logo

Enerjide Küresel Gelişmelerin Türkiye’ye Etkileri Masaya Yatırıldı

Ekonomi Gazetecileri Derneği ve SHURA Enerji Dönüşümü Merkezi ortaklığında düzenlenen “İklim Ekonomisi” başlıklı yuvarlak masa toplantısı, Türkiye ekonomi basınının önde gelen isimleri ve yenilenebilir enerji, iklim ekonomisi konularında uzman temsilcilerin katılımıyla yapıldı.

EGD’nin bu yıl onuncusunu düzenleyeceği Küresel Isınma Kurultayı öncesinde Avrupa İklim Vakfı’nın İklim Ekonomisi Projesi kapsamında karşılıklı görüş alışverişinde bulunmak için bir araya gelen katılımcıların ana gündem konusu, enerjide küresel gelişmelerin Türkiye’ye etkileri oldu.

Bir santral kurmaktansa o santralin üreteceği enerjiyi tasarruf etmek daha ucuzdur”

SHURA Enerji Dönüşüm Merkezi Yönlendirme Komitesi Başkanı Selahattin Hakman, elektriğin keşfedilip pratik olarak kullanılmaya başlanılmasından beri, yani yaklaşık 120 yıllık bir süreçte insanoğlunun enerji kullanımının içindeki elektriğin payı sürekli arttığını belirterek bugün dünyada tüketilen enerjinin yüzde 22-23 kadarının elektrik enerjisi olduğunu ifade etti. Konuşmasında elektrik tüketimiyle ilgili kaygılara değinen Hakman, mevcut sistem içerisinde elektrik tüketiminde arz güvenliğini sağlamak, elektriğin fiyatını ulaşılabilir kılmak ve çevreye zarar vermemesini sağlamak için enerji verimliliği ve yenilenebilir enerjiyi çözüm olarak görmek gerektiğini söyledi. Enerji verimliliğinin artmasının elektriği temin etmenin en ucuz yolu olduğuna dikkat çeken Hakman “Bir santral kurmaktansa o santralin üreteceği enerjiyi tasarruf etmek daha ucuzdur” dedi.

İklim Ekonomisi Projesi kapsamında yapılan buluşmada ABD ve AB ülkelerinde enerji piyasaları ve düzenlemeleri konusundaki uzmanlığı ve Türkiye’deki tecrübesiyle konusunun önde gelen uzmanlarından Regulatory Assistant Project’in Kıdemli Danışmanı Michael Hogan, küresel ölçekte enerji piyasaları öngörülerini sundu.

Toplantının devamında Türkiye’nin Enerji Sektörü’ndeki dönüşüm olanaklarına değinen SHURA Enerji Dönüşümü Merkezi Direktörü Dr. Değer Saygın, düşük karbonlu enerji sistemine geçişte fiyatlandırma stratejileri ve düşük maliyetli finansman seçenekleri konularını gündeme getirdi. SHURA Enerji Dönüşümü Merkezi, Türkiye’deki mevcut enerji teşviklerinin yapısı ve ölçeği hakkında analitik bilgi üretmek ve teşviklerin düşük karbon ekonomisine geçiş sürecinde değerlendirilmesi üzere bir çalışma hazırladığını belirten Saygın “Araştırmanın ön bulguları, Türkiye’de elektrik üretim zincirindeki farklı alanlarda teşvikler olduğunu gösteriyor. Bunların içinde yenilenebilir kaynaklar için garantili satış fiyatları, lisanssız üretim teşvikleri gibi ödemeler mevcut. Bunlara ek olarak perakende pazarında da teşvikler de bulunmaktadır” dedi.

Toplantı konuşmaların ardından katılımcıların sorularının cevaplanması ile son buldu.

Etiketler: » » » » »
Share
2141 Kez Görüntülendi.
#

SENDE YORUM YAZ

3+1 = ?