logo

Multisensör Kameraların Güvenlikteki Önemi Artıyor

Güvenliğin en önemli unsurlarından biri görüntüleme. Görüntüleme sisteminde son trend ise multisensör kameralar. MarketWatch’un yaptığı araştırmaya göre özellikle pandemi döneminde artan güvenlik ihtiyacı daha çok kamera kullanımını beraberinde getirdi. Özellikle tek bir kamera altyapısını kullanarak birden fazla kameranın işlevini yerine getiren multisensörlü kameralar bu dönemde bu işlevleriyle tercih edilen teknolojilerden oldu. Bu tip kameraların aynı bölgede kullanılacak ayrı ayrı dört kameranın yerini aldığı düşünüldüğünde kurulum ve bakım kolaylığı, zaman tasarrufu, dört yerine tek lisans kullanılması, dört kameraya göre daha ekonomik olmasından kaynaklı maliyet avantajı öne çıkan diğer özellikleri arasında yer alıyor.

Kameralardaki yüksek çözünürlük ve yapay zeka destekli analiz yetenekleri giderek standart hale geliyor. Dome ya da bullet tipi kameralarda standartlaşan bu özellikler artık fisheye ya da multisensor tipindeki kameralarda da giderek yaygınlaşıyor.

İzleme ve müdahaleye olanak veriyor

Yeni tip multisensör kameralar analiz yetenekleriyle de rakiplerine göre daha gelişmiş bir kullanıma sahip. En son teknolojiyle üretilen bu yüksek çözünürlüklü kameraların video analiz özelliği sayesinde sistemler üzerinde insan veya araçlar ayrı ayrı tanımlanabiliyor. Geçiş yönüne göre, belirlenen alanda kalma, belirlenen alana giriş veya çıkış, nesne bırakma veya nesne kaybolması gibi analizler yine sistem üzerinde istenirse birçok farklı kombinasyonla oluşturulabiliyor. Bu temel analizlerin yanında kişilerin kıyafetlerine ya da görünüşlerine göre hızlı ve pratik arama kameralar tarafından çok kısa sürede yapılabiliyor. Kameraların analiz yeteneğine sahip olması operatörlerin işlerini çok kolaylaştırırken, ihtiyaç halinde gerekli birimlerin alarma geçmesini ve aksiyon almasını mümkün kılıyor.

Kameraların bir diğer önemli özelliği esnek konumlandırma yapısı ve ayarlanabilir lensleri ile en doğru konumdan izleme ve müdahaleye olanak vermesi. Multisensör kameralar AVM’ler, ofisler, okullar, oteller, hastaneler, üretim tesisleri gibi çoklu koridor ve yol yapısına sahip olan alanlarda ortak bir noktada farklı yönlere bakan kameraların kurulabileceği stratejik yerlere kurularak üst düzey ve kapsamlı bir güvenlik sağlıyor.

Öğrenen kameralar ile daha doğru müdahale

Multisensor kameraların bazı modellerinde öğretmeye dayalı analiz yeteneği kazandıran özel uygulamalar da bulunuyor. Bir video güvenlik kamerası ne kadar çok şey bilir ve öğrenirse, o kadar doğru ve uygulamaya özel performans gösterebiliyor. Bu uygulama kameraya nesneleri ve durumları algılamayı öğretiyor. Kamera önceden tanımlanmış bir senaryoyu tanırsa, gerçek zamanlı olarak bir uyarıyı dikkate almak veya tetiklemek gibi önceden tanımlanmış bir eylemi yürütebiliyor. Tüm bu uygulamalar izlemeyi daha ekonomik getirirken güvenlik personelinin verimliliğini de artırıyor.

Uygun maliyetli yüksek teknoloji

Multisensör tip kameraların artan güvenlik ihtiyacı nedeniyle büyük talep gördüğünü ve önemli bir yükseliş yaşadığını belirten Sensormatic CMO’su Pelin Yelkencioğlu, bu ilginin arkasındaki en önemli unsurun teknolojinin sunduğu yüksek güvenlik olduğunu ifade ediyor. Özellikle analiz yeteneği olan multisensör kameralarla koridorlar veya birçok yolun kesiştiği noktalarda üst düzey bir güvenlik sağlamanın mümkün olduğunu dile getiren Yelkencioğlu, teknolojinin sunduğu avantajlarla ilgili olarak “Örneğin şirketinizin katlarında birçok kesişen koridorunuz var ve hepsine ayrı ayrı kamera konumlandırmanız gerekiyor. Bunların hem montajı hem yönetimi zor olabilir. Bunun yerine koridorların ortak kesişim noktasına tek bir multisensörlü kamera koyup, farklı yönlere bakacak şekilde kamera içerisindeki lensleri yönlendirebilirsiniz. Bu kameralar, dışarıdan tek bir ürün gibi gözükse de ray üzerinde hareket ederek konumlandırılabildiğinden izlemek istediğiniz koridor için en iyi şekilde yapılandırılabiliyor. Bu kameraları konumlandırmak için mutlaka koridor olması da gerekmiyor. Açık ofislerdeki farklı çalışma alanlarına bakacak şekilde de konumlandırma yapmak mümkün. Tek bir noktadan 4 farklı kamera kullanıyormuşçasına yapılandırabilen multisensör kamera üzerinde tüm teknolojik özellikler bulunuyor. Özetle tek noktaya yerleştirilen ancak çok noktayı izlemeyi sağlayan uygun maliyetli yüksek teknolojik özellikli ürünler olan multisensör kameralar önümüzdeki dönemde güvenlikte daha büyük bir rol oynayacak” dedi.

Etiketler: » » »
Share
1039 Kez Görüntülendi.
#

SENDE YORUM YAZ

1+7 = ?