logo

Açık Pazar Hareketi, Kadın Tüketicileri kadinureticiden.com Üzerinden Buluşturuyor

Anadolu Kültür Sanat Kalkınma ve Yardımlaşma Derneği Danışmanı ve Açık Pazar Hareketi’nin Mimarlarından Kübra Sultan Yüzüncüyıl

Anadolu Kültür Sanat Kalkınma ve Yardımlaşma Derneği tarafından kurulan Açık Pazar Hareketi, pandemi döneminde gerek yasaklar nedeniyle kapanan pazarlar ve gerekse pazar alışverişlerinin düşmesi dolayısıyla ürünlerini pazarlama imkanları gittikçe daralan kadın üreticilerin, yılın 365 günü ürünlerini satabilmeleri amacıyla başlattığı bir dayanışma hareketi. Açık Pazar Hareketi, üretici kadıları ve tüketicileri kar amacı gütmeyen bir e -ticaret sitesi olan kadinureticiden.com üzerinden buluşturuyor. Yapılan alışverişlerden hiçbir şekilde komisyon ve kargo ücreti talep edilmiyor. Üye üreticilerden ise herhangi bir aidat ücreti alınmıyor.

Tüketicilerle küçük ölçekli kadın üreticileri aracısız olarak buluşturduklarına değinen Anadolu Kültür Sanat Kalkınma ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Ömer Serdar Karaca, amaçları ve faaliyetleriyle ilgili olarak “Sağlıklı beslenmenin herkesin hakkı olduğunu ve sağlıklı besinlerin daha ulaşılabilir olması gerektiğini savunuyoruz. Gezegenimizdeki yaşam kaynaklarımıza ağır bedel ödeten bu kâr odaklı gıda üretimi yerine dünyayı besleyen emekçi kadınları güçlendirmek istiyoruz. Kadın üreticilerimizin üretici pazarları ve köy pazarlarında satışa sundukları ürünleri makbuz karşılığında değerinden satın alıyor, gereği şekilde ambalajlayarak üzerine hiçbir kar koymadan kadinureticiden.com sitesinde üreticinin ve pazarın isminin de olduğu etiketle satışa sunuyoruz” dedi.

Ürün Seçimi

Satışı yapılan ürünlere dair bilgi veren, Anadolu Kültür Sanat Kalkınma ve Yardımlaşma Derneği Danışmanı ve Açık Pazar Hareketi’nin mimarlarından Kübra Sultan Yüzüncüyıl, ürün seçiminde çok ciddi bir ön araştırma süreci olduğunun altını çizerek “Ürünleri seçerken titizlikle çalışan bir saha ekibimiz var. Her bölgede üretimi yerinde gören birkaç gönüllümüz mevcut. İlk etapta saha temsilcilerimizin bire bir ulaştığı üretici kadınlarla yola başladık. Şimdi ise çoğunlukla sitemiz üzerinden “Bizimle satış yapın formu” ile üretici kadınlarla iletişime geçiyoruz. Açık Pazar Hareketi’ne katılmak isteyen üreticilerin ürünlerinden birer numune alıyoruz, ürünlerin içeriğiyle ilgili bilgileri tarafımıza ulaştırmalarını istiyoruz. Gelen numune ürünler demo şefimiz tarafından mutfakta test ediliyor. Onay aldığı takdirde ürünler sisteme dahil ediliyor” dedi.

Covid 19 Salgını ve Gıda Güvenirliği

Covid-19 salgınıyla birlikte tüm dünya gıda güvenliğine dair ciddi bir sınavdan geçiyor. Doğal, iyi ve sürdürülebilir gıda tüketimine yönelik talep arttıkça, besin üretim-tedarik zincirleri bu artan talep karşısında dönüşüyor. Doğaya dost üretim tekniklerinin bilgisine sahip kadınların önemi gittikçe artıyor. Kadınlar ürettikçe, toplumun mevsimine uygun, doğal beslenme talebini karşılamak kolaylaşıyor. Bu tarihsel kırılma sürecinde kadınların üretim süreçlerini iyileştirmek, dayanışma kurmalarına yardımcı olmak, onları ekonomik ve sosyal anlamda güçlendirmek her zamankinden daha kritik bir öneme sahip.

Kadın Üreticilere Çok Yönlü Destek

Hem gıda güvenliğini vurgulamak hem de kadın emeğini görünür kılmak yolunda anlamlı bir fark yaratan Açık Pazar Hareketi, kadınları yalnızca ekonomik olarak değil sosyal olarak da güçlendirmek hedefiyle faaliyetlerini genişletmeyi planlıyor. Hareketin hedefi 40.000 kadın üreticiye dokunmak ve onların her açıdan güçlendirmesine katkı sağlamak. Uzun vadede, kadın üreticiler için bir okul kurmak hedefleniyor. Halihazırda ise, üretici kadınların dijital medya okuryazarlığı, gıda okuryazarlığı gibi eğitimlere katılmaları sağlanıyor. Küçük ölçekli üretim yapan kadınların en çok ihtiyaç duyduğu emeklilik planlama konusunda da destek programları oluşturulması düşünülüyor.

Açık Pazar Hareketi’nden Üreticilere, Tüketicilere ve Sponsor Adaylarına Çağrı

Açık Pazar Hareketi

Kadın üreticileri, ürünlerinin kadinureticiden.com sitesinde yer alması için site üzerinden başvuruda bulunmaya;

Duyarlı tüketicileri; alışverişlerini sağlıklı ve doğal ürünler sunan, kâr amacı gütmeyen “kadinureticiden.com” sitesinden yaparak bu dayanışmaya katılmaya. Aynı zamanda kargo ücretinden muaf ve iade güvenceli alışveriş deneyimini yaşamaya;

Sponsorlar adaylarını ise; kadın üreticilerin ürünlerinin kargo ücretlerini karşılamaya, başlatılan eğitim çalışmalarına destek olmaya veya ürünleri satın alıp ihtiyaç sahiplerine ücretsiz dağıtarak bu iyilik hareketine katılmaya çağırıyor.

Etiketler: » » »
Share
4623 Kez Görüntülendi.
#

SENDE YORUM YAZ

3+6 = ?