logo

Akyol Sanat Merkezi’nde “Olağanüstü” Bir Sergi

mh_sergi_akyol_18

Akyol Sanat Merkezi Yöneticisi Ayla Akyol

Akyol Sanat Merkezi; 18 yaşından büyük izleyici kitlesine hitap ettiği  “Olağanüstü” isimli resim sergisine 8-22 Ocak 2015 tarihleri arasında ev sahipliği yapıyor.

Doğumdan ölüme kadar insanoğlunun alışageldiği olgulardan bir tanesi muhakkak ki çıplaklıktır. Bunun estetik bir şekilde resme dönüştürülmesidir nü. Olağan ve bir o kadar da olağanüstü. İnsan yüzlerinin, figürlerinin hiçbir kapanıklık içermeyen sade ve yalın bir şekilde ifade edilmesini sağlar nü. Her şey doğaldır. Alışılagelmiş bir durumdur aslında çıplaklık. Bastırılmış öğelerle dolu hayatlar yüzünden doğallığımıza başka anlamlar yükleyerek öğrenmemiz gereken şeyleri bırakıp zihinlerimizi kapatıyoruz. Şeffaf ve doğal olmalı insan. Çıplak geldiğimiz gibi çıplak gidiyoruz.

Eğer ki, çıplaklık ayıp ya da çirkin bir şey olsaydı doktorlarımız tedavilerini hangi yöntemlerle ve nasıl yapacaklardı sorusu olağandan farklı olarak karşımıza çıkardı.

Sergide yer alan “Kadın hastalıkları doğum uzmanı, tıbbi seksolog, ressam ve yazar” Akif Poroy sergi hakkındaki görüşlerini aşağıdaki şekilde ifade ediyor:

“Nü” M.Ö 12.000 lere kadar geriye giden mağara resimlerinden günümüze kadar her dönemde sanatçıların en çok çalıştığı olgudur. Sanatta müstehcen yoktur, ancak estetik olmayan vardır. Çirkin olan vardır. Müstehcenlik kendi ahlaksız düşünceler içinde olanda vardır denebilir. Çirkin olan, estetik olmayan ise sanat dünyasında zaten elenir. Kaybolur. Diğer bir deyimle belki estetik olmayan Nü veya cinsel ögeler içeren bir resim veya heykel, yani çirkin olan bana göre müstehcendir, denebilir. Sanatçı ne türde çalışırsa çalışsın avangardisttir. Tabii ki her sanatçının çalışmasını herkesin her zaman beğenmesini bekleyemeyiz. Ancak evrensel sanat değerleri çerçevesinde sanatı değerlendirebilecek düzeye gelmeliyiz diye düşünebiliriz. O zaman kimse “nü” den korkmayacaktır.”

Sergide yer alan sanatçılar (Akif Poroy, Ayla Akyol, Ali Saim Akyol) , olağan durumdaki nü yorumlarını olağanüstü bir şekilde izleyicilere sunuyorlar.

Sergi 22 Ocak 2015 tarihine kadar Akyol Sanat Merkezi’nde izlenebilir.

Adres : Şakayık Sok. Desen Apt. No:17 D:1 Teşvikiye – İstanbul

Etiketler: » » » » »
Share
2456 Kez Görüntülendi.
#

SENDE YORUM YAZ

10+6 = ?