logo

EGD’nin “Küresel Isınma Kurultayı” İzmir’de Gerçekleşti

mh_egd_kuresel_isinma_kurultay_izmir

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, EGD Başkanı Celal Toprak

Ekonomi Gazetecileri Derneği (EGD) VIII. Küresel Isınma Kurultayı 30 Kasım 2016 tarihinde Tarihi Havagazı Fabrikası Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi. Shell ve Coca Cola sponsorluğunda, www.iklimekonomisi.org desteği ve İzmir Büyükşehir Belediyesi katkılarıyla yerel yöneticilerin, gazetecilerin sivil toplum örgütlerinin temsilcilerinin katıldığı toplantıda kurultayın sloganı olan “Enerjiyi Verimli Kullan, Geleceğe Yön Ver” çağrısı destek buldu.

Kurultay’ın açılışında hoş geldin konuşması yapan EGD Başkanı Celal Toprak, günlerde normal olmayan yağışların iklim değişikliğinin bir sonucu olduğuna dikkat çekti. Kurultayın amacının yerel yönetim, sivil toplum örgütleri, iş dünyasının ve tüm toplumun farkındalığını artırmak olduğunu belirten Toprak, kurultay sonucunda açıklanacak sonuç bildirgesinin dikkate alınmasını isteyerek “Biz Kurultay’ı bugüne kadar hep İstanbul’da yaptık. Bir kere Ankara’da yapmıştık. Bu defa İzmir’i seçtik. İzmir’i önemsiyoruz. Çünkü İzmir iklim değişikliği konusunda çok önemli hedefler koydu, sözler verdi. Biz de İzmir’in çevreye yaptığı yatırımlara ‘İzmir modeli’ dedik. Bu modelin yaygınlaşmasını diliyoruz” dedi.

Kurultay’ın açılış konuşması için kürsüye gelen İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, küresel iklim değişikliğinin getirdiği tehlikenin farkında olduklarını, 2020 yılında İzmir olarak karbon salınımını yüzde 20 azaltma yönünde verdikleri taahhüdü yerine getirme hedefiyle çalıştıklarını belirtti.

Raylı sistem yatırımlarıyla 2019’da 250 kilometrelik bir ağ kuracaklarını, 20 araçla deneme sürecinde olan elektrikli otobüsleri tüm kente yaygınlaştırmayı planladıklarını anlatan Kocaoğlu “Küresel ısınmanın getirdiği yağış düzensizlikleriyle mücadele etmek için yoğun çaba sarf ediyoruz. Sellere neden olan yağmur suyunu kanalizasyondan ayırmak için 355 kilometrelik yatırımı tamamladık, gelecek yıl 140 kilometre daha tamamlanacak” dedi. Kentin çanak şeklindeki yapısı nedeniyle bazı bölgelerde yaşanan sorunları pompalarla aşmaya çalıştıklarını dile getiren Kocaoğlu “Bazı noktalarda pompa sistemiyle suyu denize atmaya çalışıyoruz. Deniz med cezirle yükselmediği müddetçe pompa yeterli oluyor. Ancak deniz yükseldiğinde yağmur yağmasa bile sıkıntı yaşayabiliyoruz, örneğin Kordon’u deniz suyu basabiliyor” dedi. Kocaoğlu, küresel ısınmanın sadece bir belediyenin ve ülkenin çalışmalarıyla önlem alınarak yok edilecek bir sorun olmadığını sözlerine ekledi.

Başkan Kocaoğlu’nun ardından EGD Yönetim Kurulu Üyesi Çetin Ünsalan’ın yönettiği ilk oturum başladı. Oturum öncesi Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş da söz alarak halkın çevre duyarlılığının ve çevre bilincinin geliştirilmesine dikkat çekti. Özellikle çocuklara yönelik eğitim projeleri yaparak bu konuda önemli adımlar attıklarını anlattı.

Başkan Pekdaş’ın ardından söz alan Yaşar Holding Yönetim Kurulu Üyesi Feyhan Yaşar, bu tür toplantıların çok önemli olduğunu belirterek “Hep birlikte bu tür toplantıları daha fazla yapmalıyız. Üniversiteler başta olmak üzeren tüm toplumsal kesimlerinin katılımını artırmalıyız” dedi.

Panelde konuşan Seferihisar Belediyesi Başkanı Tunç Soyer, enerji kooperatifleri yoluyla halkın da yenilenebilir enerji hareketine katılımını artırmak için başlattıkları projeler hakkında bilgi verdi.

Üç Oturumda Sorunlar Ele Alındı

Açılış konuşmalarının ardından Kurultay’ın “Enerjide Dönüşüm ve İklim Değişikliği’ne Medyanın Bakışı” başlıklı ilk oturumuna geçildi. Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Üyesi Hüseyin Vatansever’in yönetiminde gerçekleştirilen oturumun konuşmacıları Tarım Gıda Yazarları ve Gazetecileri Derneği Başkanı İsmail Uğural, Habertürk Gazetesi Yazarı Dilek Gappi, Hürriyet Gazetesi Yazarı Selim Türsen, Anadolu Ajansı Ekonomi- Finans Enerji Yayın Yönetmeni Fırat Gazel, Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer oldu.

Kurultay’ın ikinci oturumunda ise “Enerjide Dönüşüm ve İklim Değişikliğine Genel Bakış” konusu ele alındı. www.iklimekonomisi.org Editör- Gazeteci Pelin Cengiz’in yönetiminde gerçekleştirilen oturumun konuşmacıları İnvenura Ceo’su Burak Karapınar, Günder Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Kemal Gani Bayraktar, İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Koray Velibeyoğlu, İZKA Tanıtım Dış İlişkiler Birim Başkanı Nazlı Kayı oldu.

Kurultay’a ‘’Enerjide Dönüşüm ve İklim Değişikliğine Bakış’’ başlıklı sivil toplum örgütleri temsilcilerin katıldığı forumla devam edildi. Ekonomi Gazetecileri Derneği Başkanı Celal Toprak’ın yönetiminde gerçekleştirilen forumun katılımcıları ise şöyle oldu: İstanbul Üniversitesi Orman Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Doğanay Tolunay, Yaşar Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr Hacer Gemici, Karbon Emisyonu (Seragazı) Düşürme ve Kontrol Derneği Başkanı Ali Özcem Kılıç, Çevreci Enerji Derneği Başkanı Tolga Şallı.

EGD VIII. Küresel Isınma Kurultayı katılımcılara verilen ”Sertifikat Töreni” ile devam etti.

Etiketler: » » »
Share
2467 Kez Görüntülendi.
#

SENDE YORUM YAZ

5+7 = ?