logo

İnternet Ortamında Verilen Reklam Hizmetlerine Yeni Vergi Düzenlemesi

MMA Türkiye Hukuk Danışmanı Özlem Baysal Sezgin

1 Ocak 2019 tarihinden itibaren yürürlüğe girecek yeni düzenlemeyle Google, Youtube, Facebook gibi yurt dışı platformlara ve İnternet Fenomeni olarak tabir edilen kişilere verilecek reklamlar ve aracılık hizmetleri, ödemeler üzerinden stopaj uygulamasıyla vergiye tabi olacak.

MMA (Mobil Pazarlama Birliği) Türkiye, 19 Aralık 2018 tarihli Resmî Gazete’de yayınlanan, İnternet Ortamında Verilen Reklam Hizmetlerinin Vergi Kapsamına Alınması konulu 476 sayılı Cumhurbaşkanı kararı hakkında bilgi ve görüş aktardı.

01.01.2019 tarihinde yürürlüğe girecek olan “İnternet Ortamında Verilen Reklam Hizmetlerinin Vergi Kapsamına Alınması” konulu karar, mobil pazarlama ve reklamcılığı da yakından ilgilendiriyor.

Karar uyarınca internet ortamında reklam hizmeti verenlere veya internet ortamında reklam hizmeti verilmesine aracılık edenlere yapılacak ödemeler, ödeme yapılan kişinin vergi mükellefi olup olmadığına bakılmaksızın, belirlenmiş oranlarda stopaj vergisine tabi olacak.

Gerçek kişilere ve dar mükellefiyete tabi kurumlara yapılacak ödemelere uygulanacak stopaj oranı yüzde 15 olarak belirlenirken, Türkiye’de kurumlar vergisi mükellefi olan kurumlara yapılacak ödemelerden vergi kesintisi yapılmayacak.

MMA Türkiye Hukuk Danışmanı Özlem Baysal Sezgin “Google, Youtube, Facebook gibi yurt dışında kurulu şirketler üzerinden ya da internet fenomenleri tarafından verilen reklam hizmetleri, bu düzenleme ile vergiye tabi olacak bu şirketlere, kişilere ve onlara aracılık eden şirket ya da kişilere yapılacak ödemelere belirtilen oranlarda stopaj uygulanması gerekecek” dedi.

Sektörel regülasyonların faydalı olduğunu ve mobil reklamcılığı ilgilendiren bu kararın da sektörün yararına olacağını düşündüklerini belirten MMA Türkiye & MENA Bölge Direktörü Melis Ertem “Lokal yayıncılar ve platformlar datalarını daha efektif şekilde analiz edip kullanarak global platformlarla eş değer hedefleme imkanları sundukça rekabetin daha da gelişeceğine inanıyoruz” dedi.

Etiketler: » » »
Share
2548 Kez Görüntülendi.
#

SENDE YORUM YAZ

4+8 = ?