logo

Lions Kulüpleri, Kadına Yönelik Şiddete Dikkat Çekti

Kadına yönelik her türlü cinsel, fiziksel, psikolojik, ekonomik şiddetin kabul edilemez ve katlanılamaz olduğunu vurgulamak üzere Uluslararası Lions Konfederasyonu’na bağlı 118 Y Kulüpleri’nden Bağlarbaşı Lions, Beylerbeyi Lions, Salacak Lions ve Salacak Leo Kulüpleri, Perşembe Akşamı Bisikletçileri (PAB) ile elele vererek 25 Kasım Uluslararası Kadına Yönelik Şiddete Karşı Mücadele Günü’nde mücadele için birlik oldular.

“Kadına yönelik şiddet, bir insan hakkı ihlali “

Kadına yönelik şiddet, bir insan hakkı ihlali olup, fiziksel şiddet, psikolojik şiddet, cinsel şiddet ve ekonomik şiddet olarak dört ana alanda kendini gösterir. Kadına yönelik hukuki ve fiili ayrımcılığın ve çeşitli gerekçelerle kadın – erkek arasındaki eşitsizlikleri korumakta direnmenin bir sonucudur. Şiddetin önlenmesi, hem kadın hem de erkeğin, ayrımcılığa karşı çıkması ve eşitsizlikleri korumak için gerekçe aramayı bırakmasıyla başlamaktadır.

Bilinçsiz şiddet olmaz. Çocuklara yüklediğimiz rollerden eşler arasındaki ev işi dağılımına, şakalaşma ve deyimlerimizden futbol tezahüratlarına dek, normal saydığımız günlük davranışımızın bir bölümü kadına yönelik şiddettir.

Dünya çapında 3 kadından 1’i eşinden fiziksel ve/veya cinsel şiddet görüyor. 2 kadından 1’i eşi veya ailesi tarafından öldürülüyor. Dünya mevzuatında: 3 ülkeden 1’i aile içi şiddeti yasaklamıyor. 37 ülke, evlilik içi tecavüzü tanımıyor ve/veya tecavüzcüyü nikahla aklıyor.

25 Kasım 1960’da Dominik lideri Rafael Trujillo’nun Mirabal kız kardeşleri öldürtmesini kilometre taşı sayan BM Genel Kurulu, 1993’te Kadına Yönelik Şiddetin Önlenmesi Bildirgesi’ni benimsedi ve 1999’da 25 Kasım’ı uluslararası mücadele günü ilan etti.

1999 yılından beri hükümetlere, uluslararası örgütlere ve STK’lara, 25 Kasım’da ve 25 Kasım’ı izleyen 16 gün boyunca farkındalık yaratma çağrısı yapılıyor. Türkiye de bu çağrıya kulak veren ülkeler arasında. 25 Kasım etkinlikleri kapsamında, her yıl anıtlar ve tarihi yapılar turuncuyla boyanıyor, kapalı ve açık alanlar turuncu nesnelerle dolduruluyor.

Bu gerçeklerle yola çıkan Bağlarbaşı Lions, Beylerbeyi Lions, Salacak Lions ve Salacak Leo Kulüpleri, Kalamış Parkı – Suadiye 10 km. lik parkur sürüşüne Türkiye’deki tüm yönetim çevrelerinden Lions ve Leo kulüpleri ve KKTC Lionsları da göndermiş oldukları sloganlarla destek vermişlerdir.

Kadına Yönelik Şiddete Karşı sloganların yazılı olduğu pankartları bisikletlerinin önüne ve arkasına takan Perşembe Akşamı Bisikletçileri, Lionlar, Leolar ile kadına yönelik şiddete karşı mücadeleye destek veren pedalşörler Şaşkınbakkal Işıklar’da yere yatarak bez afişlerini açan pedalşörler tarihe anlamlı bir anı bıraktı.

Etiketler: » » »
Share
2772 Kez Görüntülendi.
#

SENDE YORUM YAZ

6+9 = ?