logo

“CUTU”, Büyük Veriyi Sıkıştırarak Yüz 98’e Kadar Küçültüyor

mh_cutu_lansmani

Digital Planet, yazılım entegrasyonuna ihtiyaç duymadan dokümanları yüzde 98’e kadar sıkıştıran en yeni teknoloji ürünü ‘Cutu’yla büyük verileri küçültecek.

Konuyla ilgili olarak 1 Aralık 2016 tarihinde düzenlenen basın toplantısında bilgi veren Digital Planet Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Vural, Digital Planet olarak bugüne kadar Türkiye’de pek çok ilke imza attıklarını, ‘Cutu’yla da iş dünyasında devrim yaratacaklarını söyledi. Digital Planet’in müşteri iletişimi yönetimi (CCM), e-fatura, hybrid mail, kişiye özel sınav otomasyonu, yüksek sıkıştırmalı sayısal arşiv uygulaması gibi çoğu ihraç edilen ödüllü teknolojilerle faaliyet gösterdiği sektörde öncü rol üstlendiğinin altını çizen Adnan Vural, “E-dönüşüm sektörünün en kapsamlı ve en yüksek işlem hacmine sahibiz. Kapsamlı ve güvenilir çözümler sunmakla birlikte benzersiz teknolojiler de üretiyoruz. Yazılım entegrasyonuna ve kurulumuna ihtiyaç duymadan dokümanları yüzde 98’e kadar sıkıştıran ‘Cutu’yla Ar-Ge ve teknoloji gücümüzü bir kez daha ortaya koyduk. Tamamen kendi Ar-Ge laboratuvarımızda geliştirdiğimiz Cutu ile ‘Büyük Veri Artık Büyük Veri Değil” diyebiliyoruz” dedi.

Digital Planet olarak büyük dataların nasıl yönetilmesi gerektiğini çok iyi bildiklerini ifade eden Adnan Vural, en hassas finansal operasyonları olağanüstü düşük maliyetlerle yönetebildiklerinin altını çizerek, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Her gün üretilen veri miktarı çok büyük oranda artarken, depolama alanı ihtiyacı doğuyor. Tüm bunlar verilere erişim süresini artırıyor. Cutu’nun çıkış noktası da işte tam burada… Linux bazlı Cutu, yazılım entegrasyonuna ve kurulumuna ihtiyaç duymadan dokümanları sıkıştıran bağımsız bir platformdur. Dosya işlemleri yani kopyalama devam ederken sıkıştırma yapılabilir ve belge türlerine göre farklı yöntemler kullanılabilir. İhtiyaç duyulduğunda orijinal dokümanlara erişilebilir ve platform mevcut depolama çözümlerine entegre edilebilir.”

Büyük verileri kolaylıkla sıkıştırabilen Cutu sayesinde çekirdek (kernel) seviyesine kadar inildiğini ifade eden Adnan Vural, hız, performans ve kişiselleştirme imkânı sunduklarını anlattı. Sıkıştırmanın, kopyalama işlemiyle birlikte başladığını ve her iki işlemin aynı anda bittiğini belirten Adnan Vural, bu sayede çalışma süresinin büyük ölçüde azaltıldığını söyledi. Adnan Vural, “Örnek olarak, telekomünikasyon, sigortacılık ve finans sektörlerinde, logo ve yazı tipleri içeren kredi kartı ekstreleri, poliçeler ve faturalar bulunmaktadır. Belgede logo ve yazı tipleri farklı konumlarda olsa da benzerdir. Bu benzerlikleri bulmak ve ayrıştırmak için dinamik bir algoritma kullanılır. Ayrıştırmadan sonra, sıkıştırma işlemi çok daha verimli bir şekilde sona erer” dedi.

“Eskiden uzaya gitmek için astronot olmak gerekiyordu. Artık turistik amaçlı gezilerle isteyen herkesin uzaya gitmesi mümkün” diye devam eden Adnan Vural, Cutu sayesinde şirketlerin kuruma özel kritik uygulamaları ve güvenlik politikalarını normal şartlarda yazılımı çok zorlu olan kernel (çekirdek) seviyesinin benzersiz imkânlarından kolayca faydalanarak işletim sistemini kişiselleştirebileceğini anlattı.

Cutu’nun Türkiye’deki sıkıştırmalı arşivleme ürünleri arasında birinci sırada olduğunu belirten Adnan Vural, sürücü seviyesinde çalışan ürünün mevcut depolama çözümleriyle entegre olduğunu söyledi. Patent başvurusunda bulundukları Cutu’nun belgeleri bir yazılım entegrasyonuna gerek duymadan sıkıştırabilmesinin en önemli avantajı olduğunu ifade eden Adnan Vural, sıkıştırma performansının veri giriş formatına bağlı olarak değişebildiğini, ancak yapılan testlerde Cutu’nun belgeleri yüzde 98, ses ve video dosyalarını ise yüzde 40’a kadar kayıpsız sıkıştırabildiğini açıkladı.

Tamamen bağımsız bir platform olan Cutu’nun istendiği anda orijinal veriye kayıpsız ulaşma imkânı sunduğunu ifade eden Adnan Vural, “Cutu sayesinde şirketler disk alanında çok ciddi tasarruf sağlayacak. Dosya işlemlerini çok daha hızlı gerçekleştirecek, operasyonel maliyetler, lisanslar, yazılımlar ve enerji tüketiminden tasarruf sağlayacak” diye konuştu.

 ‘Cutu’da hedef sektörlerinin telekomünikasyon, sigorta, finans ve çağrı merkezleri olduğunu ifade eden Adnan Vural, büyük verilerle çalışan ve çalışmak zorunda olan tüm şirketlerin ‘Cutu’ya ilgi göstereceğini söyledi.

Etiketler: » » » »
Share
2472 Kez Görüntülendi.
#

SENDE YORUM YAZ

10+10 = ?