logo

IBM, Yeni Nesil Z Anabilgisayarını Tanıttı

IBM, günde 12 milyarın üzerinde şifreli işlem gerçekleştirme kapasitesine sahip dünyanın en güçlü işlem sisteminde sunulan yeni nesil Z anabilgisayarını tanıttı. Yeni sistem aynı zamanda ilk kez, herhangi bir uygulama, bulut hizmeti veya veri tabanıyla ilişkili verilerin kapsamlı şifrelenmesini mümkün kılarak, çığır açan bir şifreleme motorunu da piyasaya sunuyor. 

IBM Z’nin yeni veri şifreleme yetenekleri, 2022 yılına kadar 8 trilyon dolara varması öngörülen siber suçların dünya genelinde veri ihlali salgınını önlemek üzere tasarlandı. 2013 yılından bu yana çalınan ya da kaybolan 9 milyarın üzerinde veri kaydından yalnızca yüzde 4’ünün şifreli olması bu tür verilerin çoğunluğunu organize siber suç çetelerine, hassas bilgilere erişimi kötüye kullanan kamu görevlileri ve çalışanlara karşı açık hale getiriyor. 

IBM Z, dünyanın en gelişmiş şifreleme teknolojisi ve anahtar korumasının koruyucu şifreleme kalkanının erişim alanını büyük ölçüde genişletiyor. Sistemin gelişmiş şifreleme yeteneği artık uygulama değişikliği olmadan ve iş hizmeti seviyesi sözleşmelerini etkilemeden tüm verilerde, ağlarda, dış aygıtlarda ya da (IBM Cloud Blockchain hizmeti gibi) uygulamaların tamamında kullanılabiliyor.

IBM Z Genel Müdürü Ross Mauri “Büyük ölçekli şifreleme zor ve yüksek maliyetli olduğundan bugün çalınan veya sızdırılan verilerin büyük çoğunluğu açık ve kolaylıkla kullanılabilir durumdadır. Küresel veri güvenliğinde anında ve önemli bir etkisi olması için bulut çağına yönelik bir veri koruma motoru oluşturduk” dedi.

Teknolojide Önemli Bir Adım: Bulut Çağı İçin Sektörün İlk Kapsamlı Şifreleme Çözümü

Son zamanlarda yapılan bir araştırmaya göre yoğun şifreleme kullanımı bir veri ihlalinin maliyetini ve işte yarattığı etkiyi azaltma noktasında en önemli unsur olarak ön plana çıkıyor. Bu bağlamda, IBM X-Force Tehdit İstihbaratı Endeksi’ne göre 2016 yılında (2015’e göre yüzde 556’lık bir artışla) 4 milyarı aşkın kayıt sızdırıldı.

Ancak x86 ortamlarında veri şifrelemesine yönelik mevcut çözümler, performansı ve kullanıcı deneyimini ciddi ölçüde düşürebileceğinden, yönetimi çok karmaşık ve yüksek maliyetli olabileceğinden kurumsal ve bulut veri merkezlerinde genellikle şifreleme yapılmıyor. Bunun sonucunda, günümüzde mobil cihaz verilerinin yüzde 80’i şifreliyken kurumsal verilerin yalnızca yüzde 2’si şifreli olarak kullanılıyor.

IBM Z kapsamlı şifreleme özelliği, Üst Düzey Bilgi Güvenliği Yöneticilerinin, dünya çapında veri güvenliği uzmanlarının ve üç yıl boyunca IBM Z sistemi tasarımına katılan ve geribildirim veren, 150’yi aşkın IBM müşterisinin dile getirdiği veri koruması konusunda bir eylem çağrısını yansıtıyor.

Bu işbirliğinin bir sonucu olarak IBM Z, dünyada bankacılık, sağlık, kamu ve perakende sistemlerini koruyan, başarısı kanıtlanmış bir şifreleme platformu temeline dayanarak şifreleme teknolojisinde önemli gelişmeler sağlıyor. IBM Z’nin kapsamlı şifrelemesiyle her an kapsamlı veri şifrelemesi, kurcalamaya duyarlı şifreleme anahtarları ve şifrelenmiş API’ler gibi avantajlar sağlanıyor.

IDC Sunucu ve Bilişim Platformları Grubu’nda analist Peter Rutten “İçine yerleştirilmiş ve bu sistemin ötesine uzanacak şekilde tasarlanmış kapsamlı şifreleme sayesinde IBM Z, son 24 ayda tanık olduğumuz güvenlik tehditleri ve ihlallerine kapsamlı bir çözüm getiren ilk sistem oluyor” dedi.

Öngörülebilir ve Şeffaf Container Fiyatlandırması

IBM aynı zamanda müşterilere, şirket içindeki x86 ortamları ve genel bulut ortamlarına karşılık, rekabetçi ekonomisiyle esnek devreye alım olanağını bir araya getiren, kolaylaştırılmış yazılım fiyatlandırması sağlayan üç yeni IBM Z Container Fiyatlandırma modelini duyurdu. Bu kapsamda; yeni mikro hizmetler ve uygulamalar müşterilerin gerçek zamanlı olarak şirket içindeki güvenlik yönünden güçlü kurumsal sistemlerinin değerini en üst düzeye çıkarmasını sağlıyor. Müşteriler, genel bulut ve şirket içindeki platformlarla rekabetçi bir biçimde fiyatlandırılan hizmet kalitesini optimize etmek için uygulamaları birlikte yerleştirebiliyor. En yeni DevOps araçları ve süreçlerini desteklemek için z/OS sistemi üzerinde tüm geliştirme ortamlarının kapasitesini üç katına çıkarma özgürlüğüyle uygulama geliştirme ve testi yapılabiliyor. Müşteriler, aylık lisans ücretinde artış olmaksızın kapasiteyi 3 katına çıkarabiliyor. Kullanılabilir kapasiteye değil, bir bankanın işleme aldığı ödeme hacmi iş ölçümüne dayalı ödeme sistemleri fiyatlandırması yapılabiliyor. Bu, müşterilere özellikle hızla büyüyen Anında Ödeme segmentinde, rekabetçi bir ortamda uygun maliyetlerle daha çok inovasyon yapma esnekliği kazandırıyor. IBM Z için Container Fiyatlandırmasının 2017 yılının sonuna kadar pazara sunulması planlanıyor.

Bulut Çağı için En Güçlü İşlem Sistemi

IBM Z, küresel ticaretin kalbindeki dünyanın en güçlü işlem motorunun yeteneklerini kullanarak şunları destekliyor.

Tüm kredi kartı işlemlerinin yüzde 87’si ve yılda yaklaşık 8 trilyon Dolar değerinde ödeme.

Günde yaklaşık 5 milyar Dolar değerinde, her yıl 29 milyar ATM işlemi.

Her yıl 4 milyar yolcu uçuşu.

Her gün yapılan Google araması sayısından daha çok, günde 30 milyar işlem.

Toplam BT maliyetinin yalnızca yüzde 6’sına dünyanın üretim iş yüklerinin yüzde 68’i.

Çok yüksek hacimde işlemleri etkin bir biçimde işleme yeteneği sayesinde dünyanın en iyi 100 bankasının 92’si IBM anabilgisayarlarına güveniyor. Finans hizmetleri kuruluşlarının bulut çağında daha etkin bir biçimde rekabet etmesine yardımcı olmak için işlemlerin oluşturduğu büyük hacimlerde hassas veriler artık günlük operasyonlarda kesintiye neden olmadan, IBM Z kullanılarak sahteciliğe ve siber suçlara karşı daha iyi korunabiliyor, analiz edilebiliyor ve kullanılabiliyor. Bankalar için bu, uygulamalar çalışırken bile tek bir tıkla şifreleme ve hizmet seviyesi sözleşmelerini etkilemeden şifrelenmemiş verileri şifrelenmiş duruma getirme yeteneği anlamına geliyor.

IBM Z portföyü, yeni IBM z14 ana bilgisayarı ya da IBM Z kurumsal güvenliği hakkında daha fazla bilgi edinin.

IBM Blockchain hakkında daha fazla bilgi için: http://www.ibm.com/blockchain

Etiketler: » » » » » » »
Share
2296 Kez Görüntülendi.
#

SENDE YORUM YAZ

10+3 = ?