logo

Neşe Aksoy, Yağlıboya Resim Sergisini Açtı

mh_sergi_nese_aksoy

Sinema oyuncusu Neşe Aksoy, Türk sinemasının 100’üncü yıl kutlamaları çerçevesinde Türk sinemasının kilometre taşları sayılan önemli olayları ve filmleri tuvale aktardığı yağlıboya resim sergisini açtı.

Bu yılki teması “Sinemamızın 100 Yılı” olan 33. Uluslarararası İstanbul Kitap Fuarı’nda açılan sergide Neşe Aksoy’un 11 tablosu bulunuyor. 32 yıllık sinema oyunculuğunun yanı sıra İngiltere’de resim eğitimi de alan Neşe Aksoy’un tablolarının satışından elde edilecek gelir, Filmsan Vakfı aracılığı ile Türk sinemasına emeği geçenler için kullanılacak. Neşe Aksoy’un resim sergisinde Sultan II. Abdülhamid için Yıldız Sarayı’ndaki ilk film gösterimi, ilk sinema salonu Pathe’nin açılışı, ilk renkli Türk filmi Halıcı Kız ve uluslararası ödül alan ilk film olan Susuz Yaz gibi Türk sinema tarihine yön veren film ve konuların işlendiği tablolar yer alıyor. Neşe Aksoy’un “11 Tablo ile Türk Sinema Tarihi” adlı sergisi 16 Kasım 2014 tarihine kadar İstanbul Tüyap Fuar ve Kongre Merkezi 8B Hall’de “Türk Sineması” için ayrılan bölümde görülebilecek.

Neşe Aksoy, sergiyi Türk sinemasının 100’üncü yılı etkinlikleri için 3 yılda hazırladığını belirterek “Oyunculuğumun yanı sıra tablolarımla da sinemaya bir katkım olsun istedim. Sinema ve resim sanatını bir arada sunacağım sergi için 3 yıl önce çalışmalara başladım. Çok yorucu ve uzun bir süreçti. Çok araştırma yaptım ve tablolarıma aktaracağım konuları titizlikle seçtim” dedi. Aksoy, araştırmaları sırasında Türk sinema tarihinin ilkleri ile ilginç olaylarla da karşılaştığını kaydederek “Türk sinema tarihinin başlangıcı 1914’te çekilen “Ayastefanos’taki Rus Abidesi’nin Yıkılışı olarak kabul ediliyor. Araştırınca gördüm ki Osmanlı sınırları içinde yaşayan Manaki kardeşler de filmler çekmişler. Manaki kardeşlerin çektiği bu filmlerden biri olan Büyükanne Despina filminin tablosunu yaptım. Manaki kardeşlerin çektiği bu filmi bazı sinemacı ve tarihçilerimiz Türk sinemasının başlangıcı olarak görüyorlar. Diğer bir tablo ise Yıldız Sarayı’nda II. Abdülhamid için yapılan film gösterimi. Bunu tabloma aktarmak için Yıldız Sarayı Tiyatro Salonu’na girip salonun ayrıntıları fotoğrafladım. Yaptığım araştırmalarda Sedat Simavi’nin 20 yaşında Pençe ve Casus filmlerinin senaryolarına yapıp filmleri yönettiğini öğrendim. Çekimine Weinberg’in başladığı fakat 1. Dünya Savaşı nedeniyle yarım kalan ve sonrasında Fuat Uzkınay tarafından tamamlanan Himmet Ağanın İzdivacı filmini resmettim. Mürebbiye ile ilk sansürü, Halıcı Kız ile ilk renkli filmi ve Susuz Yaz ile ilk uluslararası ödülü tablolarıma taşıdım. 11 tablo böyle oluştu. Benim için önemli olan tablolarım ile ailem olan Türk sinemasına bir selam göndermektir” dedi.

Etiketler: » »
Share
3423 Kez Görüntülendi.
#

SENDE YORUM YAZ

7+8 = ?