logo

Balkan Naci İslimyeli’nin 45. Sanat Yılı Sergisi Açıldı

Modern sanatımızın öncü isimlerinden Prof. Balkan Naci İslimyeli, 45 yıllık sanat kariyerini son 30 yıldır ürettiği eserlerden derlenen büyük bir sergiyle kutluyor. 20 Eylül – 27 Ekim 2017 tarihleri arasında Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’nin ev sahipliğinde Tophane-i Amire Kültür Sanat Merkezi’nin Beş Kubbe ve Tek Kubbe salonlarında sanatseverlerle buluşan sergide İslimyeli’nin tuval, fotoğraf, video, enstalasyon, tasarım ve heykel alanında ürettiği yapıtlar yer alıyor. Her şeyin hızla tüketildiği günümüzde yaşananları unutmamak ve hafızada canlı tutmak arzusuyla sergisine “Hatırla adını veren sanatçı, kariyerinin son 15 yılından hiç sergilenmemiş eserlerini de ilk defa sergiliyor.

Aynı zamanda sanatçının 70. yaş günü olan 20 Eylül’de gerçekleşen açılışta MSGSÜ Rektör Yardımcısı Prof. Alev İdrisoğlu, Mustafa Alabora, İnci Aksoy, Mahmut Nüvit, Osman Sınav, Bedri Baykam, Leyla Alaton, Hüma Kabakçı, Leman-Atilla Dorsay, Aziz Yeniay, Kezban Arca Batıbeki, Nesligül Aksoy, Asuman-Adnan Çoker, Ender Güzey, İsmail Acar, Pervin Tan, Bahar Kayserilioğlu gibi cemiyet ve sanat dünyasından birçok isim sanatçıyı yalnız bırakmadı.

Küratörlüğünü Erkan Doğanay’ın yaptığı “Hatırlasergisi özellikle İslimyeli’nin sanatsal serüveninin ikinci yarısı olarak adlandırılabilecek bir dönemi kapsıyor. “Hatırlasergisinin seçkisi çoğu sanatçının özel koleksiyonu için sakladığı, kendi dönemlerinin sayılı örneklerinden oluşuyor. Tüm işleri gibi son dönemdeki yapıtları da insan ve bellek merkezli olan sanatçının “Hatırlasergisinde kronolojik bir sıralama bulunmazken, sergi tematik bölümlere ayrılıyor. Böylece tüm dönemlerindeki farklılıkların ve ortak noktaların birlikte, net bir şekilde görülmesini hedefleyen İslimyeli’nin şiirleri ve metinleri ise, hem yapıtların içine hem de mekanın bütününe yayılıyor. Unutkanlıklarla sakatlanmış bir toplumun belleğini kendi tarihinden bir derlemeyle yenileme isteğinden doğan “Hatırla sergisinin seçkisi sanatçının tipik tercihlerini yansıtıyor. Çok hızlı değişen ve bu değişimi kendini yitirerek gerçekleştiren bir toplumda yeni kuşaklara böyle hatırlatmalar yapmak gerektiğine inanan sanatçı, hiç sergilenmemiş bir birikimi öncekilerle birlikte sunmanın vaktinin geldiğini ifade ediyor.

Sanatçı, hatırlamanın en yapıcı insani değer olduğunu belirtiyor. “Sanat, belleğin en yüceltilmiş halidir ve ancak hatırlayanlarla unutmayanlar gelecek hayalleri üretebilirler. Özetle, yaşadığımız günü doğru kavramak, önceki yaşananları hatırlamakla mümkün” diyen sanatçı, insanlık tarihinin bir parçası olmanın ancak hatırlamakla mümkün olabileceğini dile getiriyor.

Sergi, Pazartesi hariç her gün 10.00-19.00 saatleri arasında sanatseverlerin ziyaretine açık olacak.

Prof. Balkan Naci İslimyeli Hakkında

Prof. Balkan Naci İslimyeli, sanat hayatının başından bu yana yaratım alanının yerleşik değerlerini sorgulayarak kendine yeni yollar açmış bir sanatçıdır. Bellek, zaman, kimlik ve kültür sorgulamaları İslimyeli’nin tüm sergilerinde değişik malzemelerle yeni ifadeler kazanır. Yapıtları, sanatlararası ilişkilerin özgün bir toplamıdır; resim, fotoğraf, heykel, enstalasyon, tasarım ve video gibi alanların tümünde ürün veren sanatçı, şair ve yazar kimliği ile de bilinir. Anadolu coğrafyasının evrensel boyutunu yapıtlarında çok yönlü, çok kültürlü ve çok katmanlı bir bütünlük içinde hissettiren sanatçı, zaman içinde hep var olan insan sorunlarına yönelir. Bunlar aidiyet, sınırlar, yabancılaşma, parçalanma ve arayış sorunları içinde bunalan insanın yaşamına ilişkin sahnelerdir. İslimyeli’nin sanatına incelikle yerleştirilmiş bir mizahtan söz edilebilir. Bu, her dönemdeki yapıtlarında sezilen melankoliyi yumuşatan bir ironi biçimindedir.

Adres: Kılıçali Paşa Mah. Boğazkesen Cad. Defterdar Yokuşu No:2   Tophane – Beyoğlu / İstanbul

Etiketler: » » »
Share
4012 Kez Görüntülendi.
#

SENDE YORUM YAZ

6+2 = ?