logo

Ömer Serkan Bakır, Türk Fotoğrafının 60 Ustasını Projesinde Buluşturdu

mh_sergi_omer_serkan_bakir

Gazeteci ve fotoğrafçı Ömer Serkan Bakır, Türk fotoğrafının 60 usta ismini “Türkiye’de Fotoğrafçı Olmak” projesinde bir araya getirdi. Fotoğraf ustaları, en sevdikleri mekânlarda Bakır’ın objektifine poz verdi.  İlk çekimleri bundan tam 13 yıl önce yapan Ömer Serkan Bakır, “Türkiye’de Fotoğrafçı Olmak” ismini verdiği projesinde Türk fotoğrafının 60 usta ismini yaklaşık iki yıl içerisinde fotoğraflayabilmiş. En son 2004 yılında izleyicilerle buluşan sergi bu kez 15 Ocak 2015 tarihinde İstanbul Fotoğraf Müzesi’nde açıldı.

Tüm çekimler, siyah-beyaz film kullanılarak, fotoğrafçıların en çok bulundukları ya da bulunmaktan hoşlandıkları mekanlar ve semtlerde gerçekleştirilmiş. Proje kapsamında fotoğrafçılarımızın binlerce fotoğrafından oluşan geniş bir belgesel arşiv hazırlanmış. Sergi bu binlerce fotoğraf içerisinden seçilen 60 portre fotoğrafı ile oluşturulmuş.

Sergi ile ilgili bilgiler veren Ömer Serkan Bakır şunları söylüyor: “Projeye başlarken genel konsept, çekim aşamaları, isimler gibi konularda aylarca çalışma yaptım. Kafamda çekimleri çok daha kısa sürede bitirebileceğimi hesaplamıştım. Ancak fotoğrafçıların fotoğrafını çekmenin ne kadar zor olduğunu o dönem bir kez daha anladım. Tekrarlanan çekimler, fotoğrafçı kaprisleri, film kullandığım için yaşadığım teknik zorluklar da birleşince 60 kişiyi yaklaşık iki yılda fotoğraflayabildim. Aradan geçen yıllarda bazı fotoğrafçı dostlarımızı kaybettik. Onları da bir kez daha saygıyla anmak istiyorum. Sergi en son 2004 yılında sergilendi. Geçen zaman içerisinde sergide yer alan fotoğrafçı portreleri köşe yazılarında, röportajlarda, kitaplarda, albümlerde ve buna benzer pek çok yerde binlerce kere kullanıldı. Ayrıca bu sergiyi bitiminde, İstanbul Fotoğraf Müzesi daimi koleksiyonuna hediye ediyorum.”
“Türkiye’de Fotoğrafçı Olmak” – Ömer Serkan Bakır
15 Ocak – 15 Nisan 2015



Şehsuvar Bey Mah. Kadırga Liman Cad. No: 60
Kadırga – Fatih / İstanbul

Etiketler: » »
Share
2589 Kez Görüntülendi.
#

SENDE YORUM YAZ

3+3 = ?