşanan olaylar günden güne artarken, bilgi güvenliği toplum hafızasında kalıcı bir yer edinmeye başladı. Geçtiğimiz yıl yaşanan en büyük 2 olayı hatırlamaya çalışırsak, ülke genelinde etkili olan elektrik kesintileri ve tr uzantılı adreslere yapılan DDoS saldırısını anımsamak zor olmasa gerek. Peki, böylesine bir ortamda siber güvenlik alanında 2016 yılında bizleri neler bekliyor? Belki biraz güvenlik sektörünü de içine alırsak, firmaların takip etmesi gereken bilgi güvenliği başlıkları nelerdir? İşte 2016 yılında siber güvenlik anlamında önümüzde duracak 5 konu başlığı şunlardır:

1-Bilgi güvenliği ve yönetimi: Bireysel ve kurumsal anlamda, bilginin güvenliği ve yönetimi alanında farkındalık seviyesi yükselecektir. Bilhassa, bireysel kullanıcıların günlük yaşantı içinde kişisel verilerinin nerede tutulduğu ve nasıl kullanıldığı ile ilgili endişelerinin artması beklenmektedir. Kişisel verilerin istenilmesi durumunda, muhtemel kötüye kullanım durumu aklımızı karıştıracağı umuluyor. Örneğin, geçtiğimiz yıl bize ait telefon bilgilerinin elden ele dolaştığını, aniden ortaya çıkan telefon aramaları ve sonrasında otomatik telesekreterin bize “merhaba” demesinin ardından “nereden bizi buldular” sorusunu çokça sorduğumuzu da hatırlayalım.

2-Kişisel verilerin değeri: Biz her ne kadar kişisel verilerin korunması anlamında tüketicilerin daha fazla farkındalığı olacağını söylesek de, bize ait bilgilerin değeri daha da artacak. Yıllık hedefleri tutturma planıyla satış baskısı altında kalan pazarlama sorumluları, bir şekilde daha hızlı tüketici bilgilerine ulaşmaya çalışacaktır. Özellikle hastane, eğitim ve devlet kurumlarında bize ait çok özel bilgilerin her ne kadar bizim için parasal bir değeri yok; ama firmalar için paraya giden yolu gösteren bir kılavuz niteliğinde olabiliyor. Dolayısı ile verinin paraya dönüşümüne tanıklık edeceğimiz günler yakındır.

3-Finans sektörünün izinde: Siber yaşamımızda, son kullanıcı güvenliğinde lider hamleler yapan kurumlar arasında en önemlisi finans sektörüdür. Müşterilere sundukları hizmetlerin güvenliğini sağlama adına, yatırımları her geçen gün artmaktadır ve müşteri memnuniyetini oldukça önemsemektedirler. Bu bakış açısının, zamanla kıymetli verilere sahip tüm sektörlere yayılması beklenmektedir. Finans sektöründeki kritik hamleler, diğer sektörler tarafından çok yakın takibe alınacak gözükmektedir.

4-Akıllı telefon güvenliği: Günlük hayatımızda, elimizden düşmeyen cihazların başında akıllı telefonlar gelmektedir. Müşteriye ulaşma anlamında büyük bir yarışın olması, firmaları akıllı telefonlarda da çalışabilen uygulamalarını piyasaya sürmelerine vesile oluyor. Akıllı telefonlarda kullanılan uygulama sayısının artması, buna bağlı uygulamaların erişim yetkileri vb konuları da gündeme getirecektir. Bu sebeple, kimlik bilgilerimizin güvenliği düşünülerek, kimlik yönetim sistemleri vasıtası ile bu uygulamaları yönetme ihtiyacını ortaya çıkartacaktır.

5-Güvenlik merkezli tasarım: İnsan için kan ne ise, teknoloji için de internet o kadar önemli bir duruma geldi. İnternetsiz bir yaşantı belki düşünemiyoruz. İnternetin hayatın merkezine yolculuğu biraz daha hızlanacak gibi. İnternet tabanlı kullandığımız cihazların sayısında da büyük oranda artış olacağı bekleniyor. İnternetin geniş alanlarda kendine yer bulması, aynı oranda güvenlik risklerini de gündeme getiriyor. Ne kadar fazla cihaz, o kadar çok güvenlik problemi demektir. Bu sebeple, üretilen internet merkezli cihazlardaki en büyük atılım, “güvenlik tabanlı bir tasarım”ın hayata geçirilmesi olacaktır. Firmalar, tasarım aşamasında bu güvenlik konularını masaya yatırarak, ürünlerinin güvenlik seviyesini deklare etmekten çekinmeyeceklerdir.

İnternet hayatımıza çok büyük renk kattı, müthiş katkılar sağlayarak yaşam kalitemizi daha da ileriye taşıdı. Ancak, bu ilerlemenin çok gerisinde kalan güvenliğin; teknoloji ile eş değer seviyede ilerlemesi en büyük temennimiz olmaktadır.

Etiketler: » »
Share
2467 Kez Görüntülendi.
#

SENDE YORUM YAZ

10+4 = ?