logo

3 Bin Yıllık Tarihi Nekropol Alanında Çalışmalar Sürüyor

mh_nekropol

Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin Antalya’nın geleneksel çarşı ve pazar kültürünü yaşatmaya yönelik hayata geçirdiği Doğu Garajı Projesi’nin tarihi mezarlık alanını kapsayan ilk bölümünde çalışmalar sürüyor. Aslında 2 bin yıllık bir tarihi olduğu sanılan Antalya’nın 3 bin yıllık tarihin ortaya çıktığı Nekropol alanında, çalışmaların çok büyük kısmı insan gücü ile yürütülüyor. Arkeolojik Sit alanın zarar görmemesi için bölgeye basit iş makineleri dışındaki hiçbir iş makinesi sokulmuyor. Doğu Garajı Projesi’nin ilk etabı kapsamında Mayıs ayında başlayan çalışmalar tarihi mezarlık alanında büyük bir hassasiyetle devam ediyor. Nekropol alanını dış etkenlerden koruyacak üst yapının taşıyıcılarına ait temel yapısının oluşturulması için ekipler çok özenli bir çalışma yürütüyor. Tarihi mezarlık alanındaki her bir temel kuyusu insan eli ve basit iş makineleri ile açılıyor. Nekropol alanı adeta nakış gibi işleniyor.

Eserler kendi alanında sergilenecek

Antalya tarihini 3 bin yıl geriye götüren Nekropol alanındaki arkeolojik buluntuların yağmur ve güneş ışınlarından korunması için tüm alanın üzeri bir örtü ile kaplanacak. Çağdaş yapım teknikleri kullanılarak yapılacak ve oldukça hafif olacak olan üst örtüye ait taşıyıcılarının zeminden destek alması gerektiğinden alanda bulunan kalıntılara zarar vermeden direkler dikilecek. Büyük bir titizlikle yürütülen çalışmalar, Büyükşehir Belediyesi arkeologlarının ve teknik kontrol ekibinin de dahil olduğu kontrol teşkilatı denetiminde yapılıyor. Antalya Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun kararları çerçevesinde devam eden çalışmalar Antalya Müze Müdürlüğü de yakından takip ediyor. Antalya Belediye Başkanı Menderes Türel “Oradaki manzarayı gördüğümde inanılmaz heyecanlandım. Birçok iskelet, mezar oyukları, içinde orijinal eserler vardı. Orada aynen şunu söylemiştim. Burada petrol bulmuş kadar sevindim. Biz Doğu Garajı’nda zaten bir cazibe merkezi kazandırmaya çalışıyor iken bu nekropol alanının ortaya çıkması Doğu Garajı’nın cazibesini çok daha artıracaktı. Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Müze Müdürlüğü arkeologları ile çalışma başlattık. Son derece titiz bir çalışma yaptılar. Çıkan eserlerin orjinallerini Müze müdürlüğü kapsamında korumaya aldılar. İnşallah projeyi ileride hayata geçirdiğimizde orijinal kopyalarını burada sergileyeceğiz. Antalya’nın tarihinin 2 bin yıl öncesinden başladığını sanıyorduk. Burada yapılan kazı çalışmalarında bir gerçek daha ortaya çıktı. Bu eserler 3 bin yıllık bir tarihe sahipti. Bu nekropolle birlikte Antalya tarihi 2 bin yıldan 3 bin yıla geriledi” dedi.

“Çağdaş Kent Müzesi” sergilerle hayat bulacak

‘‘Çağdaş Kent Müzesi’’ konseptiyle düzenlenen Nekropol alanında teşhir, canlandırma ve bilgilendirme unsurları yer alacak. Alan süreli ve yıl boyu devam eden sergilere ev sahipliği yapacak. Arkeolojik kazıların ortaya çıkardığı zemin, bir dizi platform sayesinde çevresindeki sokak kotlarına uyumlu olacak. Böylece yarı-açık sergileme alanları oluşturulacak. Alt kotlarda mezarlara yakın gezinti güzergahı ahşap, cam ve çelik elemanlar ile oluşturulacak.

Geleneksel halk pazarı kültürü yaşatılacak

Öte yandan, Doğu Garajı Projesi’nin ikinci etabının “Nekropol Alanı” ile ilişkilendirilerek tasarlanmış projesinin yapım işi için de ihale hazırlık çalışmaları sürüyor. İkinci etap projesi, bünyesinde kültürel, sosyal ve ticari tesisler ile çevre düzenlemesini barındırıyor. Kentsel bir kompleks olarak planlanan proje, teknik ve lojistik üniteleri de içeriyor. Geleneksel çarşı kültürünü Doğu Garajı’nda nekropol ’ün etrafında yaşatacak proje, kent merkezindeki ticaretin artırılmasına da katkı sağlayacak.

700 kişilik konser ve tiyatro salonu yapılacak

Büyükşehir Belediyesi tarafından yaptırılacak proje, kültür merkezi olarak da işlev görecek. Projede 700 araçlık bölgenin en büyük yer altı otoparkı olacak. 25 otobüs kapasiteli park da bu alanın içinde yer alacak. Pazar yeri ve esnaf için dükkanlar olacak. Geleneksel halk pazarı kültürünün de yaşatılacağı proje içinde mağazalar restoranlar da söz konusu. Ayrıca Büyükşehir Konservatuvarı yaşam canlılığı sağlaması adına çarşının en üst katına taşınacak. Bina içinde 700 kişilik konser ve tiyatro salonu hizmet verecek.

Etiketler: » » » »
Share
2113 Kez Görüntülendi.
#

SENDE YORUM YAZ

10+4 = ?