logo

Fintech Kuruluşlarının Güvenlik Altyapılarının Bankalar Kadar İleri Düzeyde Olması Gerekiyor

KOBIL CEO’su İsmet Koyun

Son zamanlarda Finans Sektörü’nde gündemde olan açık bankacılık işlemleri inovasyon ve işbirliğini hızlandırırken, tüketicilere de beklentilerinden daha iyi ürün ve hizmetler sunmak için genişletilmiş bir bankacılık ekosistemi sunuyor. Bu yöntemle hem hizmeti alacak kişinin kimliğinin doğrulanması hem de hizmeti sağlayacak fintech şirketinin ilgili kullanıcının finansal bilgilerine erişimi için kullanıcı tarafından yetkilendirilmesi kolaylaşıyor. Peki bu süreçler hayata geçirilirken güvenlik noktasında hangi önlemler ön plana çıkıyor?

Alman Meclisi, Dropbox, Commerzbank, IBM, SAP, AOK, Allianz, UniCredit gibi çok sayıda önemli organizasyonun dijital hizmetlerinin siber dünyada korunmasını sağlayan KOBIL, fintech kuruluşlarını açık bankacılık işlemlerinde güvenlik konusunu göz ardı etmemeleri konusunda uyarıyor.

KOBIL CEO’su İsmet Koyun, Türkiye’de açık bankacılığın tam olarak hayatımıza girebilmesi için fintech kuruluşlarının güvenlik altyapılarının en az bankalar kadar ileri düzeyde olması gerektiğini vurguluyor. KOBIL olarak açık bankacılık standartlarının belirlenmesi için oluşturulan çalışma gruplarını (Berlin Group, Polish API gibi) yakından takip ettiklerini ve bu standartlara yönelik çözümleri müşterilerine sunduklarını aktaran Koyun, bu işlemlerde fintech’lerin üzerinde durması gereken konuları şöyle sıralıyor:

– Fintech platformunun banka sistemleri ile konuşabilmesi için açık bankacılık güvenlik şartlarının sağlanması.

– Bankalar tarafından sağlanan açık bankacılık (Open API) sistemlerinin standardize edilmesi.

– Son kullanıcının kimlik doğrulamasının (Authentication) banka sistemleri ile uyumlu olması.

– Son kullanıcının finansal bilgilerine erişmek isteyen fintech’in yetkilendirilmesi için kullanıcı onayının güvenilir bir yöntemle alınması.

İsmet Koyun, Avrupa’da Ödeme Servisleri Direktifi 2’nin (Payment Services Directive 2 – PSD2) açık bankacılık ve ödeme sistemlerindeki güvenlik unsurlarıyla ilgili teknik gereklilikleri belirlediğine dikkat çekerek Türkiye’de de bu direktifin ülkemizdeki bankacılık ve ödeme sistemleri altyapısına uygun versiyonu üzerinde çalışmalar yapıldığını belirtiyor. KOBIL’in açık bankacılık süreçlerinde şirketlere sunduğu hizmetlerle ilgili bilgiler de paylaşan Koyun “Bu çerçevede KOBIL Digitanium ürün ailemiz; tüm dijital platformlarda uçtan uca güvenlik altyapısı sunarken, özellikle son kullanıcı kimlik doğrulamalarının bugünün ve yarının güvenlik ve regülatif şartlarına uyumlu olarak gerçekleştirilmesini ve açık bankacılık hizmetlerinde son kullanıcı onaylarının güvenli bir şekilde alınmasını sağlayacak çözümleri barındırıyor. KOBIL olarak finansal işlem güvenliği konusunda 30 yılı aşkın tecrübemizle her zaman en güvenli ve aynı zamanda kolay kullanılır çözümler sunuyoruz. Bunu da müşterilerimize bugüne kadar kırılamamış bir güvenlik altyapısında sunarken, yarının değişen ihtiyaçlarıyla uyumlu kalmalarını da sağlayarak yatırımlarının korunmasına destek veriyoruz” dedi.

Etiketler: » »
Share
1807 Kez Görüntülendi.
#

SENDE YORUM YAZ

2+6 = ?