logo

Devrim Erbil’in Dev İstanbul Tablosu İstanbul Art Show’da 657 Bin Liraya Satıldı

Devrim Erbil

Devrim Erbil’in İstanbul Art Show Sanat Fuarı için özel tasarladığı 40 parçaya ayrılan 10 metrekarelik dev İstanbul tablosu, yapılan iki ayrı açık arttırma sonucunda 657 bin liraya satıldı. Fuarın “Hakikat Askıda: Post-truth Çağında Sanat” teması çerçevesinde, parçalanma, saçılma, dağılma göndermeleri bulunan yapıt, bir performansla 40 eşit parçaya ayrılarak satışa çıkarılmıştı. Parçalar, fuar süresince düzenlenen iki ayrı açık arttırmayla toplamda 657 bin liralık bir fiyatla alıcı buldu.

Açık arttırma sırasında katılımcılar arasında yoğun bir rekabet gözlendi. Başlangıç bedeli olarak 9 bin liradan satışa sunulan 50×50 cm büyüklüğündeki tablolar, zaman zaman 20 bin liranın üzerine çıkan fiyatlara erişti. Bazı sanatseverler, birden fazla parçayı almayı tercih etti.

Devrim Erbil İstanbul Art Show için tek seferlik olarak gerçekleştirdiği bu performansı, İstanbul Art Show Sanat Direktörü Yalın Alpay’la birlikte tasarlamıştı. Benzer bir performansın yeniden gerçekleştirilmesi söz konusu olmadığından, yapıttaki tablolar önemli bir koleksiyon değeri taşıyor.

İstanbul Art Show

19 Aralık gecesi galası yapılan, 20 -22 Aralık tarihleri arasında İstanbul Hilton Exhibition Center’da sanatseverlerin ziyaretine açılan İstanbul Art Show, birçok farklı tarzda sanat eserini bünyesinde barındırdı. Son dönemin en çok tartışılan kavramı Post-truth’un sanatı nasıl dönüştüreceğinin tartışıldığı İstanbul Art Show’da birbirinden renkli ve değerli performanslar yer aldı.

Ressam Devrim Erbil’in İstanbul Art Show için özel hazırladığı; postmodernizmin parçalanma, bölünme, dağılma ve saçılma alt başlıklarına gönderme yapan eseri, sanatseverlerin beğenisine sunuldu. Mercan Dede olarak bilinen Arkın Ilıcalı’nın resimlerinden, heykellerinden, müziklerinden, video art’larından ve enstalasyonlarından fuar için özel olarak hazırladığı post-truth odasına ilgi büyüktü.

Türk plastik sanatlarına özgün katkılar veren sanatçılara özel ödül verildi

Ödül alacak sanatçılar arasında, resimlerinde psikolojik eleştiriyi özgün bir dışavurumcu tutum ve dramatik-trajik bir dil aracılığıyla betimleyen Mehmet Güleryüz, Mevlana ile Kafka arasındaki geniş yelpaze içerisinde salınarak insanı makrokozmos içerisinde bir böcek olarak tanımladığı kadar, insanın içerisinde de dev bir mikrokozmos tasvir eden Ergin İnan, kuramsal bir bakış çerçevesinde resimlerini entelektüel bir duyarlıkla inşa eden, boşluğun sınırlarını, kişinin yönlendirilmelerini sorgulayan Ekrem Kahraman ve heykellerinde kullandığı akışkan formlarla, plastik öğeleri konu ve temaya öncelikli tutan Mahmut Aydın yer aldı. Ödül töreninde Pariste olan Mehmet Güleryüz adına Paris’ten gelen Kerem Topuz’a (Hıfzı Topuz’un oğlu), Ergin İnan ameliyat olduğu için onun adına Sanat Direktörü Yalın Alpay ödül verildi.

Fuar süresince gerçekleştirilen Art Talks/Sanat Sohbetleri etkinliklerine Marc Ottavi, Prof. Dr. Emre Alkin, Mehmet Erte, Mercan Dede, Prof. Tülin Onat, Prof. Fevzi Karakoç, Dr. Fırat Arapoğlu, Dr. Kumru Eren, Prof. Dr. Uğur Batı gibi isimler konuşmacı olarak katıldı.

Doku Tıp Merkezi ana sponsorluğunda gerçekleşen, İstanbul Art Show’da, Melda & Dr. Serkan Aygın’ın çağdaş sanat koleksiyonundan otuz yapıtlık bir seçki de sanatseverlerle buluştu.

Sanat Direktörlüğünü Yalın Alpay’ın yaptığı, TG Expo tarafından düzenlenen İstanbul Art Show’un Seçici Kurulu’nda Fransız Resim Eksperi Marc Ottavi, Uluslararası Sanat Eleştirmenleri Derneği Türkiye Başkanı Dr. Fırat Arapoğlu, Galeri Direktörü ve Sanat Yazarı Dr. Kumru Eren, İran Galeriler Birliği Başkanı Lili Golestan ve Sanatçı Hanefi Yeter bulunuyor. Danışma Kurulunda ise Prof. Devrim Erbil, Prof. Dr. Emre Alkin, Prof Dr. Aylin Seçkin, Prof. Dr. Ahmet Kasım Han, Doç. Dr. Ece Ceyhan Baba, Doç. Dr. Hikmet Şahin ve Dr. Fatoş Altınbaş yer aldı.

Etiketler: »
Share
4855 Kez Görüntülendi.
#

SENDE YORUM YAZ

6+7 = ?