logo

Dijital Reklam Yatırımları Bu Yılın İlk 6 Ayında 14 Milyar TL Olarak Gerçekleşti

Berk Kulaksız

Deolitte’n Reklamcılar Derneği, Reklam Verenler Derneği, IAB TR, Arvak, Uryad ve MMA dernekleri ile birlikte gerçekleştirdiği Türkiye Tahmini Medya ve Reklam Yatırımları raporu açıklandı.

Rapora göre geçen yıl ilk 6 ay dijital 7.9 milyar TL iken, bu yıl ilk 6 ay 14 milyar TL ile yaklaşık %78’lik bir büyüme ile ortalamanın da üzerinde büyüme gerçekleştirmiş durumda.

Rapora göre 14 milyar TL’lik bütçenin 8.1 milyar TL’si direkt olarak markalardan mecralara (çoğunlukla yurtdışı mecralar) gönderildi. 5.9 milyar TL’lik bölümü ise ajanslar gibi dijital partnerler üzerinden dağıtıldı.

Bütçenin büyük bölümü olan %37.7’lik kesim gösterim bazlı reklamlar alırken, %34 ile video yine yükselişini sürdürüyor. Avrupa’da arama motorlarına ayrılan bütçe ortalaması %43 iken Türkiye’de bu sayı %21,3’lere kadar gerilemiş durumda.

Dijitaldeki bütçenin yine büyük bölümü (%76’sı) mobil siteler ve mobil app’ler üzerinden yayılıyor. Yani masaüstü reklamlar şu anda %24’lük bir seviyede.

Dijital reklamcılığının artışının yanısıra, yükselen enflasyon ve arz-talep dengesi sebebiyle artan birim maliyetler de büyüme nedenlerinden oldu.

Trendlerde ses reklamcılığı, dijital açıkhava reklamcılığı, ve Connected TV (Smart TV ve oyun konsollarında internet bağlantısıyla yayınlanan video içerikleri) reklam yatırımlarının da gittikçe arttığı görülüyor.

Digital Advice Lab, hizmet verdiği global ve yerel markalarla bu büyümeyi zaten öngörüyor, bütçe alokasyonu ve ekip yapısı ile ilgili bütün tedbirleri zamanında alıyor. Reklam bütçeleri yılın geri kalan yarısında özellikle çok yoğun geçmesi beklenen kasım kampanyaları ve yılbaşı reklam çalışmaları ile birlikte 2022 için 30milyar TL’yi geçeceğini tahmin ediyor.

Raporun tamamı için: https://rd.org.tr/Assets/uploads/97f70ad0-5623-493b-a81b-616dd0bfcf27.pdf

Etiketler: » »
Share
277 Kez Görüntülendi.
#

SENDE YORUM YAZ

8+5 = ?