logo

II. Dostluk Kısa Film Festivali Ödülleri Sahiplerine Verildi

62 ülkeden 750 filmin başvurduğu, 50 kısa film ve 4 uzun metraj filmin 13-15 Aralık 2019 tarihleri arasında Beyoğlu Fitaş Sineması, Salt Galata ve Zeytinburnu Kültür Merkezi’nde sinemaseverlerle buluştuğu II. Uluslararası Dostluk Kısa Film Festivali Yarışma Seçkisi Ödülleri, 15 Aralık akşamı Grand Pera’da düzenlenen gecede sahiplerini buldu.

Büyük Ozan Aşık Veysel anısına gerçekleştirilen geceye Beyoğlu Belediye Başkanı Ali Haydar Yılmaz, Türk Kızılay Genel Başkanı Dr. Kerem Kınık, Ozan Aşık Veysel’in torunu Yeliz Şatıroğlu, Yönetmen Reis Çelik başkanlığında Oyuncu Feyyaz Duman, Yönetmen Vuslat Saraçoğlu, İranlı Yönetmen Nima Javidi ve Bosnalı Yönetmen Ado Hasanović’ten oluşan Festival Jürisi, Festival Direktörü Faysal Soysal, Festival Koordinatörü M. Lütfi Şen, Festivalin Danışmanı ve eski Antalya Film Festivali Başkanı Elif Dağdeviren, Yönetmen İsmail Güneş ile sanatçılar ve sanatseverler katıldı. Başarılı oyuncular Irmak Örnek ve Mert Yavuzcan’ın sunduğu ödül gecesinin açılışı Türk Halk Müziği Sanatçısı Emirhan Kartal’ın seslendirdiği Aşık Veysel türküleri ile gerçekleşti.

Festival Direktörü Faysal Soysal “Ne mutlu bize ki Mevlana gibi, Aşık Veysel gibi, Pir Sultan Abdal gibi, Yunus Emre gibi ve modern dönemdeki başka şairler gibi ozanların mirası yolumuzu aydınlatıyor. Sanat eserleri, gönlümüze, vicdanımıza değmesi bakımından tanımlanamaz bir güce sahipler. Bu yüzden hakikatin, merhametin, dostluğun kapitalist sistem tarafından parçalanan yüzünü onarmaya en çok onlar yardımcı olacaklardır. Bu niyet ve hayallerle 62 ülkeden 750 filmi festivalimize yollayan tüm meslektaşlarıma, yönetmenlerimize çok teşekkür ediyorum. Filmleri titizlikle izleyen jüriye, teknik ekibe, festival ekibine ve bizi yalnız bırakmayan başta Kızılay Başkanlığına, Fono Film’e, Beyoğlu ve Zeytinburnu Belediyesi Başkanlığına, TRT1 Kanal Koordinatörü Cemil Yavuz Bey’e, medya destekçilerimiz ve mekan sponsorlarımıza da teşekkür ediyorum. Sizler varsınız bu festival var, sizler varsanız dostluk var” dedi.

Festival Genel Koordinatörü Mehmet Lütfi Şen, insanlığın iyi yerde olmadığını vurgulayarak “İşte bu yüzden bütün dünyaya Anadolu’nun dostluk mayasını taşımak için yola çıktık. Çok emek verdik bir avuç dost ile birlikte. Gerçekten dünya da buna çok güzel cevap verdi. İki yılda dünyanın 7 kıtasından, 100’den fazla ülkesinden, 1500’den fazla film festivalimize başvurdu. Bu insanlar Fethi Gemuğluoğlu’nu okuyarak, Aşık Veysel’i tanıyarak, felsefesinden etkilenerek bu filmleri gönderdi. Daha iyi bir insanlık ve dünya için Anadolu’da din, dil, ırk hiç bir şeyi ayırt etmeden bütün dünyanın zorda kalmışlarına kucak açan dostluk aşkı ve inancını kendi çocuklarımıza ve dünyaya taşımaya inat edelim“ dedi.

Mevlüt Koçak ve Gülsen Tuncer’e “Dostluk Onur Ödülü”

Grand Pera’da gerçekleşen gala gecesinde yarışma seçkisi ödüllerinin yanı sıra Türk sinemasına katkılarından dolayı iki usta isme; oyuncu Gülsen Tuncer ve Kurgu Yönetmeni Mevlüt Koçak’a Onur Ödülü takdim edildi. Gülsen Tuncer’e ödülünü Festivalin Danışmanı ve eski Antalya Film Festivali Başkanı Elif Dağdeviren, Mevlüt Koçak’a ödülünü ise Yönetmen İsmail Güneş takdim etti.

Kızılay Dostluk Ödülü İran’dan “This Side, Other Side” filmine verildi

Bu yıl festivalde uluslararası dostluğun en büyük kurumu Kızılay tarafından ilk kez Dostluk Ödülü takdim edildi. 10 bin TL’lik Kızılay Dostluk Ödülü İran’dan “This Side, Other Side (Bu Taraf ve Karşı Taraf)” animasyon filme layık görüldü. Yönetmen Lida Fazlı ödülünü Kızılay Genel Başkanı Dr. Kerem Kınık’ın elinden aldı. Kızılay’ın 151 yıldır insanın ızdırabını dindirmek için çalıştığını söyleyen Dr. Kınık “Merhametin çınarı Kızılay, bir büyük gönüllülük hareketi. Sadece geçen sene dünyanın 50 ülkesinde 28 milyon insana elimizi uzatabildik. Bu yıl bu rakam 30 milyonları aşacak. Sanat bütün bu yapılanları anlatmak, gördüğümüz bu tanıklıkları dünyaya anlatabilmek için çok doğru bir araç. Biz de bir Kızılay sanat müessesesi kurmaya karar verdik ve bu Kızılay Sanat ile birlikte kendi penceremizden dünyaya sanatın dili ile insanı anlatmaya; iyilikleri, yardımlaşmayı, bir iyiniyetin, bir küçük yardımlaşmanın, bir güzel bağışın dünyada neler değiştirebileceğini anlatmaya ve bütün kötülüklere karşı iyi insanların da olabileceğini göstermeye çalışıyoruz. Bu güzel film festivali de mütevazi katkılarımızdan bir tanesi. İyi ki dünyaya farklı bir pencereden bakmaya çalışan sizler gibi sanatçılar var. İnsanı uyandırmak için, insana insan olduğunu hatırlatmak için sanat lazım. Bu çerçevede hepinize katkılarınızdan dolayı teşekkür ederim” dedi.

Beyoğlu Belediye Başkanı Haydar Ali Yıldız, Uluslararası Dostluk Film Festivali’nin Türk sineması adına hayırlara vesile olması temennisinde bulunarak, Beyoğlu’nda ilerleyen günlerde sanat ve turizm potansiyelinin artacağını söyledi. Yıldız, ayrıca konuşmasında Atatürk Kültür Merkezi gibi Beyoğlu’nda restorasyonu devam eden çalışmalara ilişkin bilgiler verdi.

Teknik Destek Ödülü Yönetmen Yılmaz Özdil’in oldu

Festivalin klasiği olan 15 bin TL’lik Teknik Destek Ödülü bu yıl Türkiye’nin en eski stüdyolarından Fono Film tarafından Türkiye’den Yılmaz Özdil’e verildi. Bosnalı Yönetmen Ado Hasanović kazananı açıklarken, ödülü Fono Film adına Cemal Okan takdim etti. “Teknik Destek Ödülü” yarışma seçkisine seçilen Türkiye’den bir filmin yönetmenine sonraki filmine destek için veriliyor.

En İyi Film “Pantor” seçildi

Bu yıl 11 farklı ülkeden 16 kısa film ödüller için yarıştı. Festivalin 20 bin TL’lik Birincilik Ödülü Türkiye’den Tahsin Özmen’in “Pantor” filmine verildi. Kazanan filmi Yönetmen Reis Çelik açıklarken, ödülü Beyoğlu Belediye Başkanı Ali Haydar Yıldız takdim etti. Oyuncu Feyyaz Duman’ın açıkladığı 10 bin TL’lik İkincilik Ödülü İran’dan Shahram Maslakhi’nin “Piece Cemetery 85”e filmine giderken, ödülü TRT 1 Kanal Koordinatörü Cemil Yavuz takdim etti. 5 bin TL’lik Üçüncülük Ödülü Fransa’dan Onur Yağız’ın “Toprak” filmine verildi. İranlı Yönetmen Nima Javidi’nin açıkladığı ödülü Aşık Veysel’in torunu Yeliz Şatıroğlu takdim etti. Festival Jürisi bu yıl iki filmi de ödüle layık buldu. İran’dan Vahid Alvandifar’ın “Cover” ve Çin’den Cheng Chao’nun “Angel’s Mirror” filmlerini mansiyonla ödüllendirdi.

Etiketler: » »
Share
1752 Kez Görüntülendi.
#

SENDE YORUM YAZ

7+1 = ?