logo

Kokpitte Kağıt Doküman Bulundurma Devri Kapanıyor

mh_atlasjet_recep_barut_orhan_coskun

Atlasjet, STM Savunma Teknolojileri Mühendislik ve Ticaret A.Ş. ile birlikte geliştirdiği ve tüm uçaklarında kullanmaya başladığı AeroTab EFB (Electronic Flight Bag – Elektronik Uçuş Çantası) sistemini düzenlediği bir basın toplantısı ile tanıttı.

Toplantıda AeroTab EFB sistemi hakkında bilgi veren Atlasjet Kaptan Pilotu Cemal Sancak, çalışmaların yaklaşık iki yıldır devam ettiğini ve altı aylık deneme süresi sonunda Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nün onayı ile sistemin tüm uçaklara entegrasyonunun başarıyla tamamlandığını belirtti.

Kokpitte İşlemler Daha Hızlı ve Ekonomik

AeroTab EFB sistemi ile “Kağıtsız Kokpit” uygulamasına geçildiğini vurgulayan Sancak “Her uçuş öncesi ve sonrası, uçak ile operasyon merkezi arasında uçuş bilgilerini içeren bir takım evrak paylaşımları yapılır ve bunlara bağlı olarak uçuş performans analizi gibi son derece önemli veriler hesaplanır. Daha önce manuel olarak yürütülen ve kimi zaman uçuşlarda gecikmelere neden olan bu süreci, her uçağın kokpitine yerleştirdiğimiz tabletlere yüklenen EFB sistemi sayesinde tamamen otomatik hale getirdik. Artık tüm uçuşlarımızın verileri genel merkeze elektronik ortamda hatasız ve hızlı bir şekilde akıyor ve buna bağlı rötar ihtimali ortadan kalkıyor” dedi.

Uluslararası sivil havacılık kuralları gereği kokpitte bulunması gereken manuel dokümanların taşıma aparatlarıyla birlikte yaklaşık 50 kg ağırlığında olduğunu ve yeni sistem sayesinde bu ağırlığın kaldırıldığının altını çizen Sancak, böylelikle baskı maliyetleri de dahil olmak üzere filo genelinde yıllık yaklaşık 500 bin USD tasarruf sağlandığını vurguladı.

Hem yerli üretim hem de benzeri Yok

Atlasjet CEO’su Orhan Coşkun, Atlasjet’in Türk teknolojisine yatırım yaptığını belirterek “Atlasjet olarak, STM iş birliği ile hayata geçirdiğimiz AeroTab EFB – Elektronik Uçuş Çantası uygulamasının hem yerli üretim olması hem de içerik ve kapsamının genişliği açısından Türkiye’de başka bir benzeri bulunmuyor. Bu sistem sayesinde yolcularımıza sunduğumuz konforu ve emniyeti maksimize ederken, uçuş operasyonunun etkinliğini artırıyor, zamandan, yakıttan ve dolayısıyla maliyetlerden tasarruf ediyoruz. EFB sisteminin hayata gecirilmesindeki desteklerinden dolayı Sivil Havacılık Genel Müdürü Sn. Bilal Ekşi’ye teşekkürlerimi sunuyorum” dedi.

Türk Savunma Sanayii’nin ihtiyaç duyduğu yüksek teknolojileri ülkemize kazandırmak amacıyla 1991 yılında Savunma Sanayii İcra Komitesi kararı ile kurulan STM şirketinin Genel Müdürü Recep Barut “Savunma sektöründe havacılık ile ilgili görev destek sistemleri, komuta kontrol yazılımları gibi yüksek teknoloji projelerinde yıllardır elde etmiş olduğumuz bilgi birikiminin sivil havacılık sektörüne de katkı sağlamasını hedeflemekteyiz. Bu amaçla başlattığımız EFB projesi TÜBİTAK’tan destek görerek daha geliştirme aşamasında Türk Sivil Havacılık sektörünün yoğun ilgisini çekti. Dünyadaki örneklerinden daha yenilikçi özelliklere sahip olan AeroTab EFB çözümü, Atlasjet ile yapılan iş birliği sonucunda SHGM uçuşa elverişlilik onayını alarak operasyonel kullanıma hazır bir ürün haline gelmiş ve bu onay sayesinde havacılık pazarına açılmıştır. Tamamen milli kaynaklarla Türk mühendislerince geliştirilen bu ürünün başarıyla kullanılmaya başlanmasında Atlasjet ile yapmış olduğumuz iş birliğinin önemi büyüktür. Amacımız, havacılık sektöründe kilit bir oyuncu olmak ve stratejik hedeflerimiz doğrultusunda Türkiye’nin ve havacılık endüstrisinin 2023 vizyonuna STM olarak katkı sağlamaktır” dedi.

Etiketler: » »
Share
2948 Kez Görüntülendi.
#

SENDE YORUM YAZ

9+3 = ?