logo

Girişimcilikte Önce Kadın Projesi İle Kadınlar Girişimci Oluyor

mh_vodafone_kadin_girisimci_odul_toreni

Ürettiği ürünleri gelire dönüştürmek isteyen kadınların girişimcilik kapasitelerini iletişim teknolojilerinin desteğiyle artırmak amacıyla Millî Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü, Türkiye Vodafone Vakfı ve Türkiye Bilişim Vakfı işbirliğiyle hayata geçirilen Girişimcilikte Önce Kadın Projesi ilk yılında 10 ilde yaklaşık 10 bin kadına ulaştı.

Proje çerçevesinde eğitimlerini başarıyla tamamlayan ve kendileri için özel olarak oluşturulan oncekadin.gov.tr adresindeki dijital mağaza üzerinden ürünlerini satışa sunarak en yüksek ticari performansı sergileyen kadınları ödüllendirmek üzere Millî Eğitim Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Doç. Dr. Mustafa Hilmi Çolakoğlu, Türkiye Vodafone Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Süel ve Türkiye Bilişim Vakfı Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Bülent Gönç’ün katılımlarıyla Girişimcilikte Önce Kadın Yarışması ödül töreni düzenlendi. Yarışmada, Eskişehir’den Sebahat Oral birinci, Samsun’dan Asuman Kanca ikinci, İstanbul’dan Nazik Kocaoğlu üçüncü olurken, Samsun’dan Neslihan Kayhan ve İstanbul’dan Rabia Özdemir Tokat ise Jüri Özel Ödülü’ne layık görüldü.

Toplam 26 bin 500 liralık can suyu desteği

Girişimcilikte Önce Kadın Yarışması değerlendirmesine İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya, Eskişehir, Samsun, Bursa, Diyarbakır, Elazığ ve Giresun’da Girişimcilikte Önce Kadın Projesi kapsamında belirlenen halk eğitimi merkezlerinde Nisan – Aralık 2015 tarihleri arasında eğitim alan kadın kursiyerler katıldı. Eğitim alan tüm kadınların kendi üretimleri olan el yapımı ürünlerle katıldığı ve projenin internet sitesi aracılığıyla satış yaptığı yarışmaya başvurular, proje ortaklarının temsilcilerinden oluşan jüri tarafından değerlendirildi. Başvurularda, katılımcıların proje öncesindeki durumları, projeyle yaşanan değişim ve proje sonrasına yönelik beklentileri dikkate alınırken, projenin internet sitesine girilen ürün adedi, satış adedi ve toplam satış tutarı da değerlendirmede kriter olarak kullanıldı. Yarışmayı kazanan 5 kadın girişimciye para ödülü verildi. Buna göre, birinciye 10 bin TL, ikinciye 7 bin 500 TL, üçüncüye 5 bin TL, Jüri Özel Ödülü alan 2 kişiye de 2’şer bin TL sunuldu. En başarılı 6 danışman öğretmene de tablet bilgisayar hediye edildi.

Doç. Dr. Mustafa Hilmi Çolakoğlu: “Kadınlarımızı üretime teşvik için bu projeyi önemsiyoruz”

Millî Eğitim Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Doç. Dr. Mustafa Hilmi Çolakoğlu “Onuncu kalkınma planında ‘girişimcilik kültürü; eğitimin her kademesinde girişimciliğe yönelik örgün ve yaygın eğitim programları, girişimcilik eğitimlerinin niteliğinin artırılması, girişimci rol modellerinin tanıtılması ve ödüllendirilmesine yönelik uygulamalar yoluyla geliştirilecektir’ ifadesi yer almakta, ‘eğitim sisteminde, bireylerin kişilik ve kabiliyetlerini geliştiren, hayat boyu öğrenme yaklaşımı çerçevesinde işgücü piyasasıyla uyumunu güçlendiren, fırsat eşitliğine dayalı, kalite odaklı dönüşüm sürdürülecektir’ denilmektedir. Bu doğrultuda, Genel Müdürlüğümüz ile Türkiye Vodafone Vakfı ve Türkiye Bilişim Vakfı işbirliğinde kadınlarımıza girişimcilik konusunda eğitimler verilerek el emeği, göz nuru ürünlerinin bilgi iletişim teknolojisinin getirdiği yeniliklerle satışının kolaylaştırılması ve hobi olarak başlanan birçok çalışmanın gelir getirici bir faaliyete dönüşmesini sağlamak amacıyla Girişimcilikte Önce Kadın Projesi başlatılmıştır. Proje kapsamında yürütülen yarışma, proje ortaklarının temsilcilerinden oluşan komisyon tarafından değerlendirilmiştir ve kazanan kursiyerler ve danışman öğretmenler belirlenmiştir. Yarışmada başarı gösteren illerimizin Milli Eğitim Müdürlerini, projeye emek vererek çalışmaları özveriyle yürüten 10 ilimizin Hayat Boyu Öğrenmeden Sorumlu Şube Müdürlerini, finalist kursiyerlerimiz ve danışman öğretmenlerimizin bulunduğu halk eğitimi merkezlerimizin değerli idarecilerini, ödül almaya hak kazanan danışman öğretmenlerimizi ve kursiyerlerimizi bugün burada bir araya getirdik ve ödüllerimizi sahiplerine vereceğiz. Millî Eğitim Bakanlığı olarak kadınlarımızı üretime teşvik için bu projeyi önemsiyor ve kadın girişimcilerimizi her alanda destekleyeceğimizi ifade ediyoruz. Üreten kadınlarımıza yeni fırsatlar sunmak üzere yapılandırılmış olan bu çalışmanın geliştirilmesinde ve yürütülmesinde emeği geçen herkese teşekkür ederim” dedi.

Hasan Süel: “Kadın girişimciliğini öncelikli sosyal sorumluluğumuz olarak görüyoruz”

Günümüzde işsizlik ve istihdamın tüm dünyada önemli bir sorun olduğuna dikkat çeken Türkiye Vodafone Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Süel “Dünya Bankası’nın tahminlerine göre, yaklaşık 2 milyar kişi çalışma çağında olmasına rağmen işgücü piyasasına katılamıyor. Bununla birlikte, mevcut istihdam oranlarının korunabilmesi için 2027 yılına kadar 600 milyon yeni işe ihtiyaç duyuluyor. Vodafone olarak, istihdam sorununun girişimcilik ile çözülebileceğine inanıyoruz. Her 100 erkeğe 31 kadın girişimcinin düştüğü ülkemizde kadın girişimciliğinin ve kadının ekonomiye katılımının teşvik edilmesi, açık ve net bir ihtiyaç olarak önümüzde duruyor. Dolayısıyla, kadın girişimciliğinin desteklenmesini öncelikli kurumsal sosyal sorumluluklarımız arasında görüyor ve kadınlarımızın girişimcilik fırsatlarından eşit faydalanması için mobil iletişim teknolojilerinin gücünü kullanarak çeşitli projeler yürütüyoruz. Bu projelerimizin sonuncusu, Millî Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü ve Türkiye Bilişim Vakfı işbirliğiyle başlattığımız Girişimcilikte Önce Kadın Projesi oldu. Bugüne kadar yaklaşık 10 bin kadına ulaştığımız bu proje kapsamında kadınlar arasında girişimcilik kültürünün yaygınlaşması hedefiyle Girişimcilikte Önce Kadın Yarışması’nı düzenledik. Bugün bu yarışmamızda dereceye giren 5 başarılı kadın girişimcimizi ödüllendirmenin mutluluğunu yaşıyoruz. Bu kadınlarımız, azimli ve özverili çalışmaları ile kendi başarı hikâyelerini yazarak tüm Türkiye’ye örnek oldular. Türkiye Vodafone Vakfı adına kendilerini tebrik ediyor, ödül alan kursiyerlerimizin girişimci kadınlarımız için bir motivasyon kaynağı olmasını diliyorum” dedi.

Bülent Gönç: “Bilgi toplumuna giden süreci hızlandırmayı hedefliyoruz”

Türkiye Bilişim Vakfı Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Bülent Gönç “Vakfımızın öncelikli hedefi, bilgi toplumuna giden süreci hızlandırmak. Bu hedefe yönelik pek çok çalışma gerçekleştirdik, gerçekleştirmeye devam edeceğiz. Küreselleşme sürecinde, uluslararası rekabete dayanma gücüne kavuşmuş ve verimliliğin her alanda en üst düzeyde sağlandığı bir ülke olma yolundaki Türkiye’nin, tüm bu hayallerini gerçekleştirebilmesi için en gerekli unsurlardan biri olan bilişimi, tüm topluma yaygınlaştırmaya çalışan Vakfımız, bilişimin ekonomideki payının artması için, bilimsel araştırma ve geliştirme etkinliklerini teşvik edecek ekonomik ve sosyal çalışmalar yapmak, projeler üretmek ve uygulanmalarını sağlamak için uğraş veriyor. Vakfımızla ortak amaçlara hizmet eden Girişimcilikte Önce Kadın Projesi’nde eğitim içeriklerinin hazırlanmasına destek sağladık. Dilimizdeki güzel bir deyimle ifade etmek gerekirse, çorbada tuzumuzun bulunmasından büyük mutluluk ve gurur duyduk. Vakfımız benzeri çalışmalara her zaman kucak açacaktır. Sözlerime son verirken, proje ortaklarımız Millî Eğitim Bakanlığı ve Türkiye Vodafone Vakfı’na teşekkürlerimi sunuyorum. Ayrıca, bu projenin başarıya ulaşmasında kilit rol oynayan tüm danışman öğretmenlerimize ve sunulan olanağı değerlendirme cesareti ve azmi gösteren kadın kursiyerlerimize şükranlarımı sunuyorum” dedi.

10 ilde 10 bin kadına ulaşıldı

Girişimcilikte Önce Kadın Projesi, kadınların ekonomik hayata katılımlarını ve girişimcilik kapasitelerini artırma hedefiyle hayata geçirildi. Proje ile 10 ilde 100 danışman öğretmenle 10 bin kadına halk eğitimi merkezlerinde bilgi iletişim teknolojileri ve girişimcilik üzerine eğitimler verildi. Eğitim alan kadınlar, kendileri için özel olarak oluşturulan oncekadin.gov.tr adresindeki dijital mağaza üzerinden ürünlerini satışa sunarak el emeklerini kazanca dönüştürebiliyor. Bugüne kadar 13 bin ürün dijital mağaza üzerinden satışa sunuldu. Tüm kursiyerlerin katılım sertifikası aldığı projede ayrıca, 300 kadının da KOSGEB uygulamalı girişimcilik eğitimlerinden yararlanması hedefleniyor.

Kadın girişimcilere örnek oldular

Girişimcilikte Önce Kadın Ödülleri’nde birinci olan Sebahat Oral 30 yıldır el sanatları ile ilgileniyor. Şiş örgüsü ve takı üzerine üretim yapan Oral, bugüne kadar proje sitesine 280 ilan girdi. Yarışmanın ikincisi Asuman Kanca, ziraat mühendisi olarak 10 yıl aktif çalışma hayatında bulunduktan sonra giyim ve moda üzerine çalışmaya başladı. Proje sitesine 110 ilan girdi. Yarışmada üçüncü olan Nazik Kocaoğlu ise 42 yıldır halk eğitimi merkezlerinde kurslara katılıyor. Nakış, örgü, bebek ürünleri ve keçe işleri yapan Kocaoğlu, proje sitesine 77 ilan girdi. Her üç yarışmacının da elde ettiği ciro miktarı 3 bin TL’nin üzerinde gerçekleşti.

Etiketler: » » » » »
Share
2559 Kez Görüntülendi.
#

SENDE YORUM YAZ

7+3 = ?