logo

Fortune 500 Türkiye Gala Gecesinde İş Dünyası Buluştu

mh_fortune500_gala

Fortune 500 Türkiye Gala Gecesi 16 Eylül 2015 tarihinde Four Seasons Bosphorus Otel’de düzenlendi. Medya ve iş dünyasından çok sayıda önemli ismin katıldığı gecede Fortune 500 Türkiye listesinde yer alan ilk üç şirketin yanısıra en yüksek ihracat gerçekleştiren ve en yüksek kar elde eden şirketlere ödül verildi. Galada gecenin ana sponsoru Turkcell’in teknoloji ödülü de sahibini buldu.

Fortune 500 Türkiye 2015 Gala Gecesi’nin açılış konuşmasını yapan Nikkei Mutlu Dergi Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Zafer Mutlu, Mutlu Dergi Grubu’nun geçen yıl Asya’nın en büyük ekonomi yayıncısı olan Nikkei Grubu ile yaptığı evlilikten sonra bu yıl Nikkei Grubu’nun Financial Times’ı satın almasıyla Fortune Türkiye’nin daha da güçleneceğini belirtti. Mutlu “Geçen sefer sizlere Asya’nın en büyük ekonomi yayıncısı olan Nikkei ile yaptığımız evlilikten bahsetmiştim. Fortune Türkiye’ye güç vereceğine inandığımız yeni bir evlilikten bahsetmek istiyorum. Nikkei Grubu, dünyanın en önemli ekonomi gazetelerinden biri olan Financial Times’ı bünyesine kattı. Kendimizi Fortune Türkiye olarak dünyanın en şanslısı kabul ediyoruz. Bir taraftan Asya’nın en büyüğü ve diğer taraftan Avrupa’nın ve dünyanın en önemli gazetelerinden birisinin desteğiyle Türkiye’de daha doyurucu, dünyaya entegre Fortune yapma imkanı bulduğumuzu düşünüyoruz. Yazılı basın dışında dijital yayında da çok daha etkili olacağımıza inanıyoruz” dedi.

“8 Yıldır Ekonomi Gazeteciliğinde Fark Yaratmak İçin Çalışıyoruz”

Fortune Türkiye Yayın Direktörü Cüneyt Toros, 360 derece habercilik ve bakış açısıyla 8 yıldır ekonomi gazeteciliğinde fark yaratmak için çalıştıklarını belirtti. Haber, analiz ve araştırmalarla iş dünyasına, kamuoyuna farklı bir bakış açısı sunmaya çalıştıklarını kaydeden Toros “Bu yıl 8’incisini açıkladığımız Fortune 500 Türkiye’yi de, bu bakış açımızın bir ürünü olarak kamuoyuna sunduk. Fortune 500 listesi ABD’de 60 yıldır yayınlanıyor. Biz de Fortune 500 Türkiye listesini hazırlarken, ABD’deki deneyimleri dikkate aldık. Onların yıllar içerisinde kazandığı tecrübe ile oluşturduğu kriterleri kullandık. Dolayısıyla; Fortune 500 listesi bir anket çalışması olarak değil, titiz bir araştırmanın ürünü olarak ortaya çıkıyor. Bu yıl hazırladığımız listeye göre; Fortune 500 şirketlerinin toplam net satışları 791,7 milyar TL. Bu rakam Türkiye’nin milli gelirinin yüzde 45’ine denk geliyor. Bu anlamda Fortune 500 listesinde yer alan şirketlerin Türkiye ekonomisine yön veren şirketler olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz” dedi.

Turkcell: Fortune 500 Şirketlerinden Her 10 Tanesinden 9’unun İş Ortağı Olmaktan Gurur Duyuyoruz

Fortune 500 listesinde yer almanın çalışan, üreten, ekonomiyi büyüten şirketler için önemli bir başarı olduğunun altını çizen Turkcell Kurumsal Satış Grup Başkanı Tuğrul Cora “Fortune 500 şirketlerinin her 10 tanesinden 9’unun iş ortağı olmaktan onur duyuyoruz. Turkcell olarak, şirketlerin ve Türkiye’nin dönüşümüne, her alanda sağladığımız gerçek zamanlı çözümler ve profesyonel hizmet yaklaşımı ile destek oluyoruz. Türkiye’nin en geniş saha ve çözüm ekibi ile tüm bu çözümleri sağlarken gücümüzü güçlü alt yapımızdan alıyoruz. Geçtiğimiz günlerde gerçekleşen 4.5G ihalesi ile bu konuda büyük bir eşik atladık. Turkcell’in 4.5G altyapısına bağlanan şirketlerin işlerini anlık olarak takip edebilmesi, müşteri için ve rekabette fark yaratması için çalışmalarımıza devam ediyoruz. Fortune Türkiye’yi ve ödül alan ve listede yer alan tüm şirketlerimizi kutluyoruz, başarılarının devamını diliyoruz” dedi.

Fortune Türkiye Yayın Danışmanı ve Yazarı Ali Ağaoğlu’nun moderatörlüğünde “İnovasyonla Değer Yaratmak” başlıklı panelde Akbank Genel Müdürü Hakan Binbaşgil, Boyner Grup Yönetim Kurulu Başkanı Cem Boyner ve Yemek Sepeti CEO’su Nevzat Aydın konuşmacı olarak yer aldı.

“Fikirleri Yeşertebilecek İmkanların Oluşması Gelecek Açısından Önemli”

Akbank Genel Müdürü Hakan Binbaşgil, start-up’ların finansmanının önemine dikkat çekerek fikirleri yeşertebilecek imkanların oluşmasının Türkiye’nin geleceği açısından çok önemli olduğunu belirtti. Bankacılığın çok hızlı değiştiğini kaydeden Binbaşgil “Her şey değişirken bankacılığı eskisi gibi bırakmak mümkün değil. Mobil bankacılık yılda yüzde 200 büyüyor. Akbank’ta işlemlerin yüzde 91’i şube dışında gerçekleşiyor. Bu bizim herşeyimizi etkiliyor. Artık bankacılık çok farklı noktalarda. Ödeme sistemleri de aynı şekilde. İnsanların alışkanlıkları değişiyor” dedi. Gelişmiş ülkelerdeki bankalarla Türk bankaları kıyaslandığında özellikle inovasyon tarafında yurtdışındaki bankaların daha yüksek olduğunu kaydeden Binbaşgil “Bunun çeşitli nedenleri var. Teknolojilerine çok büyük yatırımlar yapmışlar ama bazı şeyler eski kalmış. Eskiyi yenilemek daha zor olabiliyor. Biz biraz daha geç başladık, kendi içimizde rekabet vardı derken teknoloji tarafı çok iyi gelişti” dedi.

“Rahat Ettiğimiz An Geri Düşmeye Başlarız”

Boyner Grup Yönetim Kurulu Başkanı Cem Boyner, Türkiye’de adaptasyonun hızına dikkat çekti. Eskiden rakip olan elektronik ticaretle sokaktaki mazağaların artık birbirlerine kopamayacak kadar entegre olduklarını kaydeden Boyner, cirolarında internetin payının hızla ilerleyerek yüzde 8-10’lara geldiğini söyledi. İnternet siparişlerinin haftaiçi yüzde 40’ını, haftasonları ise yüzde 50-55’ini mobilden aldıklarını bildiren Boyner internetin ticarette payının yüzde 20’ye gelmesi durumunda bunun yüzde 80’inin mobilden geleceğini belirtti. Yeni fikirleri desteklediklerini kaydeden Boyner “Yapılmamışla iddialaşmak grubun kültüründe var. En iyi giden işlerimiz belki de en huzursuz işlerimiz. Bize katılan arkadaşların huysuz ve meraklı olmasına gayret ediyoruz. O kültür o arkadaşları daha çok içine alıyor. Sürekli tartışma ortamı, sürekli anlatacak hikayemiz var. Rahat ettiğimiz an geri düşmeye başlarız” dedi. Mobilin düşündüklerinden daha hızlı büyüdüğünü dile getiren Boyner “Bugün Hopi’nin 135. günü. 2,5 milyon üyeye geldik. Anahtar yakıtımız paracık. Müşteriler 30 milyonu aşan paracık kazandı ve 50 milyonun biraz üzerinde harcadılar. Yani 135 günde yaklaşık 2 misli kazandılar. Bu bizim için çok önemli bir taşıyıcı. Türkiye’de 135 günde 2,5 milyona gelebildiysek şimdi yurtdışındaki ilgililerle aynısını Almanya veya ABD’de Silikon Vadisi merkezli başlatabilir miyiz? Daha çok erken ama çok da uzatmadan gözümüzü yurtdışına dikip partnerlar bulup yurtdışına taşıyabilmek çok büyük başarı olur” dedi.

“yemeksepeti, Dünyanın Google’ı Olabilirdi”

Yemek Sepeti CEO’su Nevzat Aydın, Yemek Sepeti hikayesinde tutkunun önemine vurgu yaparak “İşin başında ısrarla devam edip yılmadan yaptık. İnsana yatırımı çok doğru yaptık. İş görüşmelerinin hepsine geliyorum. Grup kültürünün çok önemli olduğunu düşünüyorum. Hayatta tutkusu olan, öğrenmekten yılmayan kendisiyle barışık, iyi niyetli ve çalışkan insanlarla çalışmayı tercih ettik. Onlarla beraber Yemek Sepeti’ni bu noktaya getirdik. 2001 yılında acayip bir proje yakaladık. 2015 yılında Yemeksepeti.com dünyadaki tüm firmaları satın alıp yemek siparişi anlamında dünyanın Google’ı olabilirdi. Belki Türkiye’den çıktığımız için belki de dönemde vizyonumuz farklı olduğu için finansal enstrümanların desteğini arkamıza alıp bu noktaya gelemedik. Bizi alan firma 2011 yılında kurulan bir firma. Yemeksepeti.com sipariş sayısı anlamında en büyük operasyonları. Türkiye’den bir firmanın çıkıp da dünyada 3. olması çok büyük bir başarı. İlk 9-10 seneyi daha global bir vizyonla atlatabilseydik dünyaya hükmediyor olabilirdik. Modeli çok erken yakaladık. Bir çok firmanın öncesinde örnekleri vardır. Yemeksepeti’nden önce benzer bir model yoktu” dedi. Türk halkının doğru şekilde konumlandırıldığı takdirde çok ciddi şekilde adaptasyon gösterebildiğine dikkat çeken Aydın, inovasyonun işin içine doğru serpiştirildiğinde katma değer yaratacak potansiyelin olduğunu söyledi.

“Verimlilik İle İlgili Projelerle İlgileniyorum”

Mobilin önünde herhangi bir şeyin durmasının mümkün olmadığını kaydeden Aydın, Yemek Sepeti’nde mobil sipariş oranının yüzde 60 üzerinde olduğuna dikkat çekerek “Mobil ayağı olmayan bir proje içerisinde ben yer almazdım” diye konuştu. Crowdsourcing gibi kitlelerin bir araya gelip bir şeyleri değiştirebileceği modellerin popülerliğini koruyacağını bildiren Aydın verimlilik ile ilgili projelerde ilgilendiğinin altını çizdi. Eşyaların internetinin popüler olacağını kaydeden Aydın, ”Bulut bilişim öne çıkıyor. Tüm pazarlama iletişimi entegre olarak tek bir yerden yapılacağı iletişimler ön plana çıkıyor olacak. Bazı düşüncelerin aksine özellikle kaliteli içeriğin her zaman çok önemli olacağını düşünüyorum. Kaliteli içerik her zaman önemli olmaya devam edecek. Bu konuda yatırım yapmayı düşünüyorum” dedi.

Ödüller Sahipleriyle Buluştu

Gala gecesinde, Fortune 500 Türkiye listesinde 4 ana kategoride sıralamaya giren 6 şirkete ödül verildi. Fortune 500 Türkiye’nin bir numarası ve dünyanın önde gelen entegre petrol şirketi olan Türkiye Petrol Rafinerileri A.Ş. adına ödülü şirketin Genel Müdürü Yavuz Erkut aldı. Fortune 500 Türkiye listesinde net satış geliri en yüksek ikinci şirket olan BOTAŞ adına ödülü şirketin Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdür Vekili Mehmet Konuk alırken listesinin üçüncü sırasında bulunan OMV PETROL OFİSİ adına Stratejik Planlama Direktörü Coşkun Duru ödül aldı. 2008 yılında çıktığı Fortune 500 Türkiye ihracat şampiyonluğu tahtını 2014 yılında da kimseye kaptırmayan Türk Hava Yolları adına ödülü Genel Müdür Temel Kotil aldı. Fortune 500 Türkiye’nin Faiz, Amortisman ve Vergi Öncesi Kârı En yüksek şirket olan TÜRK TELEKOM adına ödülü alan kişi Türk Telekom Grubu Kurumsal İş Birimi CEO’su Mehmet Ali Akarca oldu. TURKCELL Teknoloji Özel Ödülü’nü OLTAN GIDA adına Genel Müdür Orhan Veli Oltan aldı.

Etiketler: » » » »
Share
3495 Kez Görüntülendi.
#

SENDE YORUM YAZ

6+5 = ?